1

Bu makale içerisinde Windows 8 işletim sistemine ilişkin yeni özellikleri ve bu özelliklerden Windows 8 yapısında olmasını beklediklerime ilişkin açıklamaları yazmaya çalıştım. Windows 8 henüz yüksek gizlilik düzeyinde ve beta öncesi Milestone aşamasında. Bahsettiğimiz özelliklerin final sürümündeki durumları için erken bir öngörü olsa da bu özelliklerin hali hazırda geliştirme aşamasında var olduğunu söyleyebiliriz.

27 Nisan 2011 (yani dün) itibariyle IT dünyası ile buluşan Windows 8 Milestone 2 build 7955 sürümünün görünümü şimdilik aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi. Elbette ki şu an için Microsoft Confidential.


Resim-1

Windows 8 ISO imajı ile sistemi boot ettiğinizde kuruluma başlangıç ekranı aşağıdaki ekran görüntüsündeki gibi görülecektir. Kurulumun bir çok adımı Windows 7 ile özdeş olmasına rağmen MileStone2’de arayüzde grafiksel değişiklikler meydana geldi. Windows kurulumu MultiPoint Server’da olduğu gibi temel olarak tek ekranda bilgisayarı isimlendirerek başlıyor.


Resim-2

Bilgisayarın isimlendirilmesinin ardından kullanıcı adı ve şifre tanımlamalarının yapılması mümkün oluyor ve tanımlama tamamlandıktan sonra Next seçeneği ile ilerleniyor.


Resim-3

You’re Ready to Go başlığı ile bu aşamaya kadar yapılmış ayarlar teyid ediliyor ve Windows aktivasyon işlemi de Windows 8’de yine bu ekranda tamamlanıyor.


Resim-4

Windows 7’nin log-on ekranı ise yine aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi. Windows 7’de registry ayarları ile değiştirebildiğimiz log-on screen background, Windows 8’de arayüzden düzenlenebilir halde geleceğe benziyor.


Resim-5

Windows 8 ile Task Manager’da değişecek uygulamalar arasında. Artık Task Manager içerisinde objeleri gruplar halinde görebilecek istediğimiz uygulamaları rahatlıkla bu arayüzden kapatabileceğiz.


Resim-6

Task Manager arayüzünden başlangıçta otomatik açılan programlara ilişkin düzenleme yapabilmek için Startup sekmesi mevcut.


Resim-7

Windows 7’de Resource Monitor ismiyle karşımızda olan grafiksel performans değerlendirme arayüzünün ismi Windows 8 ile Advanced Task Manager olacağını tahmin ediyorum. Ayrıca Reliability Monitor özelliklerinin bazılarını da bu arayüze entegre göreceğiz.


Resim-8

USB bellek ürünleriyle çok daha verimli çalışabilmek ve dosya yönetimini sağlayabilmek için geliştirilmiş bir özellik olan Portable Workspace Windows 8 ile hayatımıza girecek. Milestone’da gördüğüüz sıırlama Portable Workspace olarak kullanılacak medyanın en az 16gb büyüklüğe dahip olması gerekliliği.


Resim-9

Windows Color and Appearance arayüzü ile yine Aero teması renk düzenleri yapılandırılabiliyor. Burada gelen en önemli yenilik Auto-Colourisation özelliği. Bu özellik ile arka plan ile pencere ve menü kenarlık renklerinin uyumlu olması sağlanıyor. Windows 7’de kişisel olarak arka plan rengine göre pencere kenarlıklarını ayarladığım düşünülürse Microsoft’un yazılım ve tasarım ekibinin benimle aynı duyguyu paylaştığını görmek güzel.


Resim-10

Auto-Colourisation özelliğini aşağıdaki iki ekran görüntüsünde de inceleyebilirsiniz.


Resim-11

Windows 8 ile beraber Windows platformu için yeni bir logon şekli de bizi karşılayacak Android işletim sistemi kullananlar Pattern Logon ismindeki bu logon şekline aşina olacaklardır. Özellikle tablet PC ve dokunmatik ortamlarda pattern logon oldukça kullalıcak gibi gözüküyor.


Resim-12

Hybit Boot isimli ve adından da anlaşılacağı gibi çeşitli boot teknolojilerini beraber çalıştıran boot yapısı Windows 8 için standart olacak ve bu boot metodu ile özellikle Windows başlangıcında ciddi performans artışı yaşayacağız. Hybrid Boot temel olarak sleep ve hibernation modlarının birleşimi gibi düşünülebilir.


Resim-13

Window 8 ile beraber System Restore seçenekleri ve çalışma başarısı da gelişiyor. Ayrıca bu bölümle artık sistemi fabrika ayarlarına dödürme şansımız var.


Resim-14

Windows 8’in özellikle cloud yapısında çalıştığı durumlar için önemli olabilecek fabrika ayarlarına geri döndürme özelliği (System Reset) aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi gerçekleştiriliyor. Bu işlem sırasında istenirse kullanıcı hesap bilgileri ve kişisel dosyaları korunabiliyor.


Resim-15

System Reset işlemi aşağıdaki şekilde işletiliyor.


Resim-16

Office 2007 ile hayatımıza giren ve Office 2010 yapısında da sıklıkla kullandığımız vazgeçilmez Ribbon menüleri artık Windows Explorer yapısında da bizi karşılayacak.


Resim-17

Windows 8’de Denetim Masa’sının altında Genuine Center isimli bir obje daha göreceğiz. Bu obje ile sistemin aktivasyon durumunu görebileceğiz istersek ürün anahtarını rahatlıkla değiştirebileceğiz. Bu arayüzden yeni ürün anahtarı satın alabilmek de mümkün olacak.


Resim-18

Windows 8 ‘de personal vault yapısına history özelliği ekleniyor. Vault history ile beraber kişisel belgeler istenilen zaman aralıklarındaki hallerine döndürülebilir.


Resim-19

Ayrıca hangi dosyaların hangi lokasyonda History Vault içinde tutulacakları da yapılandırılabilir.


Resim-20

Windows 8 ile artacak olan cloud (bulut bilişim servisleri) desteği de kullanıcı profillerine kadar indirgenecek. Roaming Profiles olarak bildiğimiz sistem cloud based şekilde de çalışacak.


Resim-21

Windows 8 içerisinde Kullanıcı Hesap’larının altında doğrudan bir obje olarak gördüğümüz Roaming Options ile Roamin Profile yapısına ilişkin detay ayarlamalar yapılabilecek.


Resim-22

Disk Cleanup özelliklerinde de yeni geliştirmeler Windows 8 içerisinde mevcut olacak. Aşağıdaki şekilde örnek ekranları inceleyebilirsiniz.


Resim-23

PDF uzantılı dosyaları daha rahat ve konforlu okuyabilmek için yeni bir reader modülü Windows 8’in içerisinde doğrudan mevcut olacak. Bu özelliğinde Windows 8’in sayıları giderek artan Tablet PC’lere göz kırptığının bir kanıtı olarak gösterebiliriz.


Resim-24

Windows 8 ile beraber gelecek olan Internet Explorer 10 ile birlikte Microsoft’un arama platformu olan Bing’in önemi de artacağa benziyor. Burada “Immersive” isimli yeni bir kullanıcı arayüzünden de söz etmek mümkün. Immersive’den bahsederken yine mobilitenin ön planda olduğunu söylemekte yarar var.


Resim-25

Windows Live ürünlerinde kullandığımız SartScreen file filter özelliği Windows 8 ile Windows Explorer process’inin doğrudan içinde çalışabilecek.


Resim-26

Windows 8 ile beraber Windows App Store adınan çok söz ettireceğe benziyor. Tüm Windows uygulamaları bu arayüzden indirilip kullanılabilecek.


Resim-27

Windows 8’in bu yeni özelliklerinden sonra kurulumundan bahsetmek gerekirse daha yalın ve adım adım hale geldiğini söyleyebiliriz.


Resim-28

Windows 8’in kurulumuna başlarken uyumluluk kriterlerinin incelenmesinin ardından Windows 8’in kurulumuna geçilebileceğiz


Resim-29

Kurulum upgrade şeklinde yapılacaksa kullanıcı hesapları, programlar ve kişisel dosyalar gibi ayarların hangilerinin korunacağına ilişkin sorunların yanıtlanması gerekecektir.


Resim-30

Ürün anahtarı da yine Windows 8 kurulumu sırasında girilebilir.


Resim-31

Windows Update’leri kuruluma başlamadan öncedeki Preperation ekranında yapılabilir.


Resim-32

Özellikle biz sistem yöneticilierinin işletim sistemi dağıtımı yaparken çok kullandıkları sysprep Out-of-box experience arayüzü de aşağıdaki gibi çok daha görsel hale gelmiş durumda.


Resim-33

Windows 8 yapısında “Metro UI Style” şeklinde isismlendirebileceğimiz menü yapısı da Tablet PC gibi ürünlerin kullanımında menüler arası dolaşımda esneklik sağlayacak.


Resim-34

Windows 8’e kadar BlueScreen (mavi ekran) şeklinde isimlendirdiğimiz hata arayüzü BlackScreen ya da Türkçe tabirle siyah ekran olmuş durumda.


Resim-35

Windows 7 ile beraber gelen ISO Burning özelliği, Windows 8 ile beraber bir adım ileriye götürülerek ISO Mount özelliği eklenmiş durumda. Bu özellikle beraber ISO mount için Windows 8 içerisine ek bir uygulama kurmak durumunda kalmayacağız.


Resim-36

Konuyu burada noktalarken; tüm bu özelliklere ek olarak Windows 8 içerisinde Logon sırasında yüz tanıma özelliğini, doğrudan desteklenen network üzerinden bilgisayarı başlatabilmeyi sağlayan Wake on Lan desteğini, .Net Framework 5 ile beraber gelecek olan şimdilik kod adını “RedHawk” olarak bildiğimiz komut yürütme sistemini ve uygulamalarının tamamının download edilmeden de çalıştırılabilmesini ve download işleminin kurulumla eş zamanlı olarak arka planda işlemesini sağlayan App-V ürününü kullananların aşina olacağı Streamin Manager özelliğini de söylemeden geçmemek gerekli.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

https://www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

İlk ve orta öğrenimini Antalya’da tamamlayan Ahmet TOPRAKÇI, üniversite eğitimine İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümünde devam etmiştir. Aynı zamanda Anadolu Üniversitesi Dış Ticaret ve İşletme bölümlerini tamamlamıştır.İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığında iki yıl süre ile Sistem Yöneticiliği görevini yerine getirmiştir. Akabinde 2007 - 2012 yılları arasında BilgeAdam Bilgi Teknolojileri Akademisinde Eğitmen, Kurumsal Danışman ve Eğitim Müdürü olarak görev yapmıştır. 2012 itibariyle Türkiye’nin Bulut Bilişim odaklı ilk şirketi PeakUp Bilişim Danışmanlık’ı kuran ve PeakUp bünyesinde Teknoloji Direktörlüğü görevini sürdürmekte olan Ahmet TOPRAKÇI, Microsoft, Cisco, HP, Vmware gibi üreticilere ait ürünlere ilişkin 5000 saatin üzerinde eğitim ve seminer vermiştir. İstanbul Teknik Üniversite’sinde Bilişim Teknolojileri eğitimleri vermeye devam etmektedir.Windows 7 İşletim Sistemi ve Yönetimi, Sanallaştırma Sistemleri ve HP ProLiant Sunucu Sistemleri isminde 3 adet kitabın yazarıdır. Ayrıca Türkiye’nin önde gelen teknoloji portallarında yazar ve editör görevlerini eş zamanlı olarak sürdürmektedir. Çeşitli üniversitelerin farklı isimlerdeki bilişim teknolojileri bölümlerinin, eğitim müfredatlarının hazırlanmasında danışmanlık görevi yapmış olan Ahmet TOPRAKÇI, çeşitli üniversitelerin Bilim ve Teknoloji Danışma Kurulu üyesidir. Aynı zamanda üniversitelerin Sürekli Eğitim Merkezlerine yönelik bilişim eğitimlerinin müfredatlarını hazırlamıştır. Türkiye Bilişim Vakfı ve IEEE üyesidir.Microsoft Certified Trainer(MCT), Microsoft Certified System Engineer(MCSE), Microsoft Certified System Administrator(MCSA), Microsoft Certified IT Professional(MCITP), Microsoft Certified Technology Specialist(MCTS), HP Accredited Platform Specialist(APS), HP Accredited Integration Specialist(AIS), HP Accredited System Engineer(ASE) vs. gibi sistem yöneticiliği ve eğitmenlik sertifikaları bulunmaktadır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. 23/07/2011

    tşk.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir