Azure Kaynaklarının Silinmesi Nasıl Engellenir ?
0

Azure Role Dayalı Erişim Denetimi (RBAC), kaynaklara ve kaynak işlemlerine erişimi kısıtlamamızı sağlar. İstenmeyen kaynak erişimine karşı RBAC ilk savunma hattı olarak kullanılmalıdır. Bununla birlikte, yalnızca RBAC tüm ortamlarda yeterli olmayabilir. Örneğin, bir kullanıcının veya başka bir erişim kimliğinin tüm kaynaklara (süper kullanıcı) tam erişime sahip olması istenen durumu ele alın. Bu kimlikler kaynakları silmek ve değiştirmek için yeterli erişime sahip olsa da, yanlışlıkla erişimi engellemek için ek bir savunma katmanı sağlamak isteyebiliriz. Ek bir erişim kontrolü katmanı olarak Azure Resource lock’u kullanabiliriz. Azure kaynak kilitleri, tek tek kaynaklara veya kaynak gruplarına uygulanabilir. Bir kaynak grubuna uygulandığında, kilit yerleştirildikten sonra oluşturulanlar da dahil olmak üzere o gruptaki tüm kaynaklar kilitlenir.

Aşağıdaki kilit seviyelerinden biriyle bir kaynak kilidi oluşturulabilir:

CanNotDelete – kaynak değiştirilebilir ancak silinemez.

ReadOnly – kaynak silinemez veya değiştirilemez.

Bir kaynak kilitlendikten sonra, kaynak değiştirilmeden veya silinmeden önce kaynak kilidi kaldırılmalıdır.

Azure Resource Lock nasıl uygulanır ?

Lock işlemleri öncelikli olarak inherint olarak yukarıdan aşağıya doğru uygulanır. Lock işlemi tüm yetkilerin üstünde bir yetkilendirme olup, aboneliğin sahibinin gerçekleştireceği işlemi bile yapılmamasını sağlamaktadır. İşleme devam edebilmek için mevcut lock’ı kaldırması sonrasında silme işlemine tekrar devam etmesi gerekir.

Aşağıda anlatacağımız örneğimizi “example-lock-rg” isimli bir resource group üzerinde uyguluyor olacağız. Azure Portal’dan Resource group’dan işlemi uygulamak istediğiniz resource group – kaynak grubunu seçin.

Resim-1

İşlem yapacağınız kaynak grubu seçtikten sonra Resim-1’de gördüğünüz gibi “Locks” seçin. Lock seçiminden sonra karşınıza aşağıdaki gibi daha önce tanımlanmış lock’ları görebileceğiniz ve yeni lock oluşturabileceğiniz bir ekran gelecektir

Resim-2

Yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi kaynak grubumuzda daha önce hiçbir lock tanımlaması yapmamışız. Şimdi yeni bir lock tanımlaması yapmak için Resim-2’de gördüğünüz Add butonuna tıklıyoruz ve aşağıdaki gibi ufak bir ekranda sizden Lock için detay girmenizi istiyor.

Resim-3

Tanımlama sırasında bir isim ve yazımızın giriş kısımında tanımlamasını yaptığımız iki lock türünden birini seçmemizi istiyor. Bu bilgileri girip “ok” dedikten sonra artık lock tanımlamasını gerçekleştirmiş oluyoruz.

Resim-4

Artık sıra son işlemimize geldi ve “example-lock-rg” isimli resource group’u silmeyi deniyoruz.

Resim-5

Resimde görüldüğü gibi silmek istediğimizde Resim5’de ki gibi bir uyarı ile karşılaşıyoruz ve işlemimize devam edemiyoruz. Bilinçli bir silme işlemi gerçekleştiriyorsak öncelikli olarak o resource group için tanımladığımız lock kaldırmamız gerekmektedir. Ayrıca bu lock sayesinde o resource group içerisinde tanımladığımız diğer kaynaklarımızı da silinmemesi güvencesine almış oluyoruz.

Azure lock konusu, kaynak grubu kullanımlarında farklı rol yönetimlerinde öncelikli olarak değerlendirilmesi gereken bir konu olarak ele alınmalıdır.

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere..

 

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs: azure kaynak yönetimi, azure kaynak yönetimi nasıl yapılır, azure kilit, azure lock, Azure Resource Lock, kaynak grubu silinmesin, lock management

 

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Milenyumdan beri ilginç bir merak duygusu ile başlayan bilgisayar ve teknoloji dünyası merakı sayesinde eğitim yaşantımı doğup büyüdüğüm Düzce'de geçirdim. Sonrasında Düzce'nin kendimi geliştirmek adına yeterli imkanlara sahip olmadığından İstanbul'a gelip Bilge Adam Eğitim Kurumlarından Yazılım ve Veritabanı eğitimi aldım. Eğitimimi tamamlarken çeşitli Windows ve Web uygulamaları geliştirdim.Sırası ile Sentez Yazılım, Nebim Yazılım, Ciceksepeti, Doğan Holding, Kariyer.Net, TurkNet gibi firmalarında Yönetici / Müdür pozisyonlarında farklı ünvanlarda ( Yazılım Geliştirici / Raporlama ve Veritabanı Yöneticisi gibi) görev aldım. Şimdilerde ise DMC Bilgi Teknolojileri firmasının Kurucu Ortaklığını ve Veritabanı Danışmalığı Hizmeti vermekteyim.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir