SCCM Software Updates Deployments Troubleshooting -1
0

SCCM ile Windows güncelleştirme dağıtımı yapmak istediğimizde kimi zaman birçok deployments hatası ile karşı karşıya kalabilmekteyiz. Yapının büyüklüğüne, client makine donanımlarına, sistem altyapısında kullanılan makinelerdeki işletim sistemlerine göre bu hatalar farklılık gösterebilir ve sayısal olarak da çok fazla makineden bu hatalar gelebilir.

Benim için de çok önemli olan bu konu hakkında windows güncelleştirmeleri SCCM üzerinden dağıtan admin’ler için faydalı olacağını düşündüğüm bir troubleshooting makale serisi yazmak istedim.

Öncelikle benim de karşılaştığım aşağıdaki hata kodu için problemin kaynağı ve çözümünü sizlerle paylaşıyor olacağım.

Hata Kodu ve Açıklaması: 0X87D00664 Updated handler job was cancelled

Öncelikle update deployments tarafındaki alınan hataları alabileceğimiz ve detayları görebileceğimiz güzel default raporlar mevcut. Troubleshooting yapmak için console üzerinden

Monitoringà ReportingàReportsà Software Updates – E Troubleshooting folder altındaki Scan Errors ve Deployment Errors raporları kullanılabilir.

Yapılan deployment’lar ile ilgili alınan hataları Deployment Errors raporundan çekebiliriz.

Resim-1

Özellikle client makine sayısının çok fazla olduğu kurumlarda deployment sonuçlarında 0X87D00664 Updated handler job was cancelled
hatası ile karşılaşılabilir. Maintenance windows ayarı olmamasına rağmen neden ilgili job kesilir dediğinizi duyar gibiyim J

Problemin detayına baktığımızda bazı updatelerin makinelerde kurulmadığını ve birçok makinede benim gibi aynı KB’nin yüklenmediğini görebilirsiniz.

Resim-2

Resim-3

Problem aslında şundan kaynaklanmaktadır:

SCCM üzerinde sync işlemi sonrası alınan her update’nin bir max. Kurulma süresi tanımlanmıştır. Yani ilgili KB’nin bir makineye yüklenme süresinin her KB için farklı olup ortalama bir değeri vardır.

Resim-4

Client makinelerde eğer bu sürede ilgili update yüklenmez ise (makinenin performasına bağlı olarak vs.) agent ilgili job’ı iptal eder ve 0X87D00664 hata kodunu gönderir.

Çözüm olarak ilgili KB’lerin tespit edilip Max. Run Time süresini artırmak sorunu çözmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken çok önemli bir konuda şudur. Toplu olarak bütün KB’lerin Max. Run Time süresi tek bir seferde aynı değere çekilebilir ancak bu da eğer maintenance windows uygulayacaksanız hataya sebep olabilir.

Şöyle bir hesap yapacak olursak:

Örneğin deploy edilen 20 update var ortalama max. Run time süreleri toplamı 240 dk. yani 4 saat.

Siz bütün update’lerin sürelerini 120 dk olarak ayarlamak istediniz ve ayarı yaptınız. O zamanda toplam kurulma süresi 20 x 120 (dk)= 2400 dk yani 40 saat yapmış olursunuz.

Update deployment sırasında maintenance windows (yani belirli saatler arasında kurulum yapılsın) ayarlayıp Akşam 21:00 – Sabah 08:00 arasında yani 11 saat içerisinde update’lerin bir makinede geçilmesini beklerseniz yüklenmediğini göreceksiniz.

Çünkü maintenance windows ayarladığında, client agent update’lerin max. Run time sürelerini hesaplayıp maintenance windows time ile karşılaştırmakta ve eğer fazla bir süre çıkarsa bu süre zarfında tamamlayamayacağını düşünüp update deployment’ı makine için hiç başlatmamaktadır.

Bu nedenle sadece sorunlu olan update’ler için bu çözümü uygulamanız gerekir. İşlem sonrasında problemli makinelerde Software Deployment Cycle’ı da tekrar tetiklerseniz update’lerin yüklenmeye başladığını görebilirsiniz.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs: Software Updates Deployments, Error Code : 0X87D00664, 0X87D00664, SCCM ile Windows güncelleştirme dağıtımı, SCCM ile Update Yönetimi, Software Deployment Cycle, Troubleshooting, Scan Errors ve Deployment Errors

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 1
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Ayhan Aksu, Kocaeli üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği’nden 2010 yılında mezun olmuştur. Üniversite sonrası yaklaşık 6 yıl Sentim Bilişim Teknolojileri A.Ş.’de Microsoft ürünleri ile ilgili Teknik Danışman olarak çalışmış ve özellikle System Center ürünleri ile ilgili birçok projeye imza atmıştır. Şu anda IBTECH’de Sistem Mühendisi olarak çalışmaya devam etmektedir. Bilişim sektörünün içerisinde aktif olarak çalışmalarını sürdüren bir danışman olarak System Center ürün ailesi ve Microsoft Azure platformu ile ilgili danışmanlık hizmetlerine ve eğitimler vermeye devam etmektedir.Sahip olduğu bazı sertifikalar :MS: Implementing Microsoft Azure Infrastructure Solutions MCT: Microsoft Certified Trainer (Since 2013) MCSA: Windows Server MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Private Cloud, Server Infrastructure MCTS: Administering and Deploying System Center Configuration Manager, Designing, Assessing, and Optimizing Software Asset Management (SAM)

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir