Azure Arc Özellikli Veri Hizmetleri –  SQL Managed Instance Yapılandırması
  1. Anasayfa
  2. Microsoft Azure

Azure Arc Özellikli Veri Hizmetleri – SQL Managed Instance Yapılandırması

0

Azure Arc Özellikli Veri Hizmetlerinin üçüncü yazısındayız. Birinci yazıda Azure Arc özellikli veri hizmetlerini Azure Kubernetes üzerinde yapılandırılmasını,ikinci yazmıda Azure Arc özellikli veri hizmetlerini Azure SQL Managed Instance’ın kurulumunu anlatmıştım. Bu yazıda ise ikinci bölümde oluşturduğumuz Azure Managed Instance’ı nasıl yapılandırabiliriz sorusunun cevabını veriyor olacağım. Birinci adım olarak daha önce kurulumunu yaptığımız Azure Arc Özellikli SQL Managed Instance’a bağlanabilmek için ihtiyacım olan IP adresini aşağıdaki kod bloğu ile öğreniyor olayım.

azdata arc sql mi list

Resim-1: IP adresi

IP adresini öğrendik, bir önceki yazımız olan kurulum aşamasında verdiğimiz kullanıcı adı ve şifre ile SQL Server Management Studio aracılığı ile Azure SQL Yönetilen Örneğine yani Azure Managed Instance’a bağlanıyoruz.

Resim-2: SSMS ile bağlantı yapıyoruz.

Resim2 de gördüğünüz üzere SQL Server Agent servisi kapalı konumadır. Bunu aktif etmek isterseniz işte bu yazıya ihtiyaç duyuyorsunuz demektir.

Aslında Azure Arc özellikli Azure SQL Yönetilen Örneği bizim için SQL Server Linux’da çalıştığı için yapılandırma işlemlerini daha evvel linux ortamlarında gerçekleştirdiyseniz bir benzerini burada uygulayabilirsiniz. Bu bağlamda SQL Server’ın neden Linux’de çalışırır olduğu sorusunun cevabını da verebiliyoruz. Linux’da çalışmıyor olsa idi bugün bu Azure Arc Özellikli veri hizmetlerinin kullanamıyor olabilirdik.

SQL Server Linux tarafında yapılandırma için kullandığımız mssql-conf yardımcı programını burada da kullanıyor olacağız. SQL Server Linux tarafından aşikar olduğum için ben bu mssql-conf dosyasının /var/opt/mssql lokasyonunda olduğunu biliyorum.

Yapılandırma işlemlerine geçmeden çalışan Pod ve konteyner’ın adını öğrenmemiz gerekiyor. Bu bilgileri öğrenmek için aşağıdaki kod bloğunu kullanabiliriz.

Kubectl get pods -n arc

Resim-3: Pod ve Konteyner adını buluyoruz.

Resim3’te gördüğünüz kırmızı ile işaretlediğim benim Managed Instance (MI) isim bilgisidir. Yanında yer alan 0 ise benim pod bilgisinin sayısıdır. Şöyle ki eğer benim MI birden fazla kopyasını / replikasını oluşturmuş olsaydım burada 1 yada 2 değerlerini de görebilirdim. Hatta bu konuyu da bir sonraki yazıda ele alalım ve Azure Managed Instance’ı High Availability nasıl yapabiliriz sorusunun cevabını vereyim.

Pod adını öğrendik, şimdi bu pod içerisindeki konteyner’ların – containers –  isimlerini öğrenelim. Bu işlem için de aşağıdaki kod bloğunu kullanabilirim.

kubectl get pods dmcsqlmi-0 -o jsonpath='{.spec.containers[*].name}' -n arc

Resim-4: Pod içindeki konteynerlar

Gördüğünüz üzere 3 adet container mevcut.

Fluentbit : Bir loglama aracı collectd : Metrik toplama aracı arc-sqlmi : ve bizim oluşturduğumuz Managed Instance – MI –

Bu kadar bilgi edindiğimize göre Pod seviyesinde bir işlem yapmak istersek eğer dmcsqlmi-0 ile konteyner seviyesinde işlem yapmak istersek eğer arc-sqlmi kullanarak işlemlerimizi yapıyor olacağız.

O halde aşağıdaki kod ile konteyner’a bağlanıp bash işlemlerimize başlayalım.

kubectl exec -it dmcsqlmi-0 -c arc-sqlmi -n arc -- /bin/bash

Resim-5

Şimdi işlemlerimizi yapacağımız klasöre geçiş yapalım.

cd /var/opt/mssql/

Resim-6

Yapılandırma dosyasımızı inceleyelim.

cat mssql.conf

Resim-7

Gördüğünüz gibi varsayılan yapılandırma dosyamızın içerisinde sadece telemetry’nin kapalı olduğunu gösteren bir kayıt var. Azure portal aracılığı ile aşağıdaki yeni belirlediğim yapılandırma dosyasını upload ediyorum.

[sqlagent] enabled=true

Azure portal yukarıdaki kod bloğunun kayıtlı olduğu mssql-custom.conf isimli dosyası aşağıdaki kod satırını kullanarak konteyner içerisine kopyalıyorum.

kubectl cp mssql-custom.conf dmcsqlmi-0:/var/opt/mssql/mssql-custom.conf -c arc-sqlmi -n arc

Resim-8

Dosyanın taşınma işlemi bittiğine göre yaptığımız işlemin aktif olması için restart edebiliriz. Bu işlemi bash üzerinden yapıyor olacağız.

supervisorctl restart mssql-server

Restart işleminden sonra SQL Server Management Studio’dan SQL Server Agent’ın durumunu kontrol edelim.

Resim-9

Gördüğünüz gibi Azure Arc özellikli Azure SQL Yönetilen Örneğinde istediğimiz yapılandırmayı yaparak SQL Server Agent servisini çalıştırdık. Bir çok yapılandırma işlemini mssql-custom.conf dosyası aracılığı ile gerçekleştirebilirsiniz.  Bu dosyayı düzenleyerek farklı yapılandırma işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Mesela veritabanı dosyalarının konumlarını, aldığınız yedeklerin nereye alınacağının bilgisini değiştirebilirsiniz. SQL Server’ın Maximum Memory ayarını değiştirebilirsiniz.

Bir sonraki Azure Arc Özellikli Veri hizmetleri yazısında görüşürüz.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz. 

Referanslar

www.mshowto.org 

TAGs: azure, Azure Arc, azure arc enabled data services, azure arc sql server, azure hibrit, azure managed instance,Azure SQL Managed Instance nedir, azure arc nedir

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 1
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Milenyumdan beri ilginç bir merak duygusu ile başlayan bilgisayar ve teknoloji dünyası merakı sayesinde eğitim yaşantımı doğup büyüdüğüm Düzce'de geçirdim. Sonrasında Düzce'nin kendimi geliştirmek adına yeterli imkanlara sahip olmadığından İstanbul'a gelip Bilge Adam Eğitim Kurumlarından Yazılım ve Veritabanı eğitimi aldım. Eğitimimi tamamlarken çeşitli Windows ve Web uygulamaları geliştirdim.Sırası ile Sentez Yazılım, Nebim Yazılım, Ciceksepeti, Doğan Holding, Kariyer.Net, TurkNet gibi firmalarında Yönetici / Müdür pozisyonlarında farklı ünvanlarda ( Yazılım Geliştirici / Raporlama ve Veritabanı Yöneticisi gibi) görev aldım. Şimdilerde ise DMC Bilgi Teknolojileri firmasının Kurucu Ortaklığını ve Veritabanı Danışmalığı Hizmeti vermekteyim.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir