0

SCCM ile software distributon komponentini kullanabilmeniz için sahip olmanız gereken ön gereksinimleri ayrıntılı bir biçimde bir önceki makelelerimizde inceledik.

Artık yazılım dağıtımı için gerekli olan planlamayı gerçekleştirip aksiyona geçebilirsiniz.Yalnız burada planlama kısmını çok iyi yapmanız, ortamınızı ve dağıtım senaryolarınızı çok iyi analiz etmeniz gerekmektedir.Bu makalemizde software distribution için planning fazında nelere dikkat etmeniz gerektiği konusunda birkaç bilgi vereceğiz.

Dağıtım öncesinde ilk karar vermeniz gereken nokta distribution point olarak bir sunucuyumu yoksa sunucu paylaşamını mı seçeceğinizdir.

Eğer distribution point olarak server seçeneğini seçerseniz bunun size sağlayacağı bazı avantajlar olacaktır.Örneğin SCCM otomatik olarak sizin için bir paylaşım oluşturup bunu konfigure edecektir.Aynı zamanda bu sunucu bir branch distribution point olarak konfigure edilebilir.Ve bir diğer çok hoş avantajı ise eğer DP’yi server olarak konfigure ederseniz Internet-based clientlarıda yönetebilme şansına sahip olacaksınız.

Bu seçimin size getireceği dezavantaj ise, siz bir paketi her distribution pointe kopyaladığınızda otomatik olarak yer olarak en fazla boş alana sahip olan NTFS sürücüsü paketi barındırmak için kullanılacaktır.Bu yüzden çok fazla paket dağıtımı sırasında hangi paketin hangi sürüce olduğunu bulmak zorlaşacaktır.

Bir diğer seçeneğiniz ise DP olarak bir Server Share kullanmaktır.Buradaki en önemli avantajınız SCCM’in diğer partitionlarda hiçbir şekilde ayrı bir disk alanını kendine rezerve etmemesidir.Dezavantajlarına gelirsek;administrator bu paylaşımı manuel oluşturmak zorundadır.Eğer seçilen bu paylaşımın bulunduğu drive üzerinde boş alan yoksa SCCM diğer drivelar üzerindeki boş alanı kullanmak yerine dağıtımı durduracaktır.Ayrıca server share bir DP’yi Branch DP olarak kullanamazsınız.

Bu sebeple organizasyonunuza uygun bir DP yapılanmasını software distributon senaryonuzdan önce seçmeniz gerekmektedir.

SCCM ile software distribution konusunda ikinci göz önüne almanız gereken bölüm distribution point seçimidir.Daha önceki makalelerimizden yada webcastlerden hatırlayacağınız gibi SCCM üzerinde temelde iki adet distribution point kurulumu gerçekleştirebilirsiniz.Bunlardan birincisi Standart Distribution point.Yani bir sccm site’ına bağlı olarak çalışan ve üzerinde bir sunucu işletim sistemi bulunduran genellikle SCCM ile aynı makina üzerinde kullanılan ve dağıtım için kullanılan paketlerin barındığı rolümüz.Ancak bunun yanında branch distribution point dediğimiz ikinci seçeneğiniz daha bulunuyor.Branch Distribution Point’i aşağıdaki gereksinimleri karşılamak için kullanabilirsiniz.;

  • Main ofisinizde bir adet SCCM site server bulunmaktadır.Ayrıca bir uzak ofisiniz bu site server’a yavaş bir wan bağlantısı üzerinden bağlanmaktadır.Bu lokasyondaki clientlara yazılım dağıtımını daha efektif hale getirebilmek için bir branch distribution point kurulumu gerçekleştirebilirsiniz.Böylece bu uzak ofise ikinci bir secondary sccm site kurulum maliyetinide önlemiş olacaksınız.
  • Uzak ofisinizde distribution point rolünü barındırmak için bir sunucu işletim sisteminiz bulunmamaktadır.Clientların yazılım paketlerini bu lokasyondan alabilmeleri için bir client işletim sistemi üzerinde BDP kurulumunu gerçekleştirebilirsiniz.
  • Uzak ofisinizde bulunan DP üzerinde 10 bağlantıdan fazlası bulunmuyorsa bunu client işletim sistemi üzerinde bulunan bir BDP ile replace edebilirsiniz.

Yalnız BDP yada Standart DP arasındaki karar verirken mutlaka BDP ile desteklenmeyen konfigurasyonlarıda göz önüne almanız gerekmektedir.Eğer aşağıdaki senaryolardan birine sahipseniz bu lokasyon için BDP kullanamazsanız;

  • DP bilgisayarı aynı zamanda internet-based bir client ise;
  • DP içeriğini başka bir internet-based client’a sağlamak durumundaysa;
  • DP server yerine server share olarak konfigure edilmişse;
  • Bilgisayar Windows 2000 Server yada Windows 2000 Workstation ise;
  • Clientların paketleri BITS kullanarak download etmesini istiyorsanız

BDP kullanımı sizin için desteklenmemektedir.

Software Distribution planlama bölümünde göz önüne almanız gereken bir diğer nokta ise DP ler üzerinde BITS kullanıp kullanmayacağınızdır.

Background Intellıgent Transfer Service (BITS) sayesinde standart distribution point ile buradan paket download işlemini gerçekleştiren client arasında band genişliği kontrolü gerçekleştirebilirsiniz.Bir client BITS enable edilmiş DP üzerinden paketleri download ederken bir kesinti olduğu takdirde tekrardan kaldığı yerden download işlemine devam edebilir.Eğer BITS kullanmak istemiyorsanız client varsayılan yöntem olan Server Message Blocks(SMB) ile içeriği download edecektir.


Resim-1

Software Distribution ile ilgili dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta Distribution Pointlerin Protected olmasıdır.Siz bir SCCM Site’ı korumalı hale getirirseniz  sadece ilgili boundary içerisindeki clientlar distribution pointe ve state migration pointe erişim sağlayabilir.Böylece network utilizasyonunu gerçekleştirebilirsiniz.Bildiğiniz gibi SCCM ilk kurulumu ile birlikte yapmanız gereken en önemli task ,yapınız için boundary belirlemektedir.Böylece SCCM’i belirlenen sınırlar dahilinde çalışması için konfigure edebilirsiniz.

Protected bir distribution point oluşturmak için Site Database / Site Management / sitecode / Site Settings / Site Systems altında Configmgr Site system özelliklerine tıklanır.


Resim-2

Bu pencerede Enable this site system as a protected site system kutucuğu işaretlenir.

Select Boundaries bölümünden yeni bir boundary oluşturabilirsiniz.


Resim-3

Bu makalemizde software distribution işlemi için dikket etmeniz gereken ve planlama fazında göz önünde bulundarmanız gereken noktaları inceledik.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

İstanbul doğumlu ve Marmara Üniversitesi mezunudur. Mezuniyet sonrası kariyerine Bilge Adam Bilişim Teknolojileri Akademisi'nde Microsoft Certificated Trainer, Consultant ve Senior Consultant pozisyonlarında ve Data Market bünyesinde Danışmanlık Birim Müdürü olarak görev yapmaya başlamıştır. Microsoft bünyesinde tüm MEA bölgesindeki ülkelerde System Center ve Infrastructure projelerinden sorumlu Consultant olarak görev yaptıktan sonra, Aralık 2012 itibari ile KoçSistem bünyesinde danışman olarak çalışmaya başlamıştır. System Center Configuration Manager ürünü için 2010 ve 2011 yıllarında MVP (Microsoft Most Valuable Professional) ünvanı alan Anıl Erduran, 2013 yılında System Center Cloud & Datacenter Management alanında MVP seçilmiş ve uzun yıllar bu ünvanı korumayı başarmıştır. Şu anda Londra'da yaşayan Anıl Erduran AWS üzerinde çalışan Microsoft iş yüklerinden sorumlu EMEA Senior Partner Solutions Architect olarak çalışmaktadır.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir