AWS EC2 Nedir? ve EC2 Üzerinde Instance Oluşturma İşlemi
  1. Anasayfa
  2. AWS

AWS EC2 Nedir? ve EC2 Üzerinde Instance Oluşturma İşlemi

0

Bu yazımda Amazon AWS’in en çok kullanılan servislerinden biri olan EC2’den (Elastic Compute Cloud) bahsedeceğim. AWS EC2 kullanıcılara AWS üzerinde bir Instance (Sanal Makine) oluşturma, düzenleme ve yönetme imkanı sağlar.

Dashboard üzerinde görülen kategoriler ve daha fazlasının altlarında bulunan birden çok EC2 özelliklerine sahiptir. Bu özellikler sayesinde AWS üzerinde birden fazla servisi çok kolay bir şekilde kullanabilirsiniz. On-prem yapımızda kullanmış olduğumuz sanal makine servisleri, EC2 içinde mevcut ve yapılandırmaları kolaydır.

EC2 içinde birden fazla Instance oluşturabilirsiniz. Bunların disk boyutlarını, snapshot’larını alabilir AMIs yardımı ile bunlardan yeni Instance Imajları oluşturabilirsiniz. AWS EC2 üzerinde tasarruflu kullanım senaryoları için Spot Requests,
Savings Plans ve Reseverd Instances servislerini kullanabilirsiniz.

Eğer AWS EC2 üzerinde kendinize ait host istiyorsanız Dedicated Hosts planlarına bakarak kendinize uygun maliyetli hostlara sahip olabilirsiniz. İş yüklerinizin yoğunluklarına göre Load Balancer hizmeti veya daha önemli çalışma senaryoları için Auto Scaling seçeneklerini de kullanabilirsiniz. EC2 üzerinde GPU sanallaştırma gereken iş yükleriniz içinde GPU kartlarına sahip makine havuzundan Instance’lar oluşturabilirsiniz.

Yukarıda bahsettiğimden daha fazla bileşen ve özellik AWS EC2 içerisinde mevcuttur. İsterseniz AWS EC2 üzerinde Instance oluşturma işlemine geçelim.

AWS EC2 Üzerinde Instance (Sanal Makine) Oluşturma İşlemi

AWS üzerinde Instance oluşturmak aynı diğer Cloud ortamları gibi oldukça kolaydır. Aşağıdaki adımları takip ederek oluşturma işlemini yapabilirsiniz.

AWS Management Console açıp servisler bölümünden Compute servis altında bulunan EC2 (Elastic Compute Cloud) seçeneğine giriş yapıyoruz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Resim-1

Instances kısmına gelerek Launch Instance oluşturma işlemine başlıyoruz.


Resim-2

Açılan ekranda oluşturma istediğimiz Instance’da kullanılacak olan işletim sistemi türünü arama çubuğunu kullanarak buluyoruz. Bu ekranda istersen kendi oluşturduğumuz AMIs (Imajlar) ile de Instance oluşturabiliriz.

Resim-3

Oluşturacağımız Instance’ın donanım özelliklerini seçerek devam ediyoruz. Kullanacağız işlere ve operasyonel yüke göre zayıf veya güçlü donanımlar seçebilirsiniz.


Resim-4

Number Of Instances kısmı oluşturacağız makineden kaç tane oluşturmak istediğimizi belirlediğimiz kısım.

Purchasing option eğer bir Spot instances kullanacaksak bu seçeneği işaretliyoruz.

Network Instance’ı hangi VPC üzerinde kullanacaksak o VPC’yi seçiyoruz.

Subnet Kullandığımız VPC üzerinde hangi Subnet’i kullanacağının bilgisini seçiyoruz.

Auto-assign Public IP Public IP gereksinimi için hangi ayarlarını kullanacaksak burada seçiyoruz.

Instance özelinde istediğiniz diğer ayarları bu ekranda belirleyerek devam ediyoruz.


Resim-5

Instance’ın kullanacağı disk boyutunu ve disk tipini seçiyoruz. Eğer Instance üzerinde bir şifreleme yapacak ise yine bu ekranda şifreleme işlemlerini yapabiliriz.


Resim-6

Bu ekranda oluşturduğumuz Instance’a bir isim veriyoruz.


Resim-7

Burada Instance özelinde bir Security Group belirliyoruz. Bu security group içinde istediğimiz port veya servis bazlı kuralları ekliyoruz veya varsa başka bir grubu da seçebiliriz.

Resim-8

Instance oluşturma özet ekranı aşağıdaki gibidir. Eğer herşey istediğiniz gibi ise Launch diyerek oluşturma işlemine başlıyoruz.


Resim-9

Oluşturduğumuz Instance’a bağlanabilmek için .Pem file indiriyoruz. Eğer bu key’i kaybederseniz oluşturduğunuz Instance’a erişemezseniz. Launch Instances diyerek oluşturuyoruz.


Resim-10

Instance oluşturma işlemi başladı. View Instances diyerek oluşturma sürecini takip edebiliriz.


Resim-11

Instance’ımız oluşturuluyor, şuan bekleme durumunda gerekli olan açılış ve durum testlerinin ardından kullanılabilir duruma gelecektir.


Resim-12

Instance durumu running konumuna geldi artık RDP üzerinden bağlantı sağlayabiliriz. Connect diyerek bağlanmaya başlayabiliriz.


Resim-13

Download Remote Desktop File diyerek RDP bağlantı kısayolunu indiriyoruz. Sonrasında Get Password diyerek Instance’ın Administrator şifresini istiyoruz.


Resim-14

Instance oluştururken indirdiğimiz .PEM anahtarını gösterip Decrypt Password diyoruz ve Administrator şifremizi almış olacağız.


Resim-15

Ortaya çıkan Administrator şifresini kopyalıyoruz. Bu şifreyi not almanızda fayda var ama beraberinden .PEM dosyasını kaybetmeyin eğer makineden AMI veya farklı bir şey yapacaksanız ihtiyacınız olacaktır.

Resim-16

İndirmiş olduğumuz RDP bağlantısını çalıştırıp Connect diyoruz.


Resim-17

Aldığımız Administrator şifresi ile bağlanıyoruz.


Resim-18

Bağlanmak istediğimiz makine özelinde aldığımız sertifika uyarısını kabul edip makineye bağlanıyoruz.


Resim-19

Bağlantıyı sağladık.


Resim-20

AWS EC2 Üzerinde Instance (Sanal Makine) Oluşturma İşlemi bu kadar bir sonraki yazımda görüşmek üzere.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

 TAGs: Amazon, AWS, AWS EC2, Amazon Web Services, AWS EC2 nedir, AWS Instance nasıl oluşturulur, AWS EC2 Instance, AWS üzerinde sanal makine oluşturma

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 4
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 1
    k_zd_m_
    Kızdım!

BT Sistemlerinde Altyapı, Depolama, Bulut Bilişim, Sanallaştırma, ve Sistem Mimari tarafında deneyimim bulunmaktadır. Edinmiş olduğum deneyim ve becerileri profesyonel iş hayatımda aktif olarak kullanıp geliştiriyorum. Gelişim sürecimi mesleki eğitimler ve sertifikasyon programları ile destekliyorum.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir