1

Windows 10 Üzerinde Ubuntu Shell ile Çalışmak. Linux ortamında çalışmaya alışmış iseniz ve özellikle iş yerinizde Linux ile çalışıyor iseniz bilgisayarınızda da ayni sistemi görmeyi isteyeceksiniz, ancak “yaw oyunda oynarım kodumuda yazarım ayni zamanda MS Office ile yazılarımı yazayım, eğitim videolarım var hazırlayacağım vb ..” gibi isterleriniz çoksa her iki ortama birden erişmek isteyeceksiniz… en azından benim için durum bu şekildeydi ve iki farklı sistemi sürekli maintain etmek dokümanlarımı ve projelerimi sürekli bir sistemden diğerine taşımaktan yorgun düşmüş iken Windows 10’un Ubuntu Shell’ini desteklediğini öğrendim. Bu destek Windows’un Anniversary Update’i (build number 14328 ) ile ilk olarak gelmiş, Anniversary Update ile Ubuntu 14_04 Shell’i gelirken yakın tarihte yayınlanacak Creators Update ile Ubuntu 16_04 Windows 10’a dahil oluyor. Ubuntu özellikle “apt” package manager’i ile Linux dünyasına ait pek çok tool’a direk erişiminizi oldukça kolay bir şekilde veriyor dolayısı ile ekstra olarak çok az şeye ihtiyaç duyuyorsunuz. Microsoft’un Linux Shell desteği konusunu ne kadar ileri taşıyacağı henüz net değil ancak geliştiricilerin, sistem yöneticilerinin ilerini oldukça kolaylaştırdığını da ayrıca belirtmek ve birde teşekkür etmek gerekiyor diye düşünüyorum. Hali hazırda sadece command line tools kurabildiğimiz Shell’imiz ileride native Linux GUI uygulamalarını da destekler mi bekleyip göreceğiz. Simdi Windows 10 işletim sistemi yüklü bilgisayarımıza Ubuntu Shell’i nasıl kuracağımızı açıklayalım.


Resim-1

1. Bilgisayarımızdan “Settings” (Ayarlar) ekranına geçiyoruz, Buradan “Update and Security” (Güncellemeler ve Güvenlik) seçeneğini seçiyoruz.


Resim-2

2. “Updates and Security” menüsünden “For Developers” (Geliştiriciler için) sekmesini seçiyor ve “Developer Mode” seçeneğini etkinleştiriyoruz, değişikliklerimizi kaydediyor ve çıkıyoruz.


Resim-3

3. Bilgisayarımızdan “Control Panel“‘i (Denetim Masası) açıyoruz, buradan “Programs and Features” (Programlar ve Özellikler) seçeneğini seçip açılan ekrandan “Turn Windows Features on or off” (Windows özelliklerini etkinleştir) bağlantısına tıklıyoruz.


Resim-4

4. Açılan ekrandan “Linux icin Windows Alt Sistemi” seçeneğini seçiyor ve değişikliklerimizi kaydediyoruz, sonrasında değişikliklerin etkinleşmesi için bilgisayarımızı yeniden başlatıyoruz.


Resim-5

5. Bilgisayarımız yeniden başladıktan sonra, Windows tusu + R tuşuna basıyor, açılan ekrana “cmd” yazıyor ve Enter’a basıyoruz. Komut satiri önümüze açılıyor.


Resim-6

6. “lxrun /install” komutu ile Ubuntu Shell’imizin kurulumunu başlatıyoruz. (Benim sistemimde daha önce yüklü olduğu için bir önceki Shelli “lxrun /uninstall” komutu ile silip “lxrun /install
ile yeni kurulum gerçekleştiriyorum)


Resim-7

7. Yükleme işlemi tamamlandıktan sonra Ubuntu Shell bize kullanıcı adı ve şifre oluşturmamız için prompt veriyor, kullanıcı adimizi ve şifremizi tanımlayarak Shell’imizin yükleme işlemini tamamlıyoruz.


Resim-8

8. Son olarak “Bash On Ubuntu On Windows” diyerek aratıyor ve uygulamayı başlatıyoruz, aşağıdaki ekran görüntüsünde kurulum sonrası koşulmuş Ubuntu komutlarını ve çıktılarını görebilirsiniz.


Resim-9

Kısaca toparlar isek, Windows’un Linux Shell’i desteklemeye başlamış olması oldukça güzel özellikle farklı sistemler kullanmak zorunda kalan insanların tek sistem üzerinden devam etmesi için çok güzel bir alternatif, ayrıca Linux’un komut satirinin gücünü “CygWin” gibi ara çözümler kullanmadan Windows ortamınıza getirmiş oluyor. Son bir not; “Windows Creators Update” ile Ubuntu Shell’i 16_04 LTS’e update etmeyi planlıyor bu güncellemeyi aldıktan sonra yükleme yaparsanız “lsb_release -a” komut çıktısı “16_04 LTS” olacaktır, eğer ileride 14_04’den 16_04’e geçiş yapmak isterseniz, “lxrun /uninstall” ile eski Shell’i silip “lxrun /install” ile yeni Shell’i kurabilirsiniz. İyi eğlenceler :)

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

 

TAGs : windows 10, linux, ubuntu, windows 10 ubuntu shell, windows ubuntu shell, windows uzerine ubuntu shell kurulumu, windows uzerinde ubuntu shell, windows ubuntu calistirmak, ubuntu shell kurulumu, ubuntu shell nasil kurulur, windows uzerine ubuntu shell nasil kurulur

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 2
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Rıdvan Özaydın, lisans eğitimini Karadeniz Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünde, yüksek lisans eğitimini ise İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri bölümünde tamamlamıştır. Yazılım dünyasına üniversitenin ilk yıllarında aldığı C eğitimi ile başlamış, sektörün önde gelen firmalarında Java teknolojileri üzerine çalışmış, şu anda da Thales’de yazılım mühendisi olarak görev almaktadır.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. mrblar yazının için tskler… ek olarak bende şunu belirteyim https://www.google.com.tr/search?q=windows+x+server&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=hs37WLuJOoHBgAa0nIWACQ burdaki üstteki 2 progrmdan birini indirip kurup çalıştırınca ubuntu shellde DISPLAY=:0 paketismi yazınca grafiksel olarak bazı programlar çalıştrılabiliyor.. gbrainy,thunar,synaptic gibi… ama çalışmayan da oluyor tabiii… yine de güzel birşey umarım daha da geliştirirler…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir