5N1K: Microsoft Dataflex
  1. Anasayfa
  2. Haberler

5N1K: Microsoft Dataflex

0

Bugünkü yazımızda, Teams ve Power Platform‘a gelen bir yeni özellik/isim değişikliğinden bahsedeceğim.Microsoft’un 21 Temmuz 2020 tarihinde gerçekleştirdiği Microsoft Inspire etkinliğinde tanıtılan ve Power Platform‘da low-code(az-kod çok iş) yapısında çalışanları heyecanlandıran bir gelişme yaşandı: DATAFLEX

 

Nedir şu ‘Dataflex’ dedikleri?

Dataflex mimari olarak, Power Platform üzerinde CDS(Common Data Service) olarak tanınan veri barındırma hizmetinin üzerine inşaa edilmiş bir sistemdir.

CDS  Nedir?

Power Platform üzerinde farklı kaynaklarda barındırılan verilerin ortak bir havuza aktarılmasını ve veri yönetiminin buradan yönetilmesini sağlar. CDS aynı zamanda da bir veritabanıdır. Power BI, Power Automate , Power Apps ve Power Virtual Agents gibi Power Platform servisleri CDS vasıtasıyla farklı kaynaklardan yüklenen veriler üzerinde işlem yapmaya ve çalışmaya yarayan bir servistir. İlaveten, geliştirilen Dynamics 365 uygulamalarının verileri de CDS üzerinde saklanır. Bu da Power Platform üzerinde yer alan diğer hizmetlerin bu verileri ortaklaşa kullanmalarını sağlar.

CDS’in faydalarından bahsettiğimize göre şimdi esas konumuza geri dönebiliriz.

Dataflex Yapısı

Microsoft Dataflex iki farklı yapı ile karşımıza çıkacaktır.

Dataflex ProDataflex
Eski adıyla CDS mimarisi Power Platform’da olduğu gibi yer almaktadır.
Lisansı CDS lisansı ile aynı olacak.-Kullanıcı/uygulama başına aylık 10$ veya
40$(sınırsız uygulama) aylık modeli ile hizmet verecek.
Teams için CDS mimarisi ancak daha basitleştirilmiş bir versiyon olacak

Teams lisansı ile birlikte ücretsiz hizmet verecek.

 

Teams versiyonu şu anda henüz yayında olmamakla birlikte üzerinde çalışma yapmamız mümkün gözükmese de Teams entegrasyonu tamamlandığında Teams üzerinde de low-code(minimum seviyede kod yazarak uygulama geliştirme) uygulamalar geliştirmenin önü açılacak.

 

Dataflex hangi sorunu çözecek?

Dataflex Pro ürünü, Power Platform’daki yapısı itibariyle eski CDS ürününde olduğu gibi tüm platform uygulamalarında hizmet vermeye devam edecek.
Ancak, Teams ürünü ile de Canvas ve Model-Driven Apps geliştirme ve bu uygulamaları Teams üzerinde yayınlama seçeneği geliyor.

Bildiğiniz üzere, Teams için Dataflex ürünü gelmeden evvel farklı platformlarda geliştirilen uygulamalar söz konusu idi. PowerApps de CDS kullanılarak geliştirilen bir canvas uygulaması Teams kanallarında ya link olarak ya da Sekme Uygulaması(Tab Application) olarak dahil edilerek kullanılabiliyordu.

Dataflex ile bu durum ortadan kalkıyor ve artık başka platformlara gidip uygulama geliştirme, ardından Teams de bunu paylaşma devri kapanacak. Teams lisansı ve yeterli izinlere sahip olan bir çalışan artık Teams kullanırken bir Canvas veya Model-Driven uygulaması oluşturabilecek ve bunu direkt olarak Teams üzerinde yayınlayabilecekler.

Dataflex ile Teams üzerinde uygulama geliştirmek için Teams lisansınızın olması yeterli olacak.

Diğer bir husus (CDS ile uğraşanlar bilir) ilişkisel veritabanı yönetiminin gerçekleştirilecek olması. Teams versiyonunda bu noktada ne gibi kısıtlamalar olacak şu an bilinmemekle birlikte Power Platform’da yer alan CDS üzerinde yapılabilecek çoğu veritabanı işleminin aynı şekilde desteklenecek olması öngörülmektedir.

İlişkisel veritabanının desteği olması kullanıcıların uygulamalarında SharePoint listesini kullanma zorunluluğunu ve zahmetini de ortadan kaldıracaktır. Zahmet diyorum çünkü SharePoint listeleri birer ilişkisel veritabanı olarak düşünülmemektedir. Evet, lisansa ihtiyaç duymadan SharePoint listelerinde verilerinizi saklayabilir, okuyabilir ve her türlü işlemlerinizi yapabilirsiniz ancak bu Dataflex ile birlikte artık best-practice olmaktandan da çıkacaktır.

Dataflex’in Teams ürünü ile birlikte gelmesi ile birlikte Teams aynı zamanda bir uygulama geliştirme mimarisine de kavuşmuş olacaktır.

 

 

Önemli Bilgiler

Şimdi gelelim dananın kuyruğunun koptuğu yere 😀

 

  • Teams üzerinde yazılan uygulamalar sadece Teams üzerinden erişilebilecek ve yönetilebilecekler

Bu durum her ne kadar her iki lisansa(Power Platform ve Teams) sahip kullanıcılar için de olumsuz bir durum gibi gözükse de burada özellikle de sadece Teams lisansına sahip kullanıcıların ellerindeki olanakları kullanarak uygulama geliştirmelerinin önü açılacaktır. Aynı zamanda SharePoint dahil hiçbir yerde de Teams tabanlı uygulamaların eklenemeyeceğini(embed) söylemeden geçemeyeceğiz.

  • Premium özelliklerin hepsi veya birçoğu eklenmeyebilir!

Bildiğiniz üzere Microsoft, Dataflex ürününde iki farklı yapıyı sunmaktadır: Dataflex ve Dataflex Pro.

Dataflex Pro ürününde zaten Power Platform ürün ailesinden lisansı olan kullanıcılar tüm premium özelliklerden faydalanabilecekler(bazı özel baglayıcılar ve özel yazılmış bağlayıcılar dahil)

Ancak, Dataflex’in basit sürümü olan Teams ile gelen versiyonunda bu özellikler olmayabilir(bu konuda bir kesinlik bulunmamaktadır).

 

SONUÇ

Ağustos ayının ortaları veya Ağustos ayının sonu ile Eylül aylarında Teams için Dataflex ürününü test edebileceğiz. Ürün teste açılınca, ben de bu konuda MSHOWTO üzerinde değerlendirmelerimi gerçekleştirip siz değerli okuyucularımızı bilgilendiriyor olacağım.

 

Okuduğunuz için teşekkürler!

 

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

İbrahim Ersoy, çeşitli SharePoint projesinde görev almış ve yönetmiştir. Kurumsal portallar ve yazılım projelerinde 10 yıldan fazla tecrübeye sahiptir. Şu anda çok uluslu bir Fortune500 firmasına yazılım danışmanlık hizmeti vermektedir.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir