1. Anasayfa
  2. Windows 8

10 Numara Windows, Birkaç Öne Çıkan Yeni Özellikler Nelerdir?


0

Microsoft Windows 9 versiyon atlaması ile geçtiğimiz günlerde yeni işletim sistemi Windows 10 işletim sistemini duyurdu. Tabi ki her zaman yaptığımız gibi ürünle beraber gelen bazı yeni özelliklere bir göz atacağız.

1.Hoş Geldin “Başlat Menü”


Resim-1

Evet, iyi oldu kötü oldu derken belki de son iki senenin en çok tartışılan konusu idi Windows da ki başlat menüsünün kaldırılması. Bu tartışma bazen öyle alevlendi ki Microsoft un yeni birçok Windows özelliğini gölgeledi. Ve sonunda kullanıcısını iyi dinleyen Microsoft’tan beklenen adım geldi. Windows 8 ile kaybolan Başlat Menüsü Windows 10 ile geri geldi.

2.Daha özel Başlat Menüsü

Başlat menüsü daha fazla özelleştirme seçenekleri ile geri dönüyor. Başlat’ta tutmak istediğiniz programları istediğiniz gibi özelleştirebiliyorsunuz.


Resim-2

3.Başlat Menüsü Live Tile Birlikte

Yeni Windows da Windows uygulamalarını başlat menünüze pinleyebilir istediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz.


Resim-3

4.Yeni Görünüm: Halen Buradayım


Resim-4

Daha önceki yazılarımda Windows 10 ile ilgili Arabulucu demiştim. Bence gerçekten de öyle ve iyi ki öyle olmuş. Windows 10 içerisinde hem Klasik Windows fanatikleri için Windows Başlat Menüsünü barındırıyor. Hem de yeni görünümü seven ve alışanlar için Yeni Görünüm (Windows 10 ile eski oldu diyebiliriz J) özelliğini barındırıyor.

5.Arama Deneyimi: Her zaman daha iyi

Alışkanlıklar tabiki de hepimiz için önemli fakat bir yandan da yeni gelen teknolojiler ve hizmetler ile nasıl yaşayacağımızı bilmemiz gerekiyor.

Microsoft Windows Vista’yı çıkardığı zaman gözüme çarpan ilk şey başlat menüsüne gelen arama kutusu idi. O zamana kadar Desktop Search’u belki de hiç kullanmamış ben neden bu kutucuğun burada olduğunu merak etmiştim. Yeni teknolojiler, sürekli artan veri miktarı, dosya ve klasörlerin çokluğu ile gelen organize sorunu ve istediğiniz dosyaya istediğiniz aman hızlı erişim sorunları gibi sorunlarla hem özel Windows kullanımım hem de kurumsal ortamlarda karşılaşmam bu arama kutucuğunun ne kadar önemli olduğunu anlamama yardımcı oldu.

Belki Vista ile hemen olmasa da kendi adıma Windows 7 den bu yana kullanıyorum bu kutucuğu ve arama özelliklerini. Bu anlamda bir çok kullanıcının aksine Windows 8 arabirimi ile hiç de zorluk yaşamamıştım başlat menüsü ile birlikte. Çünkü aradığım şeyi Windows tuşuna bastıktan sonra direk bulabiliyordum.

Microsoft Windows Vista öne çıkardığı bu arama özelliğini artık kullanıcıların deneyimlerini en iyi yaşadığı yerlerden biri olan görev çubuğuna kadar indirerek ne kadar önemli bir Windows özelliği olduğunu yinelemiş ve bize bu özelliğin üstünde ne kadar çok çalıştığını da göstermiş oldu.


Resim-5

Gördüğünüz gibi Windows tuşunun hemen sağında arama özelliği hem Desktop hem de internet entegre çalışarak oldukça iyi bir arama deneyimi sunuyor bize.

7.Sanal Masaüstleri: En sonunda

Task View olarak adlandırılan bu özellik Windows işletim sistemlerinde uzun zamandır eleştirilen konulardan bir tanesiydi. Linux ve Mac işletim sistemlerinde uzun zamandan bu yana bulunan özellik en sonunda Windows işletim sistemine de geldi.

Windows ve Arama ikonundan sonra gördüğünüz üst üste iki dikdörtgen kutucuk ikonu size yeni masaüstü oluşturmanız için gerekli menüyü açıyor.


Resim-6

Birden fazla sanal Masaüstü ile çalışma ortamlarını farklı masaüstlerinde barındırabilirsiniz.

Alt+Tab tuş kombinasyonu ile de farklı görevler (Tasks) arasında hangi masaüstünde olduğu önemli olmadan hızlıca geçiş yapabilirsiniz.

8.Her şey Windows


Resim-7

Windows 8.1 ile Windows Market uygulamalarını Desktop uygulamalarına benzeten Microsoft Windows 10 ile beraber bir adım öteye geçerek Tüm Mağaza uygulamalarını geleneksel pencere kullanımında pencere olarak gösteriyor. Tabi ki her anlamda hem yeni hem de eski deneyimi seven kullanıcılara arabuluculuk yapan bu Windows uygulamaları tam ekran olarak da kullanmanıza olanak veriyor.


Resim-8

Aynı zaman da çok basit bir şekilde uygulama ile ilgili ayarlara ve kolay paylaşım menülerine bu yeni pencerelerden ulaşabiliyorsunuz.

9.Her yerden paylaş

Windows 10 ile beraber artık sadece belirli uygulamalar içerisinden değil, Masaüstünden de paylaşım yapabiliyorsunuz.


Resim-9

10.Gelişmiş komut satırı

Windows 10 editleme ve kullanım açısından gelişmiş bir komut satırı ile beraber geliyor. Windows 10 komut satırı ile beraber “Ctrl” kısa yolları artık komut satırında da geçerli. Aynı zamanda komut satırı penceresini yeniden boyutlandırdığınızda metin kaydırma özelliğini de kullanabiliyorsunuz.


Resim-10

11.Snap Önerileri

Windows işletim sisteminde uygulama pencerelerini sağa sola veya tam ekran olarak yaslayıp aynı ekran da kullanabiliyorsunuz. Bir uygulamayı bir yere yasladığınızda Windows artık diğer kalan kısımlara hangi uygulamaları yaslayacağınızı öneriyor.


Resim-11

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Onur Yüksektepeli - Chief Technology Architect | Micosoft MVP Onur Yüksektepeli Nephocraft firmasının kurucusu aynı zamanda kendi firmasında teknoloji çözümleri mimarıdır. 15 Yıldan fazla IT tecrübesi ile temel uzmanlık alanı olan Platform ve diğer teknolojiler için müşterilerine ürün ve hizmetler sunmaktadır. Microsoft MVP ünvanına sahip Onur Yüksektepeli birçok IT etkinliğinde aktif konuşmacı olarak ve IT topluluklarında yönetici olarak aktif rol üstlenmektedir. Nephocraft firmasın da yönetici olarak oluşturduğu çözümlerde yeni teknoloji gelişmelerini de göz önünde bulundurarak, müşterilerine esnek, yenilikçi, akıllı ve üretken iş çözümleri üretmektedir.Onur Yüksektepeli bulut, platform, data, devops, development gibi konularda aktif danışmanlık ve IT eğitmenliğine de devam etmektedir.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir