2020’de Exchange Online’a Gelen ve Gelecek Yenilikler
0

Microsoft ürün ailesinin popüler çocuğu Teams’e gelen geliştirmeler son zamanlarda o kadar fazla ki; bu da ardı arkası kesilmeyen duyuruları, haberleri ve yazıları beraberinde getiriyor. Hatta ailenin diğer üyelerinin genel olarak biraz ihmal edildiğine dair bir izlenim oluşuyor olabilir, ama aslında Microsoft onları da boşluyor değil. Örneğin, Microsoft Ignite 2019 etkinliğinde de duyurulan ve Exchange Online‘a 2020’de gelmesi planlanan veya halihazırda gelmiş birçok yenilik var. Bu yazıda, bu yeniliklerin üzerinden kısaca ve genel olarak geçeceğiz.

Plus Addressing

Dilimize “artı (+) adresleme” şeklinde de çevrilebilecek bu özellik, email adresinin alias/lokal kısmına bir “son ek” (suffix) ekleyerek kendinize bir alt adres oluşturmanıza olanak sağlıyor. Örneğin; Nuck Chorris (nuck.chorris@contoso.com) kullanıcısı, MSHOWTO email bültenine abone olmak istiyor ve bunun için “nuck.chorris+mshowto@contoso.com” gibi, kendisine bir alt adres yaratıp bunu kullanabiliyor. Bu yeni adrese iletilen email’ler de kullanıcının ana posta kutusuna ve inbox’ına teslim ediliyor. Kullanıcı bu yeni alt adresi sayesinde, söz konusu duyuru email’lerini kurallarla, alt klasörlerle vb. organize etmek için etkili bir yönteme sahip olmuş oluyor. Bu özelliğin Outlook.com için halihazırda mevcut olduğunu ayrıca belirtelim. Office 365 Exchange Online’da, mailbox’lara ikincil email adresleri (secondary proxy/SMTP address) eklenebildiğini biliyoruz; ama bu geliştirmeyle direkt olarak son kullanıcıya bu becerinin verilmesi amaçlanıyor. Bu özellik halen geliştirme aşamasında ve email adreslerinde “+” simgesinin halihazırda kullanıldığı hesaplar/organizasyonlar için uygun bir yöntem üzerinde çalışılıyor. Bu doğrultuda, bu özelliği kullanmak isteyecek kişi ve organizasyonların, email’lerin “alias” kısmında “+” simgesini kullanmaktan kaçınmaları yerinde olacaktır.

SMTP Proxy Address ile Gönderim

Office 365 Exchange Online’da kullanıcılara birden fazla “proxy address” atamak halihazırda mümkün. Örneğin; Nuck Chorris kullanıcısının aynı posta kutusunda nuck.chorris@contoso.com, nchorris@contoso.com ve nuck.chorris@burakvarol.net adreslerine sahip olabilmesi gibi. Ancak, bu adreslere gönderilen her email ilgili kullanıcının inbox’ına sorunsuz teslim edilirken, kullanıcı sadece birincil adresi (primary SMTP adress) hangisiyse onunla email gönderebiliyor. Aynı kullanıcı başka posta kutularında veya gruplarda “send as” veya “send on behalf” yetkilerine sahipse onların adreslerini kullanarak gönderimde bulunabiliyor; ama kendi ikincil adreslerini gönderimde kullanamıyor. Outlook on the Web (OWA) ile başlayıp diğer ürünlerle devam etmesi planlanan bu geliştirmeyle birlikte, kullanıcılar posta kutularına atanmış diğer SMTP adreslerini kullanarak email gönderebilecek. Alıcılar da kendilerine gelen email’lerin FROM bölümünde, göndericinin o gönderime özel tercih ettiği adresi görecekler. 2020’nin ilk yarısında gelmesi beklenen bu özellikle birlikte, kullanılabilecek tüm “proxy address”lerin OWA’da şöyle listeleneceği belirtiliyor:


Resim-1: Send from SMTP Proxy Address (Alias)

İleti Geri Çekme

Yaklaşık 20 yıldır hayatımızda olan ileti geri çekme (message recall) özelliğinin, belli şartlara bağlı ve “client-based” olması, yani sadece Outlook masaüstü uygulaması ile kullanılabilmesi sebebiyle çoğunlukla başarısız olduğu bir gerçek. Email’in henüz okunmamış olması gibi temel şartlara teknik engeller sebebiyle dokunamamakla birlikte, Microsoft bu özelliği bulut tabanlı (cloud-based) hale getiriyor. Bu şekilde, Outlook masaüstü uygulaması kullanma zorunluluğundan kurtuluyoruz ve posta kutumuza erişebildiğimiz Outlook, OWA, Outlook Mobile ve hatta 3. parti uygulamalarda bile ileti geri çekme özelliğini kullanabilir duruma geliyoruz. Bu özelliğe ve yeniliğe dair detayları ayrı bir yazıda ele alacağız.

Reply-All Storm (Tümünü Yanıtla/Email Fırtınası) Koruması

“Reply-All Storm” (Tümünü Yanıtla/Email Fırtınası), temelde çok fazla sayıda üyesi olan bir gruba gönderilen bir email’e istinaden yapılan “tümünü yanıtla” eylemleri sonucu ciddi bir veri trafiği oluşması ve bunun da beraberinde getirdiği teknik aksaklıkları tanımlamak için kullanılıyor. Bunun olabildiğince önüne geçmek için Microsoft’un da belli limitasyonlara gittiği ve belli teknik önlemleri kullanıma açtığı biliniyor; Delivery Management, Recipient Limits, grupları gizleme gibi birçoğundan da halihazırda haberdar olduğunuzu düşünüyorum. Bunlara ek olarak getirilecek olan “Reply-All Storm Protection” geliştirmesiyle birlikte, “reply-all storm” senaryosuna dönüşmesi muhtemel gönderimler otomatik olarak tespit ediliyor ve ilgili email akışı üzerinde kullanıcıların “reply-all” yapması geçici olarak engelleniyor. Bunu deneyenler de genel bir NDR (“non-delivery report” veya “bounce message”) ile karşılaşıyor:


Resim-2: Reply-All Storm Protection NDR (Microsoft)

Yenilenmiş Exchange Admin Center Portalı

Microsoft, bu yenilikle birlikte aşina olduğumuz, “retro” görünümlü Exchange Yönetim Merkezi’ni daha etkili ve pratik hale getirmeyi amaçlıyor. Yeni Exchange Admin Center portalı, önizleme modunda https://admin.exchange.microsoft.com/ adresinden erişilebilir durumda.


Resim-3: New Exchange Admin Center (Microsoft)

Kolaylaştırılmış posta kutusu yönetimi, kişiselleştirilebilir arayüz ve pano, geliştirilmiş ve daha kullanıcı dostu haline getirilmiş “migration” becerileri gibi faydalar getiren bu yeni portal, geliştirme süreci boyunca eski/klasik portalla birlikte erişilebilir halde kalacak.

Yeni Exchange Online PowerShell Komutları (V2 Cmdlets)

Benim için en heyecan verici haber bu; muhtemelen yönetimde PowerShell’in yeteneklerini, esnekliğini ve yazılabilecek script’lerle getirdiği kolaylıkları bilen çoğu Exchange yöneticisi için de öyledir. Buna ileride ayrı bir yazıda daha detaylı da değinebilirim, ama şimdilik olabildiğince kısa tutmayı tercih ediyorum. REST API kullanan bu yeni Exchange Online PowerShell komutları, eskilerine göre daha fazla hız ve stabilite vaat ediyor. Halihazırda kullanıma açılan bu komutları kullanmaya başlamak için aşağıdaki bağlantılardan ilgili modülü indirip kurabilir ve yönergeleri takip edebilirsiniz:

Değiştirilebilir Alıcı Limitleri

Exchange Online’daki alıcı limitleri, sistemi genel olarak “spam”, şüpheli/zararlı toplu gönderimler, “reply-all storm” gibi istenmeyen durumlardan olabildiğince koruyarak daha sağlıklı ve güvenli tutabilmeyi amaçlar. Belli noktalarda kullanıcıların bir engel olarak gördüğü ve olumsuz olarak algıladığı bu limitler, bu anlamda önemli bir görev üstlenmiştir. Yeri gelmişken söz konusu alıcı limitlerini hatırlatmakta fayda var:

  • Tek seferde 500 alıcı (TO, CC ve BCC’de yer alanların toplamı)
  • Günde 10.000 alıcı
  • Dakikada 30 email

Söz konusu geliştirme, sadece yukarıda ilk maddede bahsettiğim limiti kapsıyor. Admin’lere, varsayılanı 500 olan bu alıcı limitini 1 ile 1000 arasında bir değerde olacak şekilde düzenleme seçeneği veriliyor. Geliştirme tamamlanıp dağıtıldığında (bunun duyurusu ayrıca yapılacaktır) aşağıdaki komutlarla söz konusu işlemi yapabileceğiz:

Posta kutusu bazında:

Set-Mailbox <mailbox_identity> -RecipientFilter <1-1000>

Plan/lisans bazında:

Set-MailboxPlan <plan_identity> -RecipientFilter <1-1000>

SMTP Auth Submission Güvenliği

“SMTP submission”, ağırlıklı olarak uygulama ve cihazların (yazıcı, tarayıcı vb.) Office 365 üzerinden email göndermesine olanak sağlayan bir yöntem. Bu yöntem “modern authentication”ı desteklemediği için belli güvenlik açıklarına sebebiyet verebiliyor. Microsoft tarafından yeni duyurulan ve halihazırda kullanılabilen bir çözüm, organizasyon genelinde veya posta kutusu bazında “SMTP authenticated submission”ı devre dışı bırakmaya olanak sağlıyor:

Organizasyon genelinde:

Set-TransportConfig -SmtpClientAuthenticationDisabled $true

Posta kutusu bazında:

Set-CASMailbox <mailbox_identity> -SmtpClientAuthenticationDisabled $true

 

Görüldüğü gibi bu değişikliklerin bazıları son kullanıcılara, bazıları da admin’lere hitap ediyor. Genel olarak bakıldığında ise, her birinin ayrı ayrı belli ihtiyaçları karşılayıp belli sorunları giderme konusunda önemli geliştirmeler olduğunu söyleyebiliriz.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar
www.mshowto.org
burakvarol.net
https://techcommunity.microsoft.com/t5/exchange-team-blog/exchange-transport-news-from-microsoft-ignite-2019/ba-p/993417

TAGs: Microsoft 365, Office 365, Exchange Online, Microsoft Ignite, plus addressing, SMTP Proxy Address, reply-all storm, ileti geri çekme, message recall, Exchange Admin Center, PowerShell, SMTP Auth Submission

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 8
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Burak Varol, İstanbul'da doğup büyümüş ve tüm eğitim hayatına aynı şehirde devam etmiştir. Bilişim sektöründeki profesyonel kariyeri boyunca Metis, Microsoft Türkiye, PeakUp gibi önemli organizasyonlarda, teknik destek mühendisliği, bilişim danışmanlığı, forum ve içerik moderatörlüğü, mentorluk, ekip liderliği gibi farklı görevlerde başarıyla bulunmuştur. Çoğunluğu mesajlaşma hizmetlerine yönelik olmak üzere farklı Microsoft ürün ve hizmetlerini konu alan pek çok projede aktif rol almıştır. Çalışma hayatına, 10'dan fazla ülkede faaliyet gösteren Coca-Cola İçecek'te (CCI), Kıdemli Bulut Danışmanı olarak devam etmektedir. Genel olarak tüm Microsoft teknolojileriyle ilgilenmekle birlikte, asıl uzmanlık alanı bulut teknolojileri ve Microsoft Office 365 evrenidir ve "MCSA: Office 365" gibi birçok sertifikaya sahiptir.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir