0

Bu uygulamamızda yeni nesil windows sunucu işletim sistemi beta versiyonu üzerinde branch cache yapılandırmasını inceleyeceğiz.

Windows Server 2008 R2 üzerindeki yapılandırmaya göre biraz daha basitleştirilmiş görünüyor.

Uygulama sonunda

  • BranchCache Hosted Cache Server,
  • BranchCache Hosted Cache Client,

Ve ardında yapıyı test etme işlemlerini incelemiş olacağız.

Uygulamada ;

1 adet DC ( uygulama için merkez ofisteki web Server roünü üstlenmektedir , IIS yapılandırılmıştır. Gereken Content uygulamanın ileriki aşamalarında wwwroot altında yayınlanacaktır)

2 adet BranchCache Client Server (Server1 ve Server2)

1 adet Hosted Cache Server kullanılmıştır. (Branchcache)

GPàGroup Policy

BRCacheà Branchcache kısaltmalarını çeşitli yerlerde kullanacağım.

İlk adım olarak GPO yapılandırması ile başlayalım. GPO yapılandırması ile BrachCache ayarlarını Client’lara göndermiş olacağız.


Resim-1

Bir adet boş halde GP objesi oluşturdum. Sizin yapınıza göre opsiyonel olmakla birlikte GPO’nun security filtering kısımını değiştirebilirsiniz.


Resim-2

GPO içindeki BranchCache yapılandırma kısmına geliyoruz.


Resim-3

Ayarlardan test amacıyla 2 cache mode’unuda deneyebilirsiniz. Ben aşağıdaki gibi yapılandırma ile devam ediyorum.


Resim-4

Ardından firewall yapınız devrede ise BranchCache – Content retrieval (Uses HTTP) isimli ön tanımlı kuralı firewall’a yine bu GPO ile ekleyiniz. Yani varolan ön tanımlı kuralı “active” hale getiriniz. (Inbound Rule olarak)

GPO ile gerekenleri bitirdik. Şimdi BRcache’i deploy edelim.

BranchCache’i bu uygulamada kullandığım bütün sunuculara deploy ediyorum. Bunun için aşağıdaki cmdlet’i ve script bloğunu kullanabilirsiniz.

Invoke-Command –ComputerName Server1, Server2, DC, BranchCache –ScriptBock {Get-WindowsFeature BranchCache | Install-WindowsFeature}

İşlemin çıktısı aşağıdaki gibi olacaktır.


Resim-5

Şimdide BRCache Web Server’i düzenleyelim. Web Server DC üzerinde kurulu durumda.

BRcache durumunu gözlemek için get-bcstatus komutunu kullanabilirsiniz. Komutun çıktısındaki ContentServerIsEnable değerine bakılabilir. Dolayısıyla sunucunun BRCache yapısına katılıp katılmadığı gözlenebilir.

BrachCache web içeriğimizi wwwroot altına aktaralım.

Publish-BCWebContent c:\InetPub\wwwroot bu işlem için bu komutu kullanılabilir.

Şimdi BrachCache hosted cache Server’i ve service connection point’i yapılandıralım.Yine aşağıdaki cmdlet’I kullanabiliriz.


Resim-6

Kontrol amaçlı get-bcstatus ile inceleme yapabiliriz. Burada bakacağımız değer HostedCacheServerIsEnabled olacaktır. Yaptıklarımızdan sonra Server1 ve Server2’de group policy update işlemini ve ardından servisi yeniden başlatma işlemlerini yapalım.

Bu işlemleri aşağıdaki şekilde yapabilirsiniz.


Resim-7

Aynı işlemleri Server1 içinde yapmayı unutmayınız. Ya da sunucuları yeniden başlayabilirsiniz.

Uygulamamıza göre merkez ofisimizdeki web Server rolünü üstelenen DC’mizde Network Emulation TookKit ile yavaş bir bağlantı oluşturup BranchCache’in davranışını inceleyeceğiz. Bu toolkit’e taskbar’daki kısayolundan erişebilirsiniz.


Resim-8

Önerilen bir şablon seçeceğim.


Resim-9

Ardında açılan penceredeki local application altındaki kesik çizgilere çift tıklarsanız latency yapılandırması için yeni bir pencere açılacaktır.

Toolkit içindeki hazır olan adsl emülasyonu seçiyorum ve latency’yi 100ms’ye çıkarıyorum.


Resim-10

Ardından emülator’e start veriyoruz. Aslında emülator’u kullanmak biraz Microsoft Network Monitor’e benziyor bence.

Server1’e geçerek merkezdeki web Server olarak hizmet veren DC’den bir dosya download ediyoruz. Kullandığım link aşağıdaki gibidir.

http://dc.contoso.com/icerik.htm Bu dosyanın download’u yaklaşık 3 dakika sürüyor. Dosyayı herhangi bir isimle sunucuya kaydedebilirsiniz. İşlemin tamamlanması beklemek önemli.

Ardından diğer Server’a yani Server2’ye geçerek aynı işlemi yaptığınızda işlemin yaklaşık 1-2 saniye sürdüğünü göreceksiniz. Çünkü Server1’den yaptığınız erişim sonucunda dosya lokal olarak cache’lenmiş oluyor.

Önceki yapılandırmalarına göre sertifika kullanmama işlemini bir yenilik yada fark olarak değerlendirebiliriz diye düşünüyorum. Gerçi bu durum firmanın güvenlik politikasına göre farklılık göterebilir. Belki yeni nesil sunucunun ilerleyen aşamalarında değişiklikler olabilir. Bu uygulamanın sanal ortamda bir başka eğlenceli tarafı da Network Emulation Toolkit’i kullanmak bence.

Bu konuyla ilgili sorularınızı Http://forum.mshowto.org alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.technet.com

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1981'de Isparta’da doğdum. Üniversiteye kadar yaşantım Isparta'da devam etti. Lisansımı ve Yüksek Lisansımı Yıldız Teknik Üniversitesinde tamamladım. Windows NT'nin zamanının geçip Windows 2000 Server ve Client tarafının yaygınlaşmaya başladığı dönemlerde Microsoft sertifikasyon eğitimleri ile amatörce ilgilendiğim Bilişim Teknolojileri alanında, profesyonelliğe doğru ilerleyişim başladı. Lisans eğitimimin son zamanlarında ve yüksek lisansım ilk yılında freelance olarak çalıştım. 2006'in ilk çeyreğinden itibaren Bilge Adam Bilgi Teknolojileri Akademisi’nde Microsoft Sertifikasyon eğitimleri vermeye bağladım. Ardından Ankara Kızılay şubesinde 2 yıl Sistem ve Ağ Uzmanlığı departmanında Bölüm Başkan Yardımcılığı yaptım. Bilge Adam Kurumsal’da MS Sistem ve Platform kısmında Danışmanlık ve Eğitim hizmetleri ile Bilge Adam macerama devam ettim. Son 1.5 yıl kurumum adına Savunma Teknolojileri Mühendisliği A.Ş. 'ye MS Sistem ve Platform, Vmware Infrastructure (ESXi, vSphere) , Endpoint Security & Content Gateways (Checkpoint & Websense) , Network Infrastructure (Cisco Systems - Routing & Switching) alanlarında danışmanlık hizmeti verdim. Şu an SYMTURK firmasında Enterprise Vault ve Altiris CMS ürünlerinde danışmanlık hizmetine devam ediyorum. Vakit ayırabildiğim ölçüde eşimle WoW oynuyorum.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir