Azure Stack HCI – Bölüm 7 – Volume Oluşturma
  1. Anasayfa
  2. Microsoft Azure

Azure Stack HCI – Bölüm 7 – Volume Oluşturma

0

Azure Stack HCI ile ilgili yazılarıma devam ediyorum. Buraya kadar geldiğimiz 6 bölümde sadece kurulum detaylarını anlatmıştım. Kurulumu biraz zahmetli aslında. Çok fazla bileşen var. Eğer Hyper-V veya Cluster yapısını bilmiyorsanız karşınıza çıkabilecek olası sorunları aşmak zor olabilir. Serinin biraz daha spesifik bilgi bulacaksınız.

Azure Stack HCI ile günümüz itibarı ile 2 servisi çatı olarak kullanabiliyorsunuz:

  • Virtual Machines
  • Azure Kubernetes Service

Sanal makineleri konumlandırmak aslında işin kolay bölümü. Azure Kubernetes Service tarafına daha sonra değineceğim fakat önce sanal makine konumlandırma ile başlayacağız. Ancak her iki taraf için de bir gereksinimimiz var ki bu da storage.

Azure Stack HCI kurulumu yaparken storage tarafını anlatmıştım. Kurulum ekranında zaten otomatik olarak Storage Spaces servisi tüm diskleri havuza dahil ediyor ve cluster kurulumu ise varsayılan olarak bir volume oluşturuyor. Ancak bu oluşturulan volume sadece kümenin performans verilerini izlemek üzerine, sadece 20 GB kapasiteli standard olarak oluşturulan bir volume. Bize daha fazlası lazım haliyle.

Bu örnekte 500 GB’lık bir volume oluşturacağım. Sizler disk miktarınıza göre daha fazlasını ya da daha azını oluşturabilirsiniz. Ancak unutulmaması gereken nokta, bu işlemi Azure Kubernetes Service için yaptığınızda önerilen boyut miktarı minimum 1 TB. Production ortamınızda buna dikkat etmekte yarar var.

Yine Windows Admin Center (WAC) üzerinden Cluster Manager’a giderek hcicluster isimli kümeye giriş yapıyorum. Soldaki menülerde Storage altında Volumes kısmına geliyorum. Summary ekranında volumeler ile ilgili bilgilendirmeler yer alıyor. Yukarıdaki tab menüde Inventory kısmına tıkladığınızda ise volume listesi sizi karşılıyor.

Burada ilk olarak Create butonuna basarak işe başlıyorum. Volume expand, online veya offline konuma getirme gibi konulara daha sonra değinebiliriz.

Resim-1

WAC’ın yine sağ tarafında açılan pencerede aşağıdaki gibi bir ekran bizi karşılıyor:

Öncelikle bizden Volume için bir isim istiyor. Volume isimlendirirken amaçlarınıza göre isimlendirebilirsiniz. Örneğin sadece VM’ler için kullanacağınız bir volume yaratabilirsiniz. File Server için ayrı, AKS için ayrı oluşturabilirsiniz.

Name kısmında volume için bizden bir isim istiyor. Computer-01 ismini vererek devam ediyorum.

Resiliency kısmında ise datanın hangi aynalama yöntemi ile tutulacağı soruluyor. Bende tek seçenek olan Two-way mirror geliyor çünkü sadece 2 nodum mevcut. Eğer 3 nodum olsaydı mirror sayımı arttırabilirdim.

Size on HDD kısmında boyuta 500 yazarak ve Size Units kısmında GB’ı seçerek devam ediyorum.

Estimated footprint on HDD kısmında bana storage havuzumdan toplam ne kadar boyut azalacağını, Available on HDD kısmında ise havuzda olan toplam alanımı belirtiyor.

More options kısmında ise Deduplication and compression özelliğini istersem açabilirim. Bunu aktif VM çalıştıracağınız volumelarda yapmayın. Ciddi problemler yaşayabilirsiniz. Bunu daha çok backup, fileserver gibi nispeten statik olan dosya türlerinde kullanmanızı önebilirim. Integrity checksums ise volume içerisine konan dosyalar için checksum bütünlüğü sağlamak isteyecek. Buda performansı etkileyen faktörlerden bir tanesi. Encryption kısmında ise dosyaların encrypt edilmesi sağlanacaktır. Kısacası kullanacağınız her özellik başka bir noktadan birşeylerinizi götürebilir.

Resim-2

Create butonuna bastıktan sonra tekrar Inventory ekranına baktığımızda yeni disk bölümümüzün oluştuğunu görebilirsiniz.

Resim-3

Bu bölüme tıklayarak içerisine baktığınızda bununla ilgili temel bilgileri burada görebilirsiniz. Ayrıca volume oluştururken seçmediğimiz optional kısımlardan integrity checksums hariç diğerlerini buradan açabilirsiniz.

Resim-4

Makinelerimiz için disklerimizi ve konfigürasyon dosyalarımızı koyacağımız alanımızı da ayarladık. Sanal makineleri burada konumlandırmak için yapacağımız son ayar kısmından sonra makine oluşturmaya geçeceğiz. Bir sonraki bölümde bu ayarlardan bahsediyor olacağım.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz. 

Referanslar

www.mshowto.org 

TAGs:Azure Stack HCI, Azure Stack HCI Nedir, azure stack hci wac ayarları, azure stack hci yapılandırma, azure stack nedir

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1985 yılında Adana’da doğdum. 13 yıldan uzun bir süredir aktif olarak IT sektöründe çalıştım. Başta eğitim sektörü olmak üzere farklı iş kollarında bir çok proje tecrübem mevcuttur. Sistem Mühendisliği ve Network Uzmanlığı alanında verdiğim eğitimlerden sonra bir proje firmasında Teknik müdürlük, Uluslararası bir araştırma şirketinde IT Müdürlüğü, Türkiye’de bilinen zincir okulların bir tanesinde Bilgi Sistemleri Yöneticiliği, Microsoft tarafından Showcase School seçilen bir okulda ise IT Koordinatörlüğü pozisyonlarında çalıştım. Şu anda ise Mayasoft Bilgi Sistemleri’nde Bulut Çözümleri Mimarı olarak çalışmaktayım. Sahip olduğum sertifikalar: MCT MCSE: Cloud Infrastructure Azure Solutions Administrator Associate Azure Solutions Architect Azure Security Engineer Associate Microsoft 365 Certified: Security Administrator Associate ITIL CompTIA – Security+ CompTIA – Network+ Cisco Certified Network Associate

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir