1. Anasayfa
  2. Server 2012

Windows Server 2012 R2’de Cluster Shared Volumes (CSV) Yapılandırması Nasıl Yapılır?


0

Fail Over Cluster yapısının kurulumdan sonra kullanacağınız Cluster Shared Volume (CSV) yapılandırmasının nasıl olabileceğini ve nasıl kullanılabileceğini merak ediyor musunuz? Genelde karışık gibi görülen ve çokta el sürülmemeye çalışılan bu mimari hakkında bu yazıda biraz daha detaylı bilgi veriyor olacağım.

Daha önce Windows Server 2012 R2 işletim sisteminde Hyper-V Failover Cluster Yapılandırmasını anlatmıştım. Failover Cluster kurulumundan sonra Cluster Shared Volume (CSV) yapılandırmasını yapmamız gerekmektedir. Eğer Cluster Shared Volume (CSV) yapılandırmasını yapmaz ise Host sunucularımız üzerinde ortak kullanılabilen bir Volume olmayacaktır.

NTFS dosya sistemi bir Cluster Volume olarak kullanılmadığı için Windows Server 2008R2 ile beraber Cluster Shared Volume (CSV) özelliği gelmiştir. Bu özellik ile yapıda bulunan tüm Cluster üyesi sunucular aynı Cluster Volume’leri görebilmektedir. Windows Server 2008 zamanında ise Volume aktif olan Node üzerinde tutulur. Cluster üzerindeki kaynak farklı bir Node üzerine taşınması gerektiğinde ise Volume dismount edilir ve diğer Node üzerine taşınıp aktif hale getirmekteydi. Bu işlem sırasında zaman kayıpları yaşanabilmekteydi. Bu özellik ile Live Migration durumlarında aynı kaynağı kullanmak zaman ve erişim kesintisi olmadan geçiş yapmamızı sağlamaktadır.

Cluster Shared Volume (CSV) Yapısı aşağıdaki gibidir.Volume1 ve Volume2 kaynaklarını NOD1 ve NOD2 sunucuları aynı anda kullanabilmektedir.


Resim-1

Cluster Shared Volume (CSV) yapılandırmasını yapmadan önce C:\ClusterStorage klasörünün içi boş durumdadır.


Resim-2

Cluster Shared Volume (CSV) yapısı için Failover Cluster Manager konsolunu açarak Storage menüsü altında Disks bölümüne giriyorum. Aşağıda görüldüğü gibi iki adet Cluster Disk yer almaktadır. Bu disklerden bir tane Quorum bilgisini tutmak için diğeri ise sanal makine datalarını tutmak içindir.


Resim-3

Cluster Volume için kullanacağım disk üzerine gelip sağ tık Add to Cluster Shared Volumes seçeneğini seçiyorum. Cluster Disk 2 detayına baktığımız Available Storage olarak görülmektedir.


Resim-4

Cluster Disk2 detayını tekrar kontrol ettiğimizde Cluster Shared Volume olarak değiştiğini görebilirsiniz.


Resim-5

Cluster üyesi olan herhangi bir sunucunun C:\ClusterStorage\Volume1 olarak kullanabileceğim disk alanı yer almaktadır. Virtual Machine dosyalarını bu Volume altında tutabilirsiniz. Host sunuculardan biri down olursa Quick Migration özelliği ile otomatik olarak diğer sunucu üzerine aktırılmış olacaktır. Bu durumda siz sisteme erişemediğiniz durumlarda da geçici olarak diğer sunucu üzerinde çalışmaya devam edecektir.


Resim-6

Cluster Shared Volume alanını oluşturduktan sonra artık bu Volume içerisinde sanal makinelerimizi oluşturabiliriz. Bu Volume Cluster üyesi olan her sunucu üzerinde de görülebilecektir.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

10 yıl gibi bir süredir sektörde çeşitli pozisyonlarda görev almıştır. Sistem Entegratörü olan bir firmada proje yöneticiliği pozisyonunda birçok proje gerçekleştirmiştir. Şu an Bilge Adam Bilişim Grubunda Sistem ve Güvenlik Departmanında Danışman olarak yer almaktadır. Sahip olduğu Sertifikalar; MCSE Private Cloud, MCSA Office 365,MCSA Windows Server 2012, MCPS, IBM System X, IBM System Storage, Veeam VMSP, VMTSP.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir