Windows Server 2016 Active Directory Metadata Cleanup
0

Daha önceki yazılarımızda Windows Server 2016 Active Directory Seize işlemini sizlere anlatımıştık. Bu yazımızda da Metadata Cleanup işlemini anlatıyor olacağız. Metadata Clenaup işlemine neden ihtiyaç duyarızı iki farkli örnek ile anlatabiliriz.

Örnek 1: Ortamdaki Additional Domain Controller sunucumuz üzerinde yaşanan donanımsal ya da yazılımsal herhangi bir sorunda bu sunucu üzerindeki Additional Domain Controller rolünü kaldırmaniz gerekmektedir. Primary Domain Controller ortamdaki Additional Domain Controller ile replikasyon yapamayacağı için bir süre Domain yapınızla ilgili sorunlar yaşamaya başlarsin. Bu nedenle donanımsal ya da yazılımsal olarak yaşadiğiniz bir sorun nedeniyle ulaşamadiğiniz Additional Domain Controller üzerindeki yapılandımayı kaldırmak için metadata komutlarını kullanacağız.

Örnek 2 :  Ortamdaki Primary Domain Controller sunucumuz üzerinde yaşanan donanımsal ya da yazılımsal herhangi bir sorunda bu sunucu üzerindeki Flexible Single Master Operation ( FSMO ) rollerinin seizing işlemi ile ortamdaki Additional Domain Controller sunucumuz üzerine taşıma işlemi yaptıktan sonra Primary Domain Controller sunucumuzu ortamdan kaldırmaniz gerekmektedir. Primary Domain Controller ortamdaki Additional Domain Controller ile replikasyon yapamayacağı için bir süre Domain yapınızla ilgili sorunlar yaşamaya başlarsınız. Bu nedenle donanımsal ya da yazılımsal olarak yaşadiğiniz bir sorun nedeniyle ulaşamadiğiniz Primary Domain Controller üzerindeki Flexible Single Master Operation ( FSMO ) rollerinin seizing işlemi ile taşıdıktan sonra ortamdan kaldırmak için metadata komutlarini kullanacağız.

Gerekli işlem adımlarına geçmeden önce ortamımızla ilgili kısa bir bilgi aktarmak istiyorum.

Birinci sunucum W16DC isminde Network Kartı IP Adresi 192.168.2.200/24  olarak yapılandırılmıştır ve üzerinde Active Directory Domain Services yapılandırılarak bakicubuk.local isminde bir Domain ortamı kurularak ortamda Primary Domain Controller olarak görev yapmaktadır. Sunucumu kapatarak ortamda ulaşılmaz duruma getiriyoruz ve önce Flexible Single Master Operation ( FSMO ) rollerinin seizing işlemi Additional Domain Controller sunucumuza aktarıyoruz ve bu sunucumuzu metadata komutlarıyla ortamdan kaldırıyoruz.

İkinci sunucum W16ADC isminde Network Kartı IP Adresi 192.168.2.202/24 olarak yapılandırılmış ve üzerine Active Directory Domain Services yapılandırılarak Additional Domain Controller ortamda yapılandırılmış durumdadir.

Active Directory Users and Computer konsolu altinda Domain Contrallers Organize Unit (OU) W16PDC isimli sunucumuzu görüyoruz.


Resim-1

Command (Cmd) çalıştırıyoruz ve komut satırımıza ntdsutil yazarak komutumuzu çalıştırıyoruz.


Resim-2


Resim-3

Amacımız ortamimizda ulaşılamayan W16ADC ismi ile ortamimizda Primary Domain Controller yapan ancak donanımsal ve yazılımsal bir sorun nedeniyle ulaşılamayan bu sunucumuzu Flexible Single Master Operation ( FSMO ) rollerinin seizing işlemi yapıldıktan sonra ortamdan kaldırmak metadata cleanup komutunu çalıştırıyoruz.


Resim-4


Resim-5

İşlemimize devam etmek için Domain yapısına bağlanmak için connections komutunu çalıştırıyoruz.


Resim-6


Resim-7

Yapımız içinde Primary Domain Controller olarak çalışan sunucum W16ADC isimli sunucumuz. Bu bölümde yazmış olduğumuz komut connect to server w16adc.bakicubuk.local komutu ile ortamimizda W16ADC ismi ile Primary Domain Controller olarak çalışan sunucuma bağlaniyoruz.


Resim-8


Resim-9

Komutumuzu çalıştırdıktan sonra ortamimizda W16ADC ismi ile Primary Domain Controller olarak çalışan sunucumuza bağlandik ve herhangi bir sorun yok. Q (quit)  ile ilgili satırdan çıkıyoruz.


Resim-10

Çıkış yaptıktan sonra metada cleanup komutuna geri dönüyoruz.


Resim-11

Ortamimizda ulaşılamayan Domain Controller ortamdan kaldırma işlemi gerçekleştirmek için select operation target komutunu çalıştırıyoruz.


Resim-12


Resim-13

list sites komutu ile Domain yapımız içerindeki Site’ leri listeliyoruz.


Resim-14

Aşağıda görüldüğü gibi Domain yapımız içerisinde bir adet site bulunmaktadır.


Resim-15

Domain yapımız içerisinde bulunan Domain Site numarası yazarak ilgili Domain Sitemizi seçiyoruz. Bunun için select site 0 komutunu yaziyoruz.


Resim-16


Resim-17

list domains komutu ile Domain yapımızı listeletmek için list domains komutu ile içine giriyoruz.


Resim-18

Yapımız içinde bakicubuk.local isminde bir adet Domain bulundu.


Resim-19

select domain 0 komutu ile ilgili domainimizi seçiyoruz.


Resim-20


Resim-21

list servers in site komutu ile Site’ miz içerisinde bulunan sunucularimizi aratıyoruz.


Resim-22

Sitemiz yapısı içerisinde 2 Adet sunucumuz bulundu. 0 numarali sunucumuz W16PDC ismi ile ortamimizda kaldırmak istediğimiz sunucumuzdur. 1 numarali sunucumuz W16ADC ismi ile ortamimizda artık Primary Domain Controller olarak görev yapmaktadir.


Resim-23

Ortamimizdan kaldirmak istediğimiz W16PDC isimli Additional Domain Controller sunucumuzu seçmek için select server 0 komutunu kullanıyoruz.


Resim-24


Resim-25

list Naming Contexts komutumuzu çalıştırıyoruz.


Resim-26


Resim-27

Domain yapımız içerisinde bulunan Naming Contexts lerimizi listeledik. select Naming Context 1 komutu ile DC=bakicubuk,DC=local Naming Context ‘imizi seçiyoruz


Resim-28

Ortamimizdan kaldirmak istediğimiz W16PDC isimli  Domain Controller sunucumuzu görebilmekteyiz.


Resim-29

ntdsutil aracının içine girdiğimizden, yukarıda ki resimde görülen son bölüme kadar yapmış olduğumuz işlem sadece ama sadece ortamımızdan kaldırmak istediğimiz W16PDC isimli Domain Controller sunucumuzu seçmek için yapmış olduğumuz adımlardı.

Ortamimizdan kaldirmak istediğimiz W16PDC isimli Domain Controller sunucumuzu seçme işlemini tamamladıktan sonra Q (quit) komutu ile Operation Target bölümü içerisinden çıkıp metadata cleanup bölümüne geliyoruz.


Resim-30    

Seçmiş olduğumuz ve ortamimizdan kaldirmak istediğimiz W16PDC isimli Domain Controller sunucumuzu ortamdan kaldırmak için remove selected server komutu ile seçmiş olduğumuz sunucumuzu silme işlemine başlıyoruz.


Resim-31

Server Remove Confirmation Dialog ekraninda ortamimizdan kaldirmak istediğimiz W16PDC isimli Domain Controller sunucumuzu silmek istediğimize emin olup  olmadığımızı belirten bir uyarı aliyoruz. Silme işlemine onay vermek için Yes diyerek silme işlemini başlatıyoruz.


Resim-32

Aşağıda gördüğünüz gibi ortamimizdan W16PDC isimli Domain Controller sunucumuzu silmiş bulunuyoruz.


Resim-33

Active Directory User and Computers konsolu açtiğimizda Domain Controllers bölümü altinda W16PDC isimli Domain Controller sunucumuzun olmadiğini görüyoruz.


Resim-34

Başka bir yazimizda görüşmek dileğiyle…

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs : Windows Server 2016 Active Directory Metadata Cleanup,windows server 2016 active directory metadata cleanup,Active Directory Metadata Cleanup,active directory metadata cleanup,Windows Server 2016 Domain Controller Metadata Cleanup,windows server 2016 domain controller metadata cleanup,Domain Controller Metadata Cleanup,domain controller metadata cleanup,Metadata Cleanup,metadata cleanup

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Baki ÇUBUK 1985 K.D.Z Ereğli doğumludur. 1998 yılında başlayan bilgisayar ile tanışma macerası 2003 yılında profesyonel hayata atılarak başlamıştır.19 yılı aşkın bir süredir Bilişim sektörü içerisinde farklı rollerde görev almıştır. Bilişim sektörüne K.D.Z Ereğli faaliyet göstermiş olan Ebil Bilgisayar bünyesin de 2003 – 2007 yılları arasında Teknik Destek Uzmanı olarak görev yapmıştır. Ebil Bilgisayar bünyesinde kurulan Avasoft Yazılım ve Danışmanlık firmasından çelik sektörü için üretilen Avasoft yazılım, Logo Tiger ve ETA Muhasebe yazılımlarına 2005 – 2007 yılları arasında Yazılım Destek Uzmanı olarak görev yapmıştır. 2007 yılında vatani görevi nedeniyle bu firmadaki görevlerinden kendi isteği ile ayrılmıştır. Vatani görevini tamamladıktan sonra 2008 – 2009 yılları arasında Bilge Adam Bilişim Grubu‘nda Sistem ve Network Uzmanlığı eğitimi alarak eğitimini Üstün Başarı ile tamamlamıştır. İstanbul’da faaliyet gösteren InterComp Bilgisayar bünyesinde 2009 – 2011 yılları arasında Sistem Destek Uzmanı olarak görev yapmıştır. Eylül 2011 yılından Ağustos 2022 yılına kadar Dorak Turizm ve Gayrimenkul Yatırımları Holding A.Ş bünyesin de Bilgi Teknolojileri Direktörü olarak görev yapmıştık. Eylül 2022 yılından itibaren Tiryaki Agro Gıda San. ve Tic. A.Ş. Sistem ve Network Müdürü olarak görev yapmaktadır. 2015 yılında Türkiye’de tüm 4 ve 5 yıldızlı otellerin IT Manager – Group IT Manager – Head of IT – IT Director pozisyonundaki profesyonel Bilgi İşlemcileri bir araya getirmek için kurulan HOTELS CIO Kurucu Üye olarak görev almaktadır. 2005 yılında Bilişim sektöründeki Türkçe içeriği arttırmak ve Microsoft’a ait ürünler ile ilgili çözümler sunmak için oluşturulmuş bağımsız bir organizasyon olan Mshowto bünyesinde yazar olarak görev almaktadır. 2017 yılında Türkiye’de Bilişim sektörüne yön veren, kâr amacı taşımayan, gönüllülerden oluşan profesyonel bir sosyal insiyatif olarak kurulan CIO Turkey bünyesinde Kurucu Üye olarak görev almıştır. 2020 yılında Bilişim Sektörüne fayda sağlamak için üyeleri arasında dayanışma ve geliştirmeyi hedefliyen. Bilişime dokunan herkesin derneği olacak BiTekDer Kurucu Üye olarak görev almıştır.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir