Azure Design Patterns – Bölüm 1 – Regions
0

Azure Design Pattern, Azure üzerinde datacenter’ını, uygulamasını yada belirli servislerini barındıracak kişilerin planlama aşamasında dikkat etmeleri gereken önemli kuralları ve önerileri içerir. Bu sebeple mimari tasarım yapılacağı zaman bu kurallar ve öneriler bütününe uyulması cloud üzerindeki iaas,paas yada saas uygulamalarının büyümeye ve genişlemeye uygun şekilde yapılandırılmasını sağlayacaktır.

Bu makale serisine öncelikle Region konusu ile başlamak istedim. Çünkü Azure kullanımında Region’ı hep kendimize en yakın olan datacenter olarak seçip devam ediyoruz. Ancak sonrasında bu seçimin bu kadar basit olmadığını yaptığımız konfigürasyonu geri alma kısmında zorlandığımızda anlıyoruz.

Bu yüzden Azure Design Pattern konusuna region ile başlayalım.

Azure Region

Bildiğiniz gibi Azure Region dediğimiz şey, Microsoft’un dünya üzerinde 54 lokasyonda (bu sayı git gide artıyor) kurduğu veri merkezleri anlamına gelir. Ülkemizde şu anda bir veri merkezi bulunmuyor. O yüzden bize en yakın olan veri merkezlerini genel olarak kullanıyoruz.

Azure region’ların bazıları geçen sene gelen Availability Zone dediğimiz birimleri barındırır. Bu birimler aynı region içerisinde birbirinden fiziksel olarak farklı olan bölgeleri ifade ederler. Yüksek erişilebilirlik çözümleri için bu birimler oldukça kullanışlıdır. Çok kritik uygulamaların yüksek erişilebilirlikleri için bu birimlerden faydalanılır. Veri merkezlerinde yaşanacak kesintiler bu yapılar ile aynı region içerisinde elemine edilmiş olur. Böyle yapılarda çalışan sunucular için Microsoft tarafından %99.99 SLA verilir.

Resim – 1

Şimdi benim aslında burada anlatmak istediğim veri merkezimiz yada uygulamalarımız için region seçilirken göz önünde bulundurmamız gerekenlerdir.

Bunları 4 ana madde ile açıklamak istiyorum.

Seçilecek resource’ların bulunduğu region’ların belirlenmesi:

Azure üzerindeki resource’lar tüm region’larda ulaşılabilir durumda değildir. Eğer Azure resource’ları kullanılarak bir uygulama gelişitirilecekse yada uygulamaya ait bir mimari belirlenecekse uygulama için gerekli olan resource’ların konfigürasyon yapılacak region’da bulunup bulunmadığının öncelikle belirlenmesi gerekir. Bir çok resource ilk olarak belirli region’larda preview olarak yayınlandıktan sonra tüm region’larda ulaşılabilir hale gelir. Bu yüzden uygulamaya ait mimari dizayn edileceği zaman resource’ların available olacağı region sırasını öğrenmek için Azure Roadmap‘e bakılmasında fayda var.

Not: Azure servisleri ve bulundukları region’ları aşağıdaki link’i kullanarak kolaylıkla sorgulayabilirsiniz.

https://azure.microsoft.com/en-us/global-infrastructure/services/

Uygulamaya ait bileşenlerin Azure üzerindeki mimari dizaynları yapılırken birbirleri ile data alışverişinde bulunacak bileşenler farklı region’lara koyulursa (Servislerin sadece belirli region’larda bulunmasından ötürü), bu iki bileşen arasındaki network trafiği data transfer ücretine sebep olacaktır.

Buna ek olarak aynı region’da bulunan VM’ler aynı virtual network’e dahil edilebilirler. Yani networkler bir region çapında genişletilebilir. Fakat region’lar arasında genişletilemezler. Bu sebeple kullanılan infrastructure farklı regionlarda ise VPN teknolojileri kullanılarak farklı region’lardaki network’lerin birbirine bağlanması gerekir. Bu işlem network gateway vb. VPN bieşenlerine ihtiyaç duyacağı için ekstra maliyet çıkartacaktır.

Veri Gizliliği ve Regülasyonlar:

Bazı ülkeler belirli sektörlerine ilişkin verilerinin başka bir ülkede bulunan veri merkezinde barındırılmasını istemezler. (Tıpkı ülkemizde olduğu gibi). Bu kurallar ülkeler tarafından kanunlar ile belirlenir. Bu sebeple mimari dizayn yapılacağı zaman kesinlikle göz önünde bulundurulması gereken diğer bir gereksinim de budur.

Uygulama Performansı

Genellikle cloud teknolojilerinde performans uygululamalar için belkide en önemli ölçütlerden birisidir. Normalde kullanıcılar Azure veri merkezlerine lokasyon bakımından ne kadar yakın olurlarsa kullandıkları uygulamanın performansı o kadar iyi olur. Bu sebeple biz daha çok kendimize yakın olan West-Europe region’ını kullanırız. Eğer uygulamayı kullanacak kullanıcılar ile uygulama bir birinden çok alakasız region’larda ise uygulama kullanılırken performans sorunları yaşanması olağandır. Yine aynı şekilde uygulamaya ait bileşenleri farklı region’larda tutulması da uygulamanın arka plandaki performansı olumsuz yönde etkileyecektir. Yani uygulama sunucusu ile database servisi yada sunucusu farklı region’larda barındırıldığında hissedilir bir performans sorunu yaşanacaktır.

Uygulamaların Maliyeti

Azure üzerinde çalışan servisler belli ücretlere sahiptir. Bu ücretler servislerin bulundukları region’lara göre farklılık gösterirler.

Dolayısı ile mimari belirlenirken eğer maliyetler bu iş için önemli ise region’lar göz önünde bulundurulup servis maliyetleri düşük olan region’lar uygulama için tercih edilmelidir.

Gördüğünüz gibi region seçilirken aslında bir çok parametre bulunur. Bunlara örnek olarak kullanılacak servislerin tercih edilecek regionda bulunup bulunmadığı, servislerin region bazında fiyat farklılıkları, seçilecek region’nın son kullanıcılara yakın olup olmaması, uygulama bileşenlerinin aynı region yada farklı region’a koyulup koyulmaması, farklı regiondaki bileşenlerin birbirleri ile konuşurken oluşturacakları data transfer ücretleri vb.. verilebilir. Mimari tasarım yapılırken tüm bu parametreler göz önünde bulundurulup ihtiyaca uygun olarak tasarımın yapılması gerekir. Tabi burada tüm pozitif özellikleri barındıran bir mimari çıkarmak çok zordur. Yapılması gereken planlama aşamasında bu performans,maliyet,regülasyon ve resource ulaşılabilirliği parametrelerini göz önünde bulundurup en iyi mimarinin belirlenmesidir.

Bir sonraki bölümde network mimarisini tasarlarken göz önünde bulundurulması gereken bileşenler ve kurallar ile devam edeceğim.

Bir sonraki makalede görüşmek üzere.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

https://docs.microsoft.com/en-us/azure/architecture/

https://docs.microsoft.com/en-us/azure/architecture/patterns/

Azure for Architects Ebook

TAGs: Azure Design Pattern, Azure for Architects, Azure Architect, Azure Region Design Pattern, Azure IAAS Planning, Azure SAAS Planning, Planning Azure Architecture, Azure Architecture Best Practises, Azure Regions and Zones, Azure Availability Zones,Microsoft Azure, Cloud Design Pattern

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Sakarya doğumludur. İstanbul Üniversitesi’nde Matematik/Fen ve Teknoloji öğretmenliğini bitirmiştir. Yüksek lisansını Sakarya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği’nde yapmıştır. Bilişim sektöründe çeşitli firmalarda sistem ve network sorumlusu olarak çalışmıştır. Bazı kurumlarda sistem ve network üzerine uzmanlık eğitimleri vermiştir. Şu anda Netaş şirketinde kurumsal danışman olarak görev yapmaktadır. Microsoft System Center ürünleri, Powershell ve Azure teknolojileri ile ilgilenmektedir. 2016 yılında Microsoft tarafından Cloud and Datacenter alanında MVP unvanını almıştır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir