Bugün normal makale serisinden farklı olarak kısa bir bilgilendirme paylaşacağım sizlerle. Azure üzerinde çalıştırdığımız tüm iş yüklerimiz için öncesinden tahmini değerlere ulaşabildiğimiz ve buna göre ön bütçe yapabildiğimiz sayfa olan Azure Pricing Calculator sayfası bugün güncellenmiş hali ile hizmet vermekte.
Değişen kısım Reserve Instance dediğimiz lisanslama modeli ile alakalı olarak geldi. Kısaca açıklamak gerekirse RI fiyatlandırmak istediğimizde eski Pricing kısmında aşağıdaki resim gibi gözükmekteydi.
Resim-1
1-) Faturalama seçeneği Azure kaynaklarımızı nasıl lisanslayacağımız ile ilgili olan kısımdı.
2-) Bu kısımda AHUB dediğimiz Azure Use Hybrit Benefit ile mevcut SA’lı bir lisansımız varsa bu lisansı Azure üzerine de taşıyıp orada kullanabiliyoruz.
3-) Payg durumda aylık kaç saat kullanacağımızı seçip fiyata baktığımız kısımdı.
Şimdi burada ki kafa karıştıran durum şuydu. Azure RI yaptığımızda ilk geldiğinde bu özellik ödemeyi sadece peşin olarak yapabiliyorduk. Yani 120 $ aylık tutan bir RI için 120*12 işlemini yaparak 12 aylık ücreti tek seferde ödememiz gerekmekteydi. Bunu Pricing sayfasından tekliflendirirken el ile yapıyorduk. Sonrasında RI için aylık ödeme modeli de devreye alındı. Fakat bu sefer yaşadığımız sorun ise RI listeleri aylık olarak Microsoft’tan geldiğinde aylık ödeme durumu yoktu. Bunun sağlaması için önce liste fiyatını 12’ye ya da 36’ya bölerek 1 ya da 3 yıllık RI’ın aylık ödemesini buluyorduk. Sonra Pricing sayfasından aldığımız aylık fiyatla karşılaştırıp iletiyorduk. Bu da benim de birçok kez yaptığım şu şekilde hatalara yol açıyordu. “1 Yıllık teklif tutarını bir aylık gibi sundum”. “RI iptalleri yada geriye dönük faturalamada aylık ödenen tutar yada kesilecek ceza gibi ücret konularında zorluklar ve yanlışlıklara yol açması”.
Bugün güncellenen sayfanın resmi;
Resim-2
Burada mavi olan kısma baktığınızda güncelleme geldiğinin duyurulduğu kısım göze çarpıyor. Şimdi bir VM ekleyelim ve neler değişmiş/güncellenmiş bakalım.
Resim-3
1-) Eski sayfada katman kısmı bir alt satırdayken burada tek satıra sığdırılmış.
2-) Sanal manike sayısı ve saat kısmı bu satıra sığdırılmış.
Bu şekilde makine eklediğimiz kısımda altyapının tüm özelliklerini tek satırda yapabiliyoruz, kaç saat kullanılacağı işletim sistemi vb. seçebiliyoruz.
Resim-4
Bu kısımda RI seçtiğimiz ekranlar arasında yeni ve eski arasında ki farkı görebilirsiniz. Eski ekranda RI seçerken hangi makine için seçtiğimiz üst satırda makineyi seçtiğimiz kısımda biterken yeni tasarımda ek bilgi olarak ödeme kısmını seçtiğimiz kısımda gözüküyor. İşletim sistemi kısmında AHUB seçeceğimiz kısım eski sayfada bir tam satır kaplıyordu ve VM saatini seçtiğimiz kısım onun altındaydı. Yeni tasarımda ise AHUB kısmı Ödeme kısmının yanına kare olarak yerleştirilmiş ve saat kısmı da önce ki resimde gösterdiğim yere sabitlenmiş.
Resim-5
Eski sayfada disk seçenekleri otomatik olarak açık gelirken yeni sayfada kapalı şekilde geliyor ve ” “tuşuna basarak genişletiyoruz. Aşağıda genelde çok kullanılan bazı kaynaklarında fiyatlandırma görüntülerini tek resimde göstermeye çalışayım sizlere. App Service, SQL Server, Kubernets ve Backup fiyatlama görüntüleri aşağıdadır.
Resim-6
Yapılan güncelleştirme ile alakalı sizlere kısa bir bilgi vermek istedim. Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim. Umarım yararlı olur.
Saygılarımla
Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.
Referanslar
TAGs: Azure Pricing Calculator update, Azure fiyatlama sayfası güncelleştirmesi, yeni Azure Fiyatlandırma sayfası