0’dan 100’e Azure Servisleri: Azure WVD Servisi Part-2
0

Selamlar, bir önceki makalemde WVD ile ilgili olarak DC kurmuş ve kullanıcılarımızı AD Sync tool kullanarak portala eşitlemiştik. Şimdi Azure Active Directory Tenant’ımıza sanallaştırma için yetki vereceğiz;

Resim-1

1-)
https://www.rdweb.wvd.microsoft.com adresine gidiyorum

2,3-) Önce sunucular, sonra clientlar için yetki vereceğimden Consent Option kısmını Server App seçiyorum ve Submit diyorum. Sonra Client App seçiyorum ve yine submit diyorum. AAD Tenant GUID kısmı bir önceki makalemde bahsettiğim yerden alıp yapıştırın buraya.

4-) Server ve Client app olarak seçip Submit dediğimde izin ekranı gelecek karşıma. Burada server app olarak seçip submit dediğimizde karşımıza çıkacak. İzni verip 2 3 dk bekledikten sonra Client app için submit dediğimizde tekrar izin isteyecek onu da verdikten sonra 2 3 dk bekleyip Azure portala geri dönelim.

Resim-2

1-) Yetkilendirme işlemi bittikten sonra Portala gelip sırasıyla Active Directory>Enterprise Applications>All Applications sekmesine tıkladım. Burada eğer başka uygulamalar ile Azure AD’nizi bağladıysanız kalabalık bir ekran göreceksiniz. Arama kısmına “Windows Virtual” yazdığınızda karşınıza iki adet uygulama getirecek.

2,3-) Gelen bu uygulamalardan ilki Windows Virtual Desktop bu kısma masa üstü sanallaştırma kısmını yöneteceğimiz admin kullanıcılarını ekliyorum. Ekleme işlemi bittikten sonra Windows Virtual Desktop Client’a tıklayıp aynı işlemi yapıyorum bu sefer admin kullanıcımı değil test için açtığım kullanıcılarımı ekliyorum. Ben hem admine hem test kısmına kendi kullanıcımı da eklediğim için son ekranda yine kendi kullanıcım gözüküyor. Normalde sadece kullanacak client userları burada gözükecektir sizde.

Resim-3

1-) Azure MarketPlace’e Windows Virtual Desktop yazarak servisi seçiyoruz ve kurulum adımlarına geçiyoruz.

2,3-) Bu kısımda sanallaştıracağımız altyapıyı oluşturacağız. Add diyerek altyapı kurulumunu başlatalım.

4-) Host Pool type kısmı altyapımızın masaüstlerini ya da uygulamaları tek bir ana makine üzerinden(pooled) mi yoksa her kullanıcı için ayrı ayrı makineler olarak(personel) mı dağıtacak onu seçiyoruz. Burada pooled mantığı bütçesel ve yönetimsel olarak daha katma değerli kendi görüşüme göre.

5-) Bu kısımda sanallaştıracağımız altyapımıza aynı anda en fazla kaç kişinin oturum açacağı/açık kalacağını seçiyoruz.

6-) Sanallaştırma yapımızda load balancing modelini seçtiğimiz kısım. Depth-first o an en müsait olan Host üzerine kullanıcıyı yönlendirip networkümü rahatlatacağı için ben bunu seçiyorum.

Resim-4

1-) Bu kısımda altyapımız için sanal makine eklemek isteyip istemediğimizi soruyor. Kurulumdan sonra da ekleyebiliyoruz ama ben kurulum sırasında eklemek istediğim için Yes’i işaretliyorum.

2-) Altyapım için kullanacağım Host makinem. Burada seçim tamamen sizlere ait. Altyapıyı tek bir makine üzerinden sanallaştırarak dağıtmayı seçtim. Altı kullanıcım var ve en fazla aynı anda altı kullanıcım oturum açacağından ben Standart D4s v3 makinemin yeterli olacağını düşünüyorum. Sizlerin daha düşük/yüksek iş yükleri ya da gereksinimleri olabilir. Değiştirebilirsiniz. Host makinenizi her zaman resize edebilirsiniz bu arada. Ön kurulumdan sonra izleyin makinenizi kaynakta sorun yoksa sonradan da küçültüp/büyütebilirsiniz.

3-) Pooled seçmiştim önceki sayfada şimdi ana makinemden kaç adet açacağımı seçtiğim kısım. Bir önceki madde de bilgisini vermiştim. Burada şimdilik bir adet ile başlıyorum. Eğer yetmezse resize ya da ek bir VM ile devam edebilirim.

4-) Bu kısımda Host makinemin işletim sistemini ve diskini seçiyorum. Image type kısmında 3 farklı seçeneğim mevcut. Burada istersem kendi OS’umu oluşturup Azure Blob içine atarak buradan seçebilirim. İstersem Azure üzerinde çalışan bir VM içinde ki OS’u buraya çekebilirim. İstersem de direk Microsoft’un kendi galerisinde bulunan örnek işletim sistemlerinden birini seçerek devam edebilirim. Ben burada Office 365 Proplus’lı Windows 10 1909 versiyonlu olan OS’u seçiyorum. Oturum açan her kullanıcımda artık bu işletim sistemi gelecek otomatik olarak.

5-) Host makinemin ağ ayarlarını yaptığım yer. Host makinem ile AD mutlaka aynı networkte gibi konuşmalılar. Burada ilk makalemde de belirtmiştim. Ben POC ortamı olarak AD’yi Azure’ye kurduğum için burada Host network’umu seçerken AD’nin V-Net’ini seçerek işi bitiriyorum. Ama sizler lokal AD ile yapıyorsanız burada bir Site to Site VPN bağlantısı kurmalısınız ki bu networkler sürekli konuşsun.

6-) Burada da lokalde ki Admin kullanıcı bilgilerimi girerek devam ediyorum.

7-) Workspace’i şimdi eklemek ister misin? Diye soruyor burada sonradan eklemeyi seçiyorum kapsamlı anlatabilmek için sizler kurulum sırasında da ekleyebilirsiniz.

Resim-5

WVD kaynağına geri geliyorum burada Workspaces kısmına tıklıyorum. Add butonuna tıklayarak gerekli bilgileri giriyorum ve Workspace’mi oluşturmuş oluyorum. Workspace kısmı kullanıcı uygulamadan bağlantıyı açtığında sizlerin paylaştığı uygulamalar ya da masaüstlerinin en üstünde görünecek olan küme adı gibi düşünebilirsiniz.

Resim-6

Workspace’mizi oluşturduk. Masa üstü sanallaştırma kısmımız da tamam. Şimdi buna kullanıcıları atama kısmını yapmamız lazım. Kaynak içinde Application Groups’a tıklayıp Desktop Application group kısmında ki kaynağa tıklıyorum. Sonrasında Assigment kısmına girip Add butonuna tıklayarak masa üstü sanallaştırmayı hangi kullanıcılar kullanacaksa onları ekliyorum. Bu işlemin aynısını Remote App içinde yapacağım.

Resim-7

Burada da sanallaştıracağım programlar için Applications groups içine giriyorum, Add diyerek Application Group Type ‘ını RemoteApp olarak seçiyorum. Çünkü zaten bir adet masaüstü sanallaştırdığım grubum var. Sonrasında assigment için 4. Adımdaki Add Azure AD users or user groups’a tıklayıp uygulamaları kullanacak kullanıcıları seçiyorum. Burada şöyle bir ek bilgi verebilirim. WVD ilk çıktığında bu arayüzler vs. yoktu. Yarı Powershell yarı GUI sonrasında da 3. Party bir App service ile bunları ayarlıyorduk ve eğer bir kullanıcıya masaüstü sanallaştırma verdiysen uygulama sanallaştırma veremiyordun. Vermeye çalıştığında 3.party app service hata veriyordu. Arayüz güncellemesi sonrası artık bu sorundan da kurtulmuş olduk.

Resim-8

Şimdi App sanallaştırma grubumuzu masaüstü sanallaştırdığımız Workspace’e ekleyerek kullanıcılarımıza aynı Workspace altında iki farklı sanallaştırma yöntemini de göstermiş olacağız. Workspaces ‘e giriyorum önceden oluşturduğum workspaces’e tıklıyorum. Sonrasında Application groups kısmına geliyorum ve Add tuşuna tıklıyorum. Buna tıkladığımda oluşturduğum Remote App ‘i görüp Workspaces’e eklemem yeterli olacak. İlk kurulumu yaparken Workspaces ile Remote App servisini farklı regionlarda oluşturduğum için burada görememiştim. O yüzden tekrar remote app oluşturmak zorunda kalmıştım. Siz bu kısımda daha dikkatli olursunuz.

Resim-9

Yapımızı kurduk artık 1. Ve 2. Adımı takip ederek uzak bağlantı ile ilgili ayarlamaları yapacağımız kısma geldik. İlk çıktığında bu servis bu ayarlamaları yapmak için bayağı bir uğraşmak gerekiyordu. Yenilenen arayüz ile artık bu ayarlamaları çok daha kolay yapabiliyoruz. Tek tek ne işe yaradıklarını açıklıyorum.

3-) Masaüstü çözünürlüğünü ayarladığımız kısım.

4-) Tam ekran modunu açıp kapattığımız kısım.

5-) Disk drives kısmını ayarladığımız kısım.

6-) Com portlarını aktif ya da kapalı halde tutacağımız kısım.

7-) Clipboard alınıp alınmamasını ayarladığımız kısım.

8-) Yazıcıların kullanılıp kullanılmayacağını seçtiğimiz kısım. Burası canlı ortamlarda çok işimize yarayan bir özellik.

9-) Akıllı kart kullanan uygulamalar için lokal pc’ye takıp sanallaştırma üzerinden kullanabileceğimiz ayarlanan kısım.

10-) Ses giriş kısmını ayarladığımız kısım.

11-) Sanal masaüstünden ses çıkışı olup olmayacağını ayarladığımız kısım.

12-) Seslerin nerede çalacağını seçtiğimiz kısım.

Resim-10

Tüm ayarlamaları yaptıktan sonra son olarak uygulama dağıtacağımız kısma geldik. Burada Remote App servisine girip Applicatons kısmından Add butonuna tıklayarak uygulamalarımızı seçebiliriz. Burada sanallaştıracağımız uygulamaları iki şekilde seçebiliriz. İlki bir uygulamayı kurup başlat kısmına sabitleriz ve portal üzerinden Application Source kısmından Start menü seçeneğini seçmek. İkincisi ise uygulama dosya yolu ile eklemek. Burada ben test için Foxit Reader(PDF), Bilssoft Muhasebe(ERP), Office Uygulamaları, Kendi sitem(Explorer üzerinden), son olarakta SuperMario oyununu dağıttım.

Resim-11

Son kullanıcılar ister bilgisayarlarına ister tablet ya da telefonlarına Microsoft Remote Desktop uygulamasını indirip “Subscribe” kısmına tıklayarak kullanıcı bilgileri ile oturum açtıklarında yukarıda ki resim gibi hem masaüstü sanallaştırmayı hemde uygulama sanallaştırmayı görerek kullanmak istedikleri kısma tıklayarak kullanabilirler.

Tüm ayrıntıları ile Azure WVD servisini sizlere anlatmaya çalıştım. Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim. Umarım yararlı olmuştur.

Saygılarımla

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs: Azure WVD part2, Azure Masaüstü Sanallaştırma part2, Azure Windows Virtual Desktop part2, WVD nedir? Part2, WVD nasıl kurulur? Part2, Step by Step WVD kurulum part2

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 2
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Microsoft Distribütörlüğü yapan MUK Company bünyesinde kariyerime devam ediyorum. Burada Türkiye, Azerbaycan ve Makedonya’da Regional Business Development Manager ünvanı ile çalışıyorum. Microsoft Bulut ürünleri olan Azure – Office 365 – M365, Onpremise tarafta Exchange Server-Microsoft Server 2012-16, Lisanslama vb. konularında iş ortaklarına teknik, eğitim ve danışmanlık hizmetleri veriyorum.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir