1. Anasayfa
  2. Server 2012

Active Directory msDs-deletedObjectLifeTime ve TombstoneLifeTime Nedir? Farkları Nelerdir?


0

Bu dökümanımızda Active Directory yapısı altında yer alan msDs-deletedObjectLifeTime ve TombstoneLifeTime arasındaki ufak farktan bahsetmek istiyorum. Aslında fark demek doğru değil, genel olarak karıştırıldığı  nokta demek daha mantıklı.

Bahsettiğimiz konuyu biraz daha anlamlı hale getirmek için şu örneği verelim;

Yapımda Hasan kullanıcım var aynı zamanda Recycle Bin özelliğim aktif. Kullanıcımı silmem gerekti ve Active Directory Users altından sildim. Bildiğiniz üzere Active Directory de bu objeyi belirli güne kadar geri getirebiliyorsunuz. Bu noktoda ilk  msDS-deletedObjectLifetime süresi işlemektedir. Varsayılan olarak Windows Server 2012′ de 180 gün olarak gelir. Bu aslında şu demek oluyor silinen bir objeyi ilk 180 içerisinde geri getirirseniz içinde yer alan grup bilgileri, telefon bilgileri gibi attribute leri de geri getirmiş olursunuz. Fakat oldu da şartlar 185. de geri getirilmesini gerektirdi işte bu noktada obje TombstoneLifeTime süresi içine girmiş oluyor. Yani bu durumdaki bir objeyi geri getirmek istediğinizde örneğin Hasan kullanıcımın telefon bilgilerini geri getirememiş olacağım Yani Kullanıcı içerisinde yer alan attributeler geri gelmeyecektir!

Tabiki bu değerleri değiştirebiliyoruz. Aşağıdaki adımlarda nasıl yapabileceğimizi görüyor olacaksınız.


Resim-1

İlk olarak Sunucum içerisinde ADSI.Edit açıyorum. Naming Context :Configuration seçiyorum.


Resim-2

Daha sonraki adım ise Services > Windows NT bölümüne gelerek  Directory  Service‘ nin Properties açıyoruz.


Resim-3

Gördüğünüz gibi msDS-DeletedObjectLifetime <not set> şeklinde gözüküyor.  Bu durumda Tombstone süresi Default hangi değerde ise  DeletedObject süresi de bu değerle aynıdır yani 180 gündür. Eğer siz msDS-DeletedObject süresini değiştirirseniz varsayılan olarak Tombstone süresini kullanmamış olursunuz, Tombstone süresi de bu değiştirilen değerden etkilenmez! Varsayılan olarak Forest TombstoneLifetime süreleri aşağıda yer almaktadır;

  • Windows Server 2000 ve Windows Server 2003 = 60 Gün
  • Windows Server 2003 Sp1 ve üstü 180 gündür.

Kaynak : http://technet.microsoft.com/tr-tr/library/cc784932(v=ws.10).aspx


Resim-4

Aşağıda gördüğünüz gibi değeri değiştirdim yani artık 200 günlük süre içerisinde objemi geri getirdiğimde bütün attribute ile geri gelir (Active Directory Recycle Bin Özelliği Aktif olduğu varsayılıyor ).


Resim-5

Ve son olarak ise  TombstoneLifetime 180 olarak gözüküyor. Yani eğer biz yukarıdaki msDs-deletedObjectLifeTime değerini 200 yapmasaydık varsayılan değer Tombstone değerine eşit olacaktı.


Resim-6

Ve gördüğünüz gibi bu değeri de değiştirebiliyorum.


Resim-7

Yukarıdaki anlattıklarımı kısaca toparlamak gerekirse silinen bir obje DeletedObject olarak varsayılan değer kadar bekletilir daha sonra ise obje Recycled Object Lifetime olarak ilgili sürece bekletilir hala Recycle Bin kullanılarak kurtarılmaya çalışılmadıysa ve ilgili süre bitti ise  garbage-collection olarak yapıdan tamamen kaldırılır.

Tavsiye : Bu değerlerin değiştirilmesi tavsiye edilmemektedir .Zaten 180 gün kurtarılmaya çalışılmayan bir obje değerli değildir. En azından ben bu şekilde düşünüyorum.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 1
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

2008 yılından itibaren bilişim camiasının içerisindeyim. 11 Yıllık dönem içerisinde teknikerlikten başlayarak bir çok farklı pozisyonda çalıştım. Dünyanın en büyük sigorta şirketleri arasında yer alan Allianz Türkiye’ de Kıdemli Sistem Uzmanı olarak çalıştıktan sonra kariyerimde değişiklik yaparak UAE’ nin en büyük bankası Emirates NBD bankasında kıdemli teknoloji mühendisi olarak devam etmektiyim. Profesyonel iş yaşantımın dışında yönetim kadrosunda yer aldığım www.mshowto.org sitesinde gönüllü yazarlık ve yöneticilik yapmaktayım. 15+ konferansda konuşmacı olarak yer aldım. 150+ makale ve 7 E-Kitap yayınladım. İki defa TRT Kent Radyosunda söyleşi yapma deneyimini yaşadım. MCSE, MCPS, MS ve Tenable Certificate of Proficiency ünvanlarına sahibim. Aynı zamanda 2 yıl Microsoft Enterprise Mobility MVP ünvanına layık görüldükten sonra uzmanlık alanı değiştirerek Cloud and Datacenter MVP olarak devam etmekteyim.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir