1. Anasayfa
  2. Windows 7

WinPE (Windows PE) Nedir?


16

Windows Pre Boot Environment (WinPE), mini bir işletim sistemi gibi düşünülebilir. Herhangi bir taşınabilinir aygıtta (CD,DVD, Flash Disk, ..vs.) bilgisayara takılarak boot edildiğinde ram bellekten çalışarak bize sabit disklerimize ulaşım imkanı ve hataları düzeltebilme imkanı sağlamaktadır. WinPE ile boot edilmiş bir pc’de herhangi bir işletim sistemi bulunmak zorunda değildir. WinPE tek bir cd’de kullanılabildiği gibi aslında günümüzde işletim sistemlerimizi deploy etmemiz için oluşturulan yazılımlarda WinPE’yi kullanmaktadır.  WinPE ye isteğe göre çeşitli marifetlerde eklenilebilir. Örneğin Windows PE DVD içeriğine Remote Desktop’ın .exe’side eklenerek çalıştırıldığında, üzerinde işletim sistemi olmayan bir PC’nin Windows PE’den boot ettirildikten sonra istenilen Terminal Server’a bağlanması sağlanabilir. Bu ya da benzer şekilde çalıştırılan bir PC ayrıca WinPE’nin NTFS desteği, Network desteği, 32 ve 64 bit driver desteğinden de yararlanacaktır. Bunun yanında WinPE birçok script dilinide destekler ve çalıştırır. Bu sayede de WDS ve MDT gibi Microsoft yazılım ve araçlarında esnek bir biçimde kullanılabilinmiştir. Kısacası yapabilecekleriniz birazda sizin hayal gücünüzle orantılıdır diyebiliriz.

WinPE Cd’si Oluşturmak

WinPE, Windows AIK paketinin bir bileşenidir. Öncelikle WAIK indirilerek kurulmalıdır. Ayrıca işletim sistemimizinde Windows XP SP2 ve Server 2003 SP1 üzeri bir işletim sistemi olması gerekmektedir.

Windows AIK’i indirmek için buraya tıklayın.


Resim-1

1. Yukarıdaki linkte ki Waik dosyasını (993 MB) indirip bir DVD ye yazın. Yazdırmış olduğunuz DVD’yi çalıştırdığınızda aşağıdaki gibi bir karşılama ekranı ile karşılaşacaksınız.

2. Öncelikle MSXML ve .NET Framework yazılımlarını kurun. Ardından Windows AIK Kur’a tıklayarak WAIK kurulumuna başlayabiliriz.

3. Klasik kurulumumuzu gerçekleştirdikten sonra “Başlat/Programlar/Microsoft Windows AIK/ Windows PE Araçları Komut İstemi” ni açın ve aşağıdaki komutu çalıştırın.

 

copype X86 C:\WinPE


Resim-2

Bu komut C:\ sürücüsü altına bir Winpe klasörü oluşturacak ve gerekli winPE dosyalarını bu klasörün içerisine kopyalayacak. Bu komut 32 bit içindir.

4. Şimdide oluşturacağımız DVD’nin içerisine birde Imagex.exe aracını atıyoruz. Bu aracıda eklememizin sebebi WinPE cd sini aynı zamanda image almak ve image geri dönmek içinde kullanabilmemizdir. Imagex.exe aracını eklemek içinde aşağıdaki komutu çalıştıralım.

copy “C:\Program Files\Windows AIK\Tools\x86\imagex.exe” c:\WinPE\ISO


Resim-3

5. Böylece C:\’de oluşturulan WinPE\ISO klasörünün içerisine imagex.exe yi kopyalamış olduk, isterseniz bu işlemi manuel’de yapabilirsiniz. Ayrıca .wim image’ların offline’da çalışabilmesi için Servicing klasörünün de tamamen kopyalanması gerekmektedir bunun için; xcopy “c:\program files\Windows aik\Tools\x86\Servicing” c:\winpe_x86\iso\Servicing /s ardından bu işlem için gerekli Dll’leri de Windows içerisinden kopyalayın; copy %windir%\system32\msxml6*.dll c:\winpe_x86\iso\Servicing


Resim-4

6. Şimdi de imagex ile alınan image larda hariç tutulacak uzantılar için bir dosya hazırlayıp oluşturacağımız image a dahil edelim.

[ExclusionList]

ntfs.log

hiberfil.sys

pagefile.sys

“System Volume Information”

RECYCLER

Windows\CSC

 

[CompressionExclusionList]

*.mp3

*.zip

*.cab

\WINDOWS\inf\*.pnf

Yukarıdaki listeyi olduğu gibi bir wordpad belgesine yapıştırın ve Wimscript.ini adını vererek WinPE klasörünüzde Imagex.exe’nin de bulunduğu ISO klasörüne kayıt edin. İsteğe göre buradaki listeye başka hariç tutulmak istenenler eklenebilinir yada çıkartılabir. Böylece WinPE cd mizin içeriğini tamamlamış olduk.

7. Son olarak WAIK ile gelen oscdimg aracı ile aşağıdaki komutu kullanarak ISO klasörünü DVD’ye yazılabilir bir şekle getiriyoruz.

oscdimg -n -bc:\winpe\etfsboot.com c:\winpe\ISO c:\winpe\winpe_x86.iso


Resim-5

Böylece WimPE (x86) image hazırlanmış oldu. C:\ altında WinPE klasörünü açtığınızda aşağıdaki gibi bir içeriğe sahip olduğunu göreceksiniz.


Resim-6

Artık buradaki winpe_x86.iso dosyasını bir CD ye yazdırarak kullanabilirsiniz.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

Microsoft Deployment Toolkit

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 10
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 1
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 1
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 2
    olmad_
    Olmadı!
  • 1
    k_zd_m_
    Kızdım!

Alper Kaynak 1982 yılında İsviçre Winterthur’da doğdu ilk öğrenimini yurt dışında, orta öğrenimini de Eskişehir’de tamamladıktan sonra İktisat ve Bilişim Teknolojileri ve Programlama bölümlerini bitirdi. Microsoft Sistem Mühendisliği, Hp ASE System Mühendisliği ve Cisco eğitimleri ile beraber sektörde kurumsal firmalarının bilgi işlem departmanlarında görev aldıktan sonra, Sentim Bilişim Teknolojileri ve ProLine Bilişim Teknolojileri gibi sektör öncüsü firmalarda destek mühendisi olarak görev yapmış olup, şuanda Bilge Adam Kurumsal, Sistem Platform Danışmanlığı yapmakta ve Microsoft Türkiyede Altyapı Ürünleri Teknoloji Danışmanı olarak çalışmalktadır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (16)

Popüler Yorumlar
  1. Merhabalar. Konuya çok acemi biriyim. Bu güne kadar hep *.tib ile idare etmiş biri olarak bir sorum olacak;

    Elimde bir adet *.WIM dosyası var. Panasonic CF31 için hazırlanmış. Ben bunu başka bir bilgisayara yüklemek istiyorum. Fakat WIM ile ilgili hiç bir bilgim yok. Bunu nasıl yapabilirim?

Yapılan Yorumlar
  1. Hocam peki win7PE nasıl yapılabilir? internette bir program yardımı ile kendime bir tane yaptım(ağ destekli) ama program çok karışıktı. kullanıcı adı şifre vs. bu tür özellikleri nasıl koyabiliriz?

    • Sanırım siz Winbuilder ile yapmayı denediniz. Win7PE ayrı bir makalede incelenecek bir konu, win7pe hazırlanışı konusunda ayrı bir makale yazarak yayınlayacağız.

      Alper KAYNAK

      • Evet ilk başta winbuilder ile yapacaktım ama linkte verdiğim programı bulunca o daha kolay geldi. Linkteki dosyada win7pe oluşturmak için dos komutları kullanılmış ve bu dos komutları içinse autoit ile bir arayüz oluşturulmuş. Kendim autoit bilgiğim için komutlarının inceledim ancak dediğim gibi kullanıcı adı, şifre koyma vs. alanları bulamadım….

        Link:
        http://www.mediafire.com/?fi81wqcdmzdv5

        Yeni makalenizi dört gözle bekliyorum. :)

        Onur YORULMAZ

  2. 29/12/2010

    Alper hocam, makalede path ler ile ilgili bir tutarsızlık var sanki? ayrıca .wim dosyası iso nun içerisine girmiyor, son komutta bir eksiklik olabilir mi?

  3. Merhabalar, makaledeki komutlar denenerek yazılmıştır. Pathlerde bir sıkıntı göremedim. c: altında oluşan WinPE klasörünün içerisinde bir ISO klasörü oluşmuş olmalı, son komut ile yapılan işlem bu iso klasörünü .iso image haline getirmektir. ISO klasörünün içeriğide makaleye göre BOOT, EFI, SERVICING, SOURCES, BOOTMGR, imagex.exe şeklinde olmalıdır. .iso şekline gelecek olanlar bu elemanlardır, yani iso klasörünün içerisinde zaten .wim dosyası bulunmamalı. (Daha sonrasından oluşan Wimpe ile alınmış bir image konulabilir tabiki.). İsterseniz bir deneme daha yapın tekrar bakalım.

    İyi Çalışmalar.

    Alper KAYNAK

  4. Merhaba. Kolay gelsin. Güzel bir yazı olmuş. Size bir kaç sorum olacak. Bu hazırladığımız botable windows 7’ye istediğimiz bir kaç programı entegre edebilirmiyiz ve botable cd yerine botable flash disk hazırlamak için ne yapmamız gerekiyor… İlgilendiğiniz için şimdiden teşekkür ederim.

    • Merhaba,

      Evet bootable cd içerisine yazılımda eklemek mumkun. Hatta acilista direkt RDP gibi yazılımlar calistirilip uzak sunuculara baglanti yapabilecek sekilde konfigure edilebiliyor. Flash disk yapmak için, önce .iso yu olusturun sonrasında ise bir iso 2 flash tarzı yazılım ile flash diske yazdırın.

      Emre

  5. yapılandırma kümeleri yanlız windows yüklemesi windows PE den başlatıldıgında desteklenir dedi vista kurta cd sinde ne yapmam yerek yadım edin..

  6. Yanlış bir tuş kombinasyonu yapmışsınız sanırım. Tam olarak hangi aşamada bunu soyledi bilemiyorum fakat makinayı resetlediğiniz de cozulebilir. Ya da başladığınız işi bitirmeniz gerekli. Veri kaybıyasayabilirsiniz.

  7. Peki winpe lisanslı bir ürün müdür

  8. Merhabalar. Konuya çok acemi biriyim. Bu güne kadar hep *.tib ile idare etmiş biri olarak bir sorum olacak;

    Elimde bir adet *.WIM dosyası var. Panasonic CF31 için hazırlanmış. Ben bunu başka bir bilgisayara yüklemek istiyorum. Fakat WIM ile ilgili hiç bir bilgim yok. Bunu nasıl yapabilirim?

  9. Selamlar,

    Wim image hardware base değildir bu sebeple elinizdeki .wim image başka farklı bir donanım için kullanılabilir. ufak bir ihtimal bir driver eksikliği söz konusu olabilir oda sonrasında manuel olarak yuklenebilir. Ancak donanım eski olmadığı sürece win7 yada win8 OS reboot olduğunda eksik bir driver kalmayacaktır.

  10. Teşekkür ederim oldu. Boot CD’si oluştururken zorlandım aslında, sağolsun bi arkadaşımdan yardım aldım ve;

    http://www.mshowto.org/imagex-isletim-sistemi-dagitimi.html

    bağlantıda bulunan video ile gerçekleştirdim.

    Tekrar teşekkürler ve iyi çalışmalar.

  11. Merhabalar,
    Öncelikle bu sayfa işime çok yaradı. Teşekkür ederim
    1 GB dan düşük boyuttaki imagex ile kendim hazırladığım wim imajımı boot edilebilir iso nasıl yaparım?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir