1. Anasayfa
  2. Operation Manager (SCOM)

SCOM 2012’de Network Device Management Nasıl Yapılır


0

Yeni nesil SC 2012 ürün ailesinin artık vazgeçilmezler arasında olduğu şu dönemde, asset’lerimiz sağlıklı bir şekilde çalışıp çalışmadığını gözlemlemek ve gerektiğinde hızlı aksiyon alabilmek için SCOM kullanıyoruz. Burada paylaşmak istediğim SCOM 2012 ile yapımızda hizmet veren network cihazlarını nasıl gözlemleyeceğimiz olacak. Yazımın bu kısmının konusu, Cisco cihazlarımızı snmp ile gözleme hazırlamak ve SCOM konsolundan bu cihazları keşfetmek olacaktır. İlerleyen yazımda keşfettiğimiz cihazlara dair neler yapabiliyoruzu paylaşmak istiyorum. Öncelikle yapılandırılmadıysa switch’lerimizi snmp ile trap için hazırlayalım.

Burada switch’mizin global configuration mode’unda yapmız gereken basit ayarlar şu şekilde. snmp-server community cataclysmdeathwing RO

Not: Varsayılan community stringleri kullanmayınız bence. RO’nun anlamı Read-Only’dir. snmp-server community wrathofthelichking RW
Not: Varsayılan community stringleri kullanmayınız bence. RW’nun anlamı Read-Write’dir. snmp-server enable traps üstteki komutta genel olarak hemen her trap’i açmış oluyor. İsterseniz azaltın. Bu 3 komutu sirasi ile swich`lerinizde calistiriniz.

SCOM konsolunda RO olan community string’i yani cataclysmdeathwing kelimesini kullanacağım.



Resim-1

Önce cihazlarımızı keşfedeceğiz.



Resim-2

Network Devices….Bir sonraki menüden available server olarak scom sunucunuzu seçip devam edebilirsiniz. Sonrasında Discovery Method, Explicit Discovery olarak kalsın. Ama Recursive olan’nın da ne yaptığını okumadan geçmeyiniz!

Default Accounts kısmında yeni bir hesap oluşturuyoruz creat account ile. (switch’e snmp ile gidebilmek için)



Resim-3

Create account kısmında önemli olan nokta , community string kısmına Cisco switch’inizde belirlediğiniz string’i yazmaniz gerekmesiniz. Tüm cihazlarınızdan ayni stringi kullandıysanız, tek bir account’u tüm cihazlarınızı keşfetmek için kullanabilirsiniz.



Resim-4

Discovery zamanın size kalmış. Bence manuel Discovery for the win :)

Ardından rule’a right-click ve run. Zaman içinde keşfedilen cihazlar network devices altına gelmektedir.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1981'de Isparta’da doğdum. Üniversiteye kadar yaşantım Isparta'da devam etti. Lisansımı ve Yüksek Lisansımı Yıldız Teknik Üniversitesinde tamamladım. Windows NT'nin zamanının geçip Windows 2000 Server ve Client tarafının yaygınlaşmaya başladığı dönemlerde Microsoft sertifikasyon eğitimleri ile amatörce ilgilendiğim Bilişim Teknolojileri alanında, profesyonelliğe doğru ilerleyişim başladı. Lisans eğitimimin son zamanlarında ve yüksek lisansım ilk yılında freelance olarak çalıştım. 2006'in ilk çeyreğinden itibaren Bilge Adam Bilgi Teknolojileri Akademisi’nde Microsoft Sertifikasyon eğitimleri vermeye bağladım. Ardından Ankara Kızılay şubesinde 2 yıl Sistem ve Ağ Uzmanlığı departmanında Bölüm Başkan Yardımcılığı yaptım. Bilge Adam Kurumsal’da MS Sistem ve Platform kısmında Danışmanlık ve Eğitim hizmetleri ile Bilge Adam macerama devam ettim. Son 1.5 yıl kurumum adına Savunma Teknolojileri Mühendisliği A.Ş. 'ye MS Sistem ve Platform, Vmware Infrastructure (ESXi, vSphere) , Endpoint Security & Content Gateways (Checkpoint & Websense) , Network Infrastructure (Cisco Systems - Routing & Switching) alanlarında danışmanlık hizmeti verdim. Şu an SYMTURK firmasında Enterprise Vault ve Altiris CMS ürünlerinde danışmanlık hizmetine devam ediyorum. Vakit ayırabildiğim ölçüde eşimle WoW oynuyorum.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir