Azure Advisor’dan Yeni Öneriler
0

Geçtiğimiz seneler makalesini yazdığım ve webcast’ini vermiş olduğum Azure Advisor ile ilgili bir yazıyı daha sizlerle paylaşmak istiyorum. Nedeni ise birkaç gün önce Azure Advisor’ın yeni öneriler sunduğu bilgisinin Microsoft Program Yöneticileri tarafından duyurulmuş olmasıydı. Azure Advisor ile gelen yeni önerilere geçmeden önce bu linkten Azure Advisor nedir makaleme ve kişisel bloğumdan da yapmış olduğum Advisor webcast’inin sunuma erişebilirsiniz.

İsterseniz kısaca Azure Advisor’ı hatırlayalım; ücretsiz olarak sunulan bu hizmet Azure kullanımınızı analiz eder ve maliyetlerinizi azaltmak, performansınızı artırmak, güvenliğinizi güçlendirmek için Azure kaynaklarınızı nasıl optimize edebileceğiniz konusunda öneriler sunar.

Geçtiğimiz günlerde yapılan duyuru ile bu hizmete yeni birkaç önerinin daha eklendiği bilgisi geldi. İsterseniz bu yeni önerilerin neler olduğuna bakalım.

Birçoğunuz Azure Reserved Instances (RIs) kullanıma sunulduğunu ve bir veya üç yıllık bir dönemde sanal makineleri (VM) önceden ayırmanıza olanak vererek % 80’e kadar tasarruf etmenizi sağladığını duymuşsunuzdur. Azure Advisor, son 30 günlük VM kullanımınızı analiz ederek ve maliyet tasarrufu sağlayabildiği durumlarda UR’leri satın almanızı tavsiye edecektir. Azure Advisor, size para tasarrufu yapabileceğiniz ve kullanımınız önceki 30 günle tutarlı ise, potansiyel tasarruflarınız hakkında bir tahmin verebileceğiniz bölgeleri ve RI VM boyutlarını size gösterecektir.

Resim-1

Azure Advisor öneriler kısmındaki Cost ya da All sekmelerine tıklayarak bana Reserved Instances’a geçerek aylık potansiyel para tasarrufumu gösteriyor. Benim kullanmış olduğum VM test amaçlı ve küçük size’lı olduğundan çıkan aylık tasarruf rakamı da tabi ki küçük.

Resim-2

Azure Service Health ile ilgilide makaleyi geçtiğimiz yıl sizlerle paylaşmıştım. Bu makaleye de bu linkten ulaşabilirsiniz ama hatırlatmak adına kısaca bilgi vermek gerekirse. Azure hizmet sorunlarının sizi etkileyebileceği zaman kişiselleştirilmiş rehberlik ve destek sağlayan ücretsiz bir hizmettir. Herhangi bir bölge veya hizmet için Service Health uyarıları oluşturabilir ve böylece sizler için kritik önem taşıyan kaynaklar bu sorunlardan etkilenebilir olduğunda, siz ve ekipleriniz Azure portalı, e-posta, kısa mesaj veya web sayfası uyarısı aracılığıyla haberdar olabilirsiniz. Azure Advisor ile gelen yeni önerilerden bir tanesi de Service Health ile ilgilidir. Eğer aboneliğinizde Hizmet Sağlığı uyarılarını yapılandırmadıysanız sizin için tanımlar ve bu abonelikler hakkında uyarılar ayarlamanızı önerir. Ben daha önce Azure Service Health’i aboneliğimde yapılandırdığım için onunla ilgili bir öneri uyarısı almıyorum.

Azure Support Planlarını birçoğunuz biliyorsunuzdur hatta kullanmışsınızdır. Şu anda 5 farklı Azure destek planı bulunmaktadır bunlar; Basic, Developer, Standard, Professional Direct ve Premier’dir. Desteğe ihtiyacınız olduğunda Azure uzmanlarına erişim yapmanızı sağlayan bu hizmet ile sorunlarınızın en kısa sürede çözülmesine olanak sağlar. Azure Advisor, aboneliğinizdeki stratejik iş yükleri üzerinde çalışan hizmetlere ve kullanımınıza bakarak size en uygun olan destek planı ile özdeşleşeni önerecektir.

Azure Traffic Manager, farklı veri merkezlerinde servislerin uç noktaları için kullanıcı trafiğinin dağıtımını kontrol etmenize, performans ve kullanılabilirlik için optimize etmenize olanak tanır. Azure Advisor, Traffic Manager profilleri ile ortak yapılandırma sorunlarını çözmek için yeni öneriler sunar. Ayrıca Azure Advisor, daha uzun bir TTL yapılandırılmış ise Traffic Manager profillerini tanımlayacak ve profilin Hızlı Yük Devretme (Fast Failover) için yapılandırılıp yapılandırılmadığına bağlı olarak TTL’yi 20 saniye veya 60 saniyede yapılandırmanızı tavsiye edecektir.

Yeni önerilerden bir tanesi yine Azure Traffic Manager ile ilgili. Burada size endpoint’lerin aynı bölgede olduğunu yakınlık yönlendirmesi için yapılandırılan Traffic Manager profillerini belirleyecek ve başka bir Azure bölgesine bir endpoint ekleyip eklemenizi tavsiye edecektir. Nedeni ise yakınlık yönlendirmesi için yapılandırılmış bir Traffic Manager profilindeki tüm endpoint’ler aynı bölgede bulunuyorsa, diğer bölgelerdeki kullanıcılar bağlantılarda gecikmeler yaşayabilir.

Traffic Manager’la alakalı bu önerilere ek olarak eğer bir Traffic Manager profili coğrafi yönlendirme için yapılandırılmışsa, trafik tanımlı bölgelere göre endpoint’lere yönlendirilir. Bir bölge başarısız olursa, önceden tanımlanmış bir yük devretme yoktur. Bölgesel Gruplandırmanın “All World” olarak yapılandırıldığı bir endpoint’e sahip olmak, trafiğin düşmesini önler ve servis kullanılabilirliğini iyileştirir. Azure Advisor, Bölgesel Gruplandırmayı “All World” olarak yapılandırmak üzere yapılandırılmış bir endpoint’in olmadığı ve bu yapılandırmayı değiştirmenizi öneren coğrafi yönlendirme için yapılandırılmış Traffic Manager profillerini belirleyecektir. Son Azure Advisor öneriside Traffic Manager’dan yalnızca bir uç endpoint’in bulunduğu Traffic Manager profillerini tanımlayacak ve başka bir bölgede en az bir bitiş noktası eklemenizi tavsiye edecektir. Nedeni ise tek bir endpoint’in olduğu Traffic Manager profillerinde yaşanacak kesintileri en aza indirmektir.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  linkini kullanarak ulaşacağınız forum sayfamızda sorabilirsiniz.

Referanslar

https://www.mshowto.org

TAGs: Azure Advisor, Azure Advisor nedir, Traffic Manager, Fast Failover, Azure Service Health,Azure Reserved Instances (RIs),Reserved Instances

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mustafa Kara, 1981 yılında Adana'da doğdu. Üniversite öncesi tüm öğrenimini Mersin'de tamamladı. Anadolu Üniversitesi mezunudur. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) , Maltepe Üniversitesinde ve Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisansını da Okan Üniversitesinde gerçekleştirmiştir. Eskişehir'de okuduğu yıllarda Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Araştırma Uygulama Merkezi Bilgi işlem departmanında çalışma hayatına başladı. Üniversite sonrası İstanbul'da kendi iş dallarının öncü firmalarında görev aldı. Uzun yıllar boyunca BilgeAdam BTA ve Kurumsal‘da Sistem ve Network Eğitmeni, Kıdemli Danışman ve Birim Müdürü görevlerinde bulundu. Sonrasında COMPAREX Türkiye'de Teknik Müdür olarak çalışmıştır. Şu anda SimpliX Teknoloji Hizmetlerinde Bulut ve Güvenlik Çözümleri Direktörü olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanı olan Microsoft altyapı, yönetim ve iletişim ürünleri, Azure, M365 ve AWS bulut teknolojileri Veeam gibi yedekleme çözümleri ile sanallaştırma teknolojilerinde mimari düzeyde bilgi ve deneyime sahiptir. Ayrıca yeni nesil güvenlik çözümleri üzerine eğitim ve danışmanlık vermekte olup 20 yıldan daha fazla süredir birçok kişi ve firmaya binlerce saat teknik eğitim vermiştir. Kamu ve özel sektördeki kuruluşlara projeler gerçekleştirmiş ve bu projelerin bazıları Microsoft tarafında Case Study olarak duyurulmuştur. Türkiye'nin en büyük bilişim portallarında yazıları yayınlanmakta olup MSHOWTO Topluluk Lideri görevini üstlenmektedir. Üniversitelerde seminerler vermekte olup birçok teknoloji üreticisinin lansmanında uzman konuşmacı olarak yer almıştır. 2010 yılında çeşitli topluluklarda yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Microsoft tarafından MVP ünvanına layık görülmüş olup günümüzde de bu ünvanı koruma başarısını göstermektedir. Sahip olduğu sertifikalar: MVP, MCT, AWS SA, Azure Administrator, Azure Security Engineer, Azure Solution Architect, MCITP, MCTS, MCDBA, MCSE+S+M, MCSA+S+M, MCDST, MCP, CCDA, CCNA, HP AIS, HP APS ve CompTIA A+'dır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir