0’dan 100’e Azure Servisleri: Azure Backup Part-2 Azure VM Backup to Azure
0

Bir önceki makalemde OnPremise yapımızdan Azure üzerine backup almıştık. Şimdi Azure’da açtığımız bir VM için yedekleme almayı göstereceğim. Öncelikle Azure‘da çalışamn AADC makinesine geçelim. Hedef bir gün tüm iş yüklerinin bulut ortamında olmasıysa bunu da öğrenmemiz gerektiğini düşünüyorum.

Resim-1

Yukarıda gördüğünüz gibi makinenin genel özelliklerine bakarken. Sol tarafta bulunan “Operations” kısmında Backup seçeneğimiz bulunmaktadır. Burayı tıklıyoruz ve kuruluma geçiyoruz.

Resim-2

1-) Burada Azure üzerinde bulunan Backup ları yöneteceğimiz kasamızı seçiyoruz. Onpremise to Azure olarak bir önceki makalede oluşturmuştuk ama ben burada da yeni bir kasa oluşturmayı seçiyorum.

2-) Yeni oluşturduğum kasaya isim verdiğim kısım

3-) Oluşturduğumuz Backup Vault’un hangi kaynak grubunda olacağını seçtiğim kısım.

4-) Backup Policy yaptığımız kısım. Burada günlük mü alınacak? Kaç gün tutulacak? Vb. ayarlamarı yapabiliriz.

5-) Backup Policy’nin özet kısmı. Burada Defaultta gelen Hergün saat 16:30 ‘da yedekleme alacağı, anlık kurtarma ve anlık görüntü verilerinin 2 gün boyunca saklanacağı yazıyor.

Her zaman Defaultta olan Policy’i kullanmak istemeyebilirsiniz. Şimdi Policy kısmına bir göz atalım. Bunun için yukarıdaki resimde bulunan 4. Adımda ki “Create (or edit) a new policy” HyperLink’ine tıklayalım.

Resim-3

1-) Oluşturacağımız/Düzenleyeceğimiz Azure Policy için isim verdiğimiz kısım.

2-) Yedeklerin alınma sıklığı vb. gibi seçenekleri seçtiğimiz kısım. Bu kısımdan yedekler günlük mü alınsın? Saat kaçta alınsın? Hangi saat aralığında alınsın? Gibi seçenekleri buradan seçiyoruz. Burada kritik olan kısım Time zone bana göre. Çünkü Türkiye’nin olduğu Time zonu seçmezsek (+3) farklı saatlerde alınabilir. Bu da planlarımızda sorun oluşturabilir sonrası için.

3-) Snapsot(s) ları kaç gün süre ile tutacağımızı seçtiğimiz kısım. Geri dönüş ve maliyet olarak seçenek burada size ait. Sonuçta bu yedekler tutulduğu süre boyunca disk maliyeti ve mevcut verinin artışı söz konusu olacaktır.

4-) Retention range kısmı geri dönüş verilerinin ne süre ile tutulacağını seçtiğimiz kısım. Burada Default olarak 180 gün verilmiş ama sizin için ne kadarlık süreye dönmek yeterli olur? Sorusunu cevaplayarak bu kısmı doldurabilirsiniz. Örnek olarak ben bir sorun olduğunda 2 ay önceye bile dönebilmeliyim denildiğinde burada ki gün sayısı 60 olacaktır. Bir hafta öncesine dönsem yeter denirse 7 gün olacaktır.

5 ve 6-) Bu kısımlar yedekleme alınacak veri için haftalık, aylık, yıllık olarak da yedek alınsın ya da alınmasın dediğimiz kısım. Bu kısımda da şöyle bir örnek verebilirim. Diyelim ki sisteminize Cryptolocker virüsü geldi ve şifrelendi. 3 gün sonra bunun farkına vardınız ve yedekten geri döndünüz. Ama ne zaman dönseniz birkaç gün içinde tekrardan şifreleniyorsunuz. Çünkü yedeği sadece günlük olarak aldınız. Bu tarz bir durum ile karşılaşmamak için sizlere tavsiyem mutlaka bir adette haftalık ve aylık olarak yedekleme almasını sağlamanız. Maliyeti arttıracaktır ama veri günümüzde en değerli şey olduğundan ücreti o kadar da sorun etmemek gerekecek.

Resim-4

Son olarak bu kısımda da Azure içinde yedeklerin tutulacağı bir kaynak grubu oluşturulur. Onun adını değiştirmek istersek bu kısımda yazıyoruz. Sonrasında Enable Backup diyerek yedekleme servisimizi başlatıyoruz.

Resim-5

Dağıtım bittikten sonra artık kaynak grubumuzun içinde yukarıda resimde gördüğünüz gibi Backup Vault’umuz oluşmuş olacaktır. Sonrasında Backup Dashboard içine girip nelerin yedeğini aldığımıza baktığımızda Azure Virtual Machine olarak görmüş olacağız.

Resim-6

Backup bittiğinde yukarıda bulunan resimdeki Azure Virtual Machine’e tıkladığınızda yedeğini aldığınız makinenin adını ve bazı yedekleme bilgilerini görebilirsiniz.

Resim-7

Burada Backup Pre-Check olarak sorunsuz geçmiş makinemiz. Last Backup Status kısmında bir uyarı var ama yedekleme yeni yapıldığı için o uyarıyı vermesi sorun değil. Latest restore Point kısmının boş gelmesi de yine bu sebeple boş gelmektedir. AADDCNecati makinesine tıkldığımızda daha kapsamlı bir ekran karşımıza geliyor.

Resim-8

Bu kısımda daha kapsamlı bilgileri görebiliriz. Bunlar ne zaman geriye dönebiliriz? App Consistent olarak kaç kere yedekleme alınmış? Verilen bir hata var mı? Bu bilgilerden başka sol yukarıda olan Backup now butonuna basarak mevcut seçtiğimiz saat dışında da yedeklemeyi o an aldırabiliriz. İstersek Restore VM diyerek önceki yedeklere geri dönebiliriz. File Recovery diyerek dosyanın önceki sürümlerine dönebiliriz.

Azure VM üzerinde yedekleme makalem burada bitiyor. Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim. Umarım yararlı olmuştur.

Saygılarımla

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs: Azure VM Backup, Azure VM Backup Kurulum, Azure VM Backup Step by Step installation, Azure VM Backup nedir, Azure VM backup yapılandırma, Azure VM yedekleme yapılandırma, Azure VM yedekleme nedir?, Azure VM yedekleme adım adım kurulum, Azure VM Backup Configuration, Azure VM backup to Azure

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 3
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Microsoft Distribütörlüğü yapan MUK Company bünyesinde kariyerime devam ediyorum. Burada Türkiye, Azerbaycan ve Makedonya’da Regional Business Development Manager ünvanı ile çalışıyorum. Microsoft Bulut ürünleri olan Azure – Office 365 – M365, Onpremise tarafta Exchange Server-Microsoft Server 2012-16, Lisanslama vb. konularında iş ortaklarına teknik, eğitim ve danışmanlık hizmetleri veriyorum.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir