0

Windows Azure’daki sanal makinelerin dışarıyla iletişimi, üzerine eklenen endpoint’ler üzerinden gerçekleşir. Bu endpoint’ler, trafik için load balancing’in yanı sıra RDP veya SSH gibi protokoller üzerinden doğrudan sanal makineye bağlanmayı sağlar. Sanal makinelere, portlarını ve protokollerini kendinizin belirleyeceği yeni endpoint’ler ekleyebilirsiniz. Bir endpoint’e TCP (hem HTTP hem de HTTPS) veya UDP gibi bir protokol atayabilirsiniz. Bir sanal makineye eklenen her endpoint’e, iletişim için bir public bir de private port atanır. Private port, sanal makine üzerinde iletişim kuralları tanımlamak için kullanılırken public port, Windows Azure tarafından sanal makineyle harici kaynaklar arasında iletişim kurmak için kullanılır.

Gerekli yapılandırmayı yaptığınızda Windows Azure, network trafiğini bulut hizmetinin belirlediğiniz public port’ları üzerinden round-robin esasına göre load balancing gerçekleştirebilir. Bulut hizmetinizde web veya worker rolleri bulunduğunda, load balancing özelliğini etkinleştirmek için hizmete bağlı olarak çalışan örnek sayısını en az iki olarak belirlemeniz ve hizmet tanımında bir public endpoint tanımlamanız gerekir. Sanal makinelerde load balancing için yeni makine oluşturmanız, bir bulut hizmeti altında toplamanız ve makinelere load balancing için endpoint’ler eklemeniz gerekir.


Resim-1

Load balancing uygulanan endpoint, bulut hizmeti içindeki tüm sanal makineler tarafından kullanılan ve önceden belirlenmiş bir TCP veya UDP endpoint’tir. Aşağıdaki resimde public ve private port olarak 80 numaralı portu kullanan ve üç sanal makine tarafından paylaşılan, load balancing uygulanmış bir endpoint’i görebilirsiniz.


Resim-2

Sanal Makinelerde Load Balancing Yapmak

İlk makinenizi ve endpoint’lerini oluşturduktan ve yeni sanal makineler bağladıktan sonra, bu endpoint’in yeni makineler tarafından load balancing için kullanılmasını sağlayabilirsiniz.

Load Balancing için Bir Endpoint Oluşturma

Windows Azure Management Portal’da oturum açın. Virtual Machines‘i tıklayıp ilk sanal makineye bağladığınız makinelerden birini seçin.


Resim-3

Endpoints‘i tıklayın.


Resim-4

Add Endpoint‘i tıklayın.


Resim-5

Load balance traffic on an existing endpoint‘i seçin, ilk sanal makineye eklediğiniz endpoint’i seçin ve devam etmek için sol alttaki oku tıklayın.


Resim-6

Name alanına endpoint’e vermek istediğiniz adı girin.

Private Port alanına, sanal makinenin kullanmasını istediğiniz port numarasını yazın. Sanal makine trafiğini uygulamanız için gereken şekilde yönlendirmek için private port’u ve güvenlik duvarını kullanabilirsiniz. Public port, ilk sanal makinenin endpoint’i için belirlenen public port ile aynıdır. Private port ile public port aynı olabilir. Örneğin, bir HTTP endpoint için tüm makinelerde hem public hem de private port olarak 80 belirleyebilirsiniz.


Resim-7

Load balancing özellikli endpoint’i oluşturmak için onay işaretini tıklayın. Her iki sanal makinenin de Endpoints sayfasının Load Balanced sütununda Yes yazdığını göreceksiniz.


Resim-8

Bulut hizmetine dahil olan tüm sanal makineler için bu adımları tekrarlayın.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Doğduğu, ilk ve orta öğretimini tamamladığı Mersin'den çıkarak Ankara'da Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünü bitiren yazarın son durağı, IT'nin kalbi olan İstanbul oldu. Sürekli hobi olarak uğraştığı bilgi teknolojilerini Bilge Adam'dan aldığı kurslarla ve proje çalışmalarıyla kuvvetlendirip, geçtiği sınavlarla MCP, MCSA ve MCITP sertifikalarını almaya hak kazandı. Yazar iş hayatında IT'nin farklı bir dalı olan yazılım yerelleştirme sektöründe idari yöneticilik ve aynı zamanda sistem yöneticiliği yaparken, iş harici zamanlarında başta Windows Azure olmak üzere bulut teknolojileri üzerine seminerlere katılmaya, araştırmalar yapmaya ve yazılar yazmaya devam ediyor.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir