AWS Ağ ve Bilişim Servisleri
0

AWS, işletmelerin iş yüklerini geliştirip çalıştırmaları için çeşitli ağ ve bilişim servisleri sağlamaktadır. Eksiksiz bir çözüm için depolama, veritabanı ve uygulama servisleriyle birlikte de kullanılabilen bu servisleri hep beraber tanıyalım.

Amazon Elastic Compute Cloud (Amazon EC2)

Amazon EC2, sanal sunucuların kaynaklarını esnek hale getiren bir web servistir. Amazon’un veri merkezlerinde sanal sunucular edinerek bu sunucuları ihtiyaçlarımıza göre yapılandırabilir ve uygulamalarımızı çalıştırabiliriz. Aynı zamanda ağ erişimlerini de EC2 ile yönetebiliriz.

Auto Scaling

Auto Scaling ile Amazon EC2 kaynaklarını, belirli iş yükü için tanımlanan parametrelere göre otomatik olarak artırıp azaltarak ölçeklendirebiliriz. Sunucuda oluşabilecek maksimum yükü hesaba katıp kaynak ayırmak yerine, gerektiği kadar kaynak kullanıp maliyeti en aza indirmemizi sağlar.

 

Resim-1

Elastic Load Balancing

Elastic Load Balancing, gelen uygulama trafiğini birden fazla EC2 instance’ına otomatik olarak dağıtır. Uygulama trafiğini dağıtmak için gereken miktarda Load Balancing kaynağını sorunsuz bir şekilde sağlayarak uygulamalarımızın hatalı çalışma riskini azaltır.

AWS Lambda

AWS Lambda, belirli işlemlerin(komut, servis vb) dışarıdan tetiklenmesini sağlayan Serverless bir servisdir. Yüksek erişilebilirlik, güvenlik, performans ve ölçeklenebilirlik gibi sorumlulukları da üstlenerek sadece tetiklenecek işlemin belirtilmesi işini bize bırakmaktadır. Yalnızca kullandığımız kadar ödeme imkanı sağlayan bu servisi kullanarak maliyeti de düşürmüş oluruz.

AWS Elastic Beanstalk

AWS Elastic Beanstalk, bir web uygulamasını en hızlı ve en basit şekilde ayağa kaldırmanın yoludur diyebiliriz. Geliştiriciler kolaylıkla uygulama kodlarını yüklerken; gerekli kaynakları sağlama, Load Balancing, ölçeklendirme ve Monitoring gibi ihtiyaçları otomatik olarak yönetir. PHP, Java, Python, Ruby, Node.js, .NET Core ve Go gibi çeşitli platformları desteklemektedir. Uygulamamızı çalıştıran AWS kaynaklarına istediğimiz zaman erişebilirken, bu kaynakları ihtiyaçlarımıza göre yönetebiliriz

Lambda ve Elastic Beanstalk uygulamalarımızı ayağa kaldırırken kullanabileceğimiz iki farklı AWS çözümüdür ve farklı ihtiyaçlara hizmet etmektedirler. Lambda’nın hem kullanımı kolay hem de maliyeti azken, Elastic Beanstalk uygulamanın tamamını çalıştırmamızı ve tüm kontrolü elimizde tutmamızı sağlar. Lambda, belirli işlemlerin dışarıdan tetiklenmesini sağlayan Serverless bir servis iken; Elastic Beanstalk, altyapınızı da yönetmenizi sağlayan PaaS(Platform as a Service)’dir diyebiliriz.

Elastic Beanstalk ve Lambda beraber de kullanılabilir. Örneğin, bir web uygulamasını Elastic Beanstalk üzerinde çalıştırırken, uygulama çalışırken ihtiyaç duyulan işlemlerin büyük bir kısmını Serverless bir servis olan Lambda’da gerçekleştirebiliriz.

Amazon Virtual Private Cloud (VPC)

Amazon Virtual Private Cloud (VPC), AWS Cloud üzerinde izole edilmiş bir alanda tanımladığımız sanal Private ağda AWS kaynaklarımızı kullanabilmemizi sağlar. VPC’yi kullanarak IP aralığı seçimi, Subnet’lerin oluşturulması gibi birçok ağ konfigürasyonlarını ihtiyaçlarımıza göre gerçekleştirebiliriz.

AWS Direct Connect

AWS Direct Connect, kendi veri merkezimizden AWS’e Private bir ağ bağlantısı kurmamızı sağlamaktadır. Uygulamalarımız ile AWS servisleri arasındaki iletişim normalde internet üzerinden sağlanırken, bu servis sayesinde Private ağ bağlantısı kullanarak hem bant genişliğini artırmış hem de maliyetleri azaltmış oluruz.

Amazon Route 53

Amazon Route 53, ölçeklenebilir bir DNS web servisidir. Bu servis ile public DNS kayıtları oluşturabilir ve kullanılabilir IP adreslerini internetin DNS rehberinden de yönetebiliriz. Ayrıca doğrudan AWS’den de alan adı satın alabiliriz.

Route 53 ile Endpoint’lere periyodik olarak istek atarak web sunucularımızı, uygulamalarımızı ve diğer kaynaklarımızı izleyebiliriz.

Bu makalemde sizlere belli başlı AWS ağ ve bilişim servislerini kısaca açıkladım.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

Mshowto

Joe Baron, Hisham Baz, Tim Bixler, Biff Gaut, Kevin E. Kelly, Sean Senior, John Stamper (2016). AWS Certified Solutions Architect Official Study Guide. Sybex

AWS Lambda vs. Elastic Beanstalk

AWS Official Documentation

TAGs: AWS, Amazon Elastic Compute Cloud nedir?, AWS EC2 nedir?, AWS Auto Scaling, Elastic Load Balancing, AWS Lambda, AWS Elastic Beanstalk, Amazon Virtual Private Cloud (VPC), AWS Direct Connect, Amazon Route 53

 

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 15
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

İTÜ Matematik Mühendisliği ana dalından mezun olmadan önce Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’nda 1 sene asistan öğrencilik yaparak bilgi teknolojileri sektörüne altyapımı daha iyi hazırlama fırsatım oldu. Mezun olduktan sonra Mercedes Benz Finansal Hizmetler şirketinde Database Administrator olarak çalışmaya başladım. Paralelde İTÜ’de ikinci ana dalım olan İşletme Mühendisliği’ne devam etmekteyim. Aynı zamanda DevOps trendlerini de takip ederek kendimi DevOps Engineer olarak geliştirmekteyim.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir