Arch Linux i3wm Nasıl Kullanılır? Bölüm – 5 adlı yazımızda temel anlamda bir görev alan $mod yapılandırmasını, Uçbirimin açılması, Pencereler arasında geçişler ve bu pencereleri taşınması, pencerenin kapatılması, i3wm’den çıkış, yeniden başlatma konularını işledik. Ardından yapılandırma dosyasını değiştirdikten sonra bu değişikliklerin gözlemlenebilmesi için gereken tuş kombinasyonunu öğrendik. Yazımızın sonlarına doğru ise bu yazımızı da alakadar edecek olan yapılandırmayı yapmıştık. Bu yapılandırma işlemini bu yazıyı da okuduktan sonra temel mantığını çok iyi bir şekilde öğreneceksiniz. Arch Linux Serisinin bu bölümünde i3wm bir sistemin nasıl kullanılacağını anlatmaya devam ediyorum.
Bu bölüm altında işleyeceğimiz konuları başlıklar halinde aktarmak istiyorum.
- Konteyner Düzenini Değiştirme
- Floating / Tiling Mod Geçişleri
- Floating Mod Üzerinde Odaklanan Pencereyi Değiştirme
- Üst Konteyner’ın Seçilmesi
- Tam Ekran Moduna Geçiş
- Çalışma Alanı Geçişleri
- Pencerelerin Farklı Çalışma Alanlarına Taşınması
- Pencerelerin Yeniden Boyutlandırılması
- Uygulamaların Açılması
Not: Değişiklikleri daha iyi gözlemleyebilmek için Resim üzerinde sağ tıklayıp yeni sekmede açıp incelemelerde bulunabilirsiniz.
Konteyner Düzenini Değiştirme
$mod + h tuş kombinasyonu kullanılarak dikey bir biçimde alt alta sıralanan pencereler, yatay bir biçimde yan yana olacak biçimde sıralanırlar. (Splith)
$mod + v tuş kombinasyonu kullanılarak yatay bir biçimde yan yana sıralanan pencereler, dikey bir biçimde alt alta olacak biçimde sıralanırlar. (Splitv)
Resim-1
$mod + s tuş kombinasyonu kullanıldığında; Stacking modunda sadece bir adet pencerenin içeriği görüntülenir ve diğer tüm pencereler yukarıda listelenmiş, dikey bir biçimde alt alta sıralanırlar. Yön tuşlarını kullanarak bu pencereler arasında geçişleri rahatlıkla yapabiliriz.
Resim-2
$mod + e tuş kombinasyonu kullanıldığında; eğer pencereler yatay bir biçimde yan yana sıralanmışsa, dikey bir biçimde alt alta olacak biçimde sıralanırlar. Eğer pencereler alt alta dikey bir biçimde sıralanmışsa, yatay bir biçimde yan yana olacak biçimde sıralanırlar (Toggle Split). Yani $mod + h ya da $mod + v ile yaptığımız geçişleri sadece bu komutu kullanarak yapabiliriz.
Resim-3
$mod + w tuş kombinasyonu kullanıldığında; Tabbed modunda sadece tek bir pencerenin içeriği görüntülenir ve diğer tüm pencereler yukarıda listelenmiş, yatay bir biçimde ve tek satırda yan yana sıralanırlar.
Resim-4
$mod + Shift + v tuş kombinasyonu kullanıldığında; odaklanan pencere dikey olarak bölünecektir.
$mod + Shift + h tuş kombinasyonu kullanıldığında; odaklanan pencere yatay olarak bölünecektir.
Resim-5 üzerindeki örnekle veya daha farklı senaryolarla kullanımınızı geliştirebilirsiniz.
Resim-5
Floating / Tiling Mod Geçişleri
Floating modunda bir pencere sabit değildir. Daha esnek bir yapıdadır. Tiling modunda bir pencere ise konteyner içerisinde döşenmiş şekildedir. Özet olarak bir pencerenin konumu ve boyutları i3wm tarafından otomatik oluşturuluyorsa Tiling mod, eğer esnek bir şekilde istediğimiz konumu ve boyutu belirleyebiliyorsak Floating mod üzerindeyiz demektir.
$mod + Shift + Space tuş kombinasyonu kullanıldığında; Pencere diğer pencerelerden ayrılarak merkezi bir noktada Default bir biçimde açılır. Biz bu pencere üzerinde taşıma ve yeniden boyutlandırma işlemlerini daha esnek bir biçimde yapabiliriz. Ardından bu tuş kombinasyonunu tekrar kullandığımızda pencere Tiling moduna tekrar geçiş yapar.
Resim-6
Floating Mod üzerinde Odaklanan Pencereyi Değiştirme
$mod + Space tuş kombinasyonu kullanıldığında; konteyner içerisine döşenmiş bir pencere (Tiling) ile bunlardan ayrı tutulan bir pencereler (Floating) arasında odaklanan pencere değişimini sağlar.
Resim-7
Üst Konteyner’ın Seçilmesi
$mod + a tuş kombinasyonu kullanıldığında; bir üst Konteyner seçili hale gelir. Haliyle konteyner seçildiği için içerisindeki pencerelerle birlikte bu seçim yapılmış olur.
Resim-8
Tam Ekran Moduna Geçiş
$mod + f tuş kombinasyonunu kullanarak odaklanmış olan pencere tam ekran moduna geçirilir. Tekrardan Tiling mod’a geçmek için $mod + f tuş kombinasyonu kullanılır.
Resim-9
Çalışma Alanı Geçişleri
Farklı bir çalışma alanına geçiş yapmak için $mod + [0-9] tuş kombinasyonu kullanılır. Vereceğiniz herhangi bir rakamla ilgili çalışma alanına geçiş yapılır.
Resim-10
Pencerelerin Farklı Çalışma Alanlarına Taşınması
Odaklanan pencere veya pencereler $mod + Shift + [0-9] tuş kombinasyonuyla istenilen çalışma alanına taşınır.
Resim-11
Pencerelerin Yeniden Boyutlandırılması
Pencereyi yeniden boyutlandırmak için Mouse kullanabileceğimiz gibi klavyemizle de bu fonksiyonları gerçekleştirebiliriz. Pencereleri yeniden boyutlandırmak için aşağıdaki tuş kombinasyonlarını kullanabiliriz.
$mod + j : Pencerenin genişliğini azaltır.
$mod + Semicolon : Pencerenin genişliğini arttırır.
$mod + k : Pencerenin yüksekliğini arttırır.
$mod + l : Pencerenin yüksekliğini azaltır.
Aynı şekilde yön tuşlarını kullanarak pencereleri yeniden boyutlandırabiliriz.
$mod + left : Pencerenin genişliğini azaltır.
$mod + right : Pencerenin genişliğini arttırır.
$mod + down : Pencerenin yüksekliğini arttırır.
$mod + up : Pencerenin yüksekliğini azaltır.
Pencereyi yeniden boyutlandırdıktan sonra normal Mod’a geçiş yapmak için aşağıdaki tuş veya tuş kombinasyonlarını kullanabilirsiniz.
$mod + r, Enter, Escape
Resim-12
Uygulamaların Açılması
Uygulamaları uçbirim üzerinden açabiliyoruz. Bunun yanısıra $mod + d tuş kombinasyonuyla Dmenu’yü açıp, çalıştırmak istediğimiz uygulamanın adını yazıp Enter tuşuna basarak uygulamamızı açabiliriz.
Resim-13
Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.
Referanslar
TAGs: gnu, linux, open-source, arch-linux, i3wm-nasil-kullanilir, arch-linux-series, i3wm-ipuçları, arch-linux-i3wm-nasil-kullanilir, arch, arch-linux-i3wm, arch-linux-tutorials, i3wm-tutorials
Merhaba kurulum serisi için teşekkürler ve ellerine sağlık yakın zamanda i3 ve urxvt configurasyonu hakkında bir yazını dört gözle bekliyorum umarım yazarsın