Azure Service Health’i (Preview) Tanıyalım
0

Her azure yazısında sizlere Azure’un sürekli yeni servislerle güncellendiği ve sürekli iyileştirildiğini hiç sıkılmadan yazıyorum. Iaas, PaaS ve SaaS hizmet modelini tek bir yerden sunan en başarılı genel bulut sağlayıcısı olmak belkide bu şekilde oluyor. Microsoft geçtiğimiz günlerde Azure üzerinde yeni bir çözümünü duyurdu ismi Service Health. Azure portalında yeni kişiselleştirilmiş servis sağlık gösterge tablosu olarak Service Health şu an ön izleme olarak kullanıma sunuldu.

Service Health kullanmak gerçekten çok kolay ilk olarak en alt bölümde yer alan More Services> tıklayın ve arama kısmına Service Health yazın. Ben Service Health’i Azure portalımda sürekli kullanacağım için favorilerim arasına alıyorum ve artık sağ bölümde sürekli kalmasını sağlıyorum. İsterseniz de dashboard’ınıza pinleyebilirsiniz hangisi sizin kolayınıza geliyorsa.


Resim-1

Service issues görünümü, Azure servislerinde kaynaklarınızı etkileyen devam eden sorunları gösterir. Buradan sorunun ne zaman başladığını ve hangi hizmetlerin ve bölgelerin etkilendiğini çabucak anlayabilirsiniz.


Resim-2

Ben Azure hizmetlerini kullanmış olduğum West Europe bölgesini seçiyorum ve sağ tarafta yer alan Services’lerinde hepsini seçiyorum. İsterseniz specific bir veya birkaç servis seçip sağlık durumu hakkında bilgi alabilirsiniz. Bunun dışında bu bölümde yaptığınız filtrelemeyi kaydedebilir ve pinleyebilirsiniz.


Resim-3

Şu an için bir servis hatası bulanamadı. Aşağıdaki resimde görebileceğiniz üzere Program yöneticileri sizlere Service Health kullanımı için bir rehber oluşturmuş ve buradan kullanımı nasıl gerçekleştireceğinizi anlatıyorlar. Bende servisler ile ilgili hata çıkmadı, ama çıksaydı harita üzerinden hatanın hangi bölgeleri etkilendiğini, önem derecesini ve diğer detayları sizlere gösterebilecektim. Rehberi birkez incelerseniz bahsettiğim hata örneklerini ve detayları görebilirsiniz.


Resim-4

Diğer özellikleride sizlere kısaca açıklamak isterim;

Planned maintenance: Azure servislerinde planlı bir bakım varsa bu bölüm içerisinden görebilirsiniz. Aslına bakarsanız yine çok önemli bir bilgiyi sizlere sağlamış oluyor, sizler buradan hangi serviste planlı bir bakım var onu görebilirsiniz.

Health advisories: Bu bölümde ise, sağlık önerilerini hakkında bilgiler veriliyor. Aşağıda bir ekran görüntümü paylaşmak istedim. Burada detaylarıyla hangi servisin, hangi bölgenin etkileneceği gibi bilgiler yer alıyor. Aynı zamanda, sağ tarafta görebileceğiniz gibi hataları mobil cihazınızlada inceleyebileceğiniz, twitter ve pdf bilgileri de yer alıyor.


Resim-5

Health history: Gerçekleşen hataların tarihsel olarak görüntülendiği bölüm.

Resource health: Kaynaklarınıza ait sağlık durumunu da Resource health bölümünden görebilirsiniz.


Resim-6

Health alerts (NEW) : Service Health içerisinden isterseniz sizlerde sağlık alertleri oluşturabilirsiniz ve uyarıların gelmesini sağlayabilirsiniz. Nasıl ayarlandığına dair detaylı anlatımı bu linkten bulabilirsiniz.

Son birşey daha eklemek istiyorum sizlere önerim Service Health’i dashboard’ınıza ekleyin ve Azure Portala oturum açar açmaz servislerin sağlık durumunu dünya haritasında görün :)

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs: Service Health,Azure Service Health,Health history,Resource health,Planned maintenance,Health advisories,Health alerts, sağlık alertleri,Azure Portal, Azure Service Health nedir

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mustafa Kara, 1981 yılında Adana'da doğdu. Üniversite öncesi tüm öğrenimini Mersin'de tamamladı. Anadolu Üniversitesi mezunudur. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) , Maltepe Üniversitesinde ve Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisansını da Okan Üniversitesinde gerçekleştirmiştir. Eskişehir'de okuduğu yıllarda Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Araştırma Uygulama Merkezi Bilgi işlem departmanında çalışma hayatına başladı. Üniversite sonrası İstanbul'da kendi iş dallarının öncü firmalarında görev aldı. Uzun yıllar boyunca BilgeAdam BTA ve Kurumsal‘da Sistem ve Network Eğitmeni, Kıdemli Danışman ve Birim Müdürü görevlerinde bulundu. Sonrasında COMPAREX Türkiye'de Teknik Müdür olarak çalışmıştır. Şu anda SimpliX Teknoloji Hizmetlerinde Bulut ve Güvenlik Çözümleri Direktörü olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanı olan Microsoft altyapı, yönetim ve iletişim ürünleri, Azure, M365 ve AWS bulut teknolojileri Veeam gibi yedekleme çözümleri ile sanallaştırma teknolojilerinde mimari düzeyde bilgi ve deneyime sahiptir. Ayrıca yeni nesil güvenlik çözümleri üzerine eğitim ve danışmanlık vermekte olup 20 yıldan daha fazla süredir birçok kişi ve firmaya binlerce saat teknik eğitim vermiştir. Kamu ve özel sektördeki kuruluşlara projeler gerçekleştirmiş ve bu projelerin bazıları Microsoft tarafında Case Study olarak duyurulmuştur. Türkiye'nin en büyük bilişim portallarında yazıları yayınlanmakta olup MSHOWTO Topluluk Lideri görevini üstlenmektedir. Üniversitelerde seminerler vermekte olup birçok teknoloji üreticisinin lansmanında uzman konuşmacı olarak yer almıştır. 2010 yılında çeşitli topluluklarda yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Microsoft tarafından MVP ünvanına layık görülmüş olup günümüzde de bu ünvanı koruma başarısını göstermektedir. Sahip olduğu sertifikalar: MVP, MCT, AWS SA, Azure Administrator, Azure Security Engineer, Azure Solution Architect, MCITP, MCTS, MCDBA, MCSE+S+M, MCSA+S+M, MCDST, MCP, CCDA, CCNA, HP AIS, HP APS ve CompTIA A+'dır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir