Azure DevOps – Bölüm 5: Azure Test Plans Nedir?
  1. Anasayfa
  2. DevOps

Azure DevOps – Bölüm 5: Azure Test Plans Nedir?

0

Azure DevOps serisinin 4. bölümünde Azure Pipelines‘tan bahsetmiştim. Bu bölümde ise yazılım projelerimizin test süreçlerini yönetebilmemizi ve uygulama kalitesini arttırmayı sağlayan Azure Test Plans‘ı ele alacağız. Azure Test Plans, manual test, kullanıcı kabul testi ve keşif testi için kullanılan tarayıcı tabanlı bir hizmettir.

Bir demo ile bu hizmeti yakından inceleyelim.  😊

Bu demo’da, bir web uygulaması için Azure Test Plans’ı kullanarak manual test planlama ve bu testlerin çalıştırılmasından bahsedeceğim. Bunun için Azure DevOps Services Demo Generator ile work item’ları, repo’ları, kaynak kodları vb. içeren önceden hazırlanmış bir Azure DevOps projesi kullanmak istedim. Siz de bu hizmeti merak eder ve Azure DevOps üzerinde farklı örnek projeleri görmek isterseniz aşağıdaki dokümantasyonu incelemenizi öneririm:

Get started creating and populating demo Azure DevOps Services projects

Ben bu hizmet yardımıyla MyHealthClinic projesini Azure DevOps organizasyonumda oluşturdum ve projeyi local’imde ayağa kaldırdım. Şimdi, Azure DevOps’a gidelim ve projemizi açalım.

Resim – 1

Sol menüden Test Plans‘a tıklayalım. Burada, kendi test planlarımızı ve test case’lerimizi oluşturabiliriz. Bunun için New Test Plan‘a tıklayalım.


Resim – 2

Test planımıza bir isim vererek Create butonuna tıklayalım.


Resim – 3

Karşımıza gelen sayfada, Azure Boards’taki backlog’lar içerisinde belirli sorgular yaparak test planları ve test caseler oluşturabiliriz. Bunun için Test Plan 1 > New Suite > Requirement based suite‘e
tıklayalım.


Resim – 4

Burada, yukarıda da bahsettiğim gibi hangi requirements’ları alacağımızı belirtmek için Add new clause ile yeni koşullar ekleyerek kullanılan sorguyu özelleştirebiliriz. Yeni bir koşul eklemeden Run query diyerek devam edelim.


Resim – 5

Bu sorgu, Resim – 6‘da gördüğünüz üzere projedeki bütün backlog’ları bize getirdi. Backlog’larımızı seçelim ve Create suites butonuna tıklayarak devam edelim.


Resim – 6

Şu anda test planımız içinde projedeki bütün backlog’ları görebilmekteyiz. Örnek olarak “Login into the application” için New Test Case butonuna tıklayarak bir test case oluşturalım.


Resim – 7

Karşımıza çıkan şablonda test case adımlarını ve beklenen test sonuçlarını oluşturabiliriz. Resim – 8′de gördüğünüz şekilde Login sayfası için bir test case oluşturduktan sonra Save & Close butonuna tıklayalım.


Resim – 8


Resim – 9

Bir uygulamayı test etmenin en önemli noktalarından biri de testin çalıştırıldığı ortamdır. Bu ortamları Azure Test Plans içerisinde yapılandırabilmekteyiz. Bunun için sol menüde Test Plans -> Configurations’a tıklayalım. Öncelikle default olarak gelen test configuration üzerinde değişiklik yapmak istiyorum.

Testlerimizi Windows 10 ile birlikte farklı browserlar üzerinde çalıştırmak istediğimizi varsayalım. Add configuration variable butonuna tıklayarak browser olarak Chrome’u seçelim ve Save butonuna tıklayalım. Daha sonra + butonuna tıklayalım ve New test configuration diyerek Windows 10 + Firefox ve Windows + Microsoft Edge isimli test configuration’larımızı oluşturalım.

Dilerseniz New configuration variable ile yeni bir configuration variable da oluşturabilirsiniz.


Resim – 10


Resim – 11

Oluşturduğumuz configuration’ları test plan ve test case özelinde tanımlayabiliriz. Test Plan 1’e ait açılır menüye tıklayalım ve Assign configurations‘ı seçelim.


Resim – 12

Burada az önce eklediğimiz configuration’ları seçip Save butonuna tıklayalım.


Resim – 13

Test Plans‘a geri dönüp Execute tab’ına tıkladığımızda test case’in her bir configuration için ayrı ayrı çoğaltıldığını görüyoruz. Böylece test case’leri her ortam için ayrı ayrı test edip durumlarını takip edebiliriz.


Resim – 14

Şimdi, bu test case’lerden birini çalıştırarak testin başarılı olup olmadığını görelim. Bunun için Test Runner uygulamasını kullanacağız. Öncelikle test etmek istediğimiz case’i seçelim ve sağ taraftaki Run for web application butonuna tıklayalım.

Resim – 15

Test Runner, Resim – 16 ‘da gördüğünüz üzere manual testlerimizi çalıştırabileceğimiz ve her test adımı için test sonuçlarını kaydedebileceğimiz basit ve kullanışlı bir uygulamadır. Test adımlarında bir sorunla karşılaştığımızda, Azure Boards’ta bug oluşturabilir, bu hataya ait ekran görüntüsü veya video kaydı alabiliriz. Test adımları, ekran görüntüleri ve yorumlar oluşturduğumuz bug’a otomatik olarak dahil edilir.

Şu an Test Runner’da örnek test adımlarımızı görebiliyoruz. Şimdi, web uygulamamızı çalıştıralım ve test adımlarını sırayla uygulayalım.


Test – 16

Web sayfamız başarıyla açıldığından ilk adımımızı Passed olarak işaretleyelim ve 2. Adımı uygulayarak Login sayfasına gidelim.


Test – 17

Aynı şekilde Login sayfasında 3. ve 4. adımları uygulayalım.


Test – 18

Geçerli bir username ve password girdikten sonra Dashboard sayfasıyla karşılaştığımızdan emin olalım ve testimizi Save & Close diyerek tamamlayalım.


Test – 19

Tekrar Test Plans‘a döndüğümüzde test case’in Passed olarak sonuçlandığını görüyoruz.


Test – 20

Azure DevOps serisinin 5. Bölümünde Azure Test Planları ile nasıl manual test yapabileceğimizi basit bir örnek ile anlatmaya çalıştım.

Faydalı olması dileğiyle. 😊

Bu konuyla ilgili sorularınızı    alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

https://www.mshowto.org

https://docs.microsoft.com/en-us/azure/devops/test/overview?view=azure-devops

https://docs.microsoft.com/en-us/azure/devops/test/create-a-test-plan?view=azure-devops

https://docs.microsoft.com/en-us/azure/devops/test/create-test-cases?view=azure-devops

https://docs.microsoft.com/en-us/azure/devops/test/run-manual-tests?view=azure-devops

TAGs:azure devops, azure test plans, manual test, testing, test management, Azure Test Plans Nedir?

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 4
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 1
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 1
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

2019 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Matematik Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Stajlarımı Ziraat Teknoloji ve Halkbank BT’de tamamladım. Lisans eğitimim ve yaptığım stajlar yazılım alanına yönlenmemi sağladı. Şu an 360 DOTNET’te Software Engineer olarak çalışıyorum ve C#, JavaScript, AngularJS, WinForms, WPF, .NET Framework/Core with MVC, MSSQL Server, Azure DevOps ve Microsoft Azure konularında kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir