OneDrive ile Otomatik PC Yedeği (Profil Yedeği) Nasıl Alınır?
0

Microsoft Office 365 OneDrive ile gelen özelliklerden bir tanesi de Auto Save. Bu özellik ile kullanıcı bilgisayarlarında bulunan kullanıcıya ait dokümanlar yine kullanıcıya ait olan OneDrive alanında depolanabiliyor. Bu sayede kullanıcı, bilgisayar bağımsız olarak kendi dosyalarına ulaşır hale gelirken kullandığı bilgisayar ile ilgili yaşanabilecek herhangi bir aksaklıkta dosya hatta bilgisayar yedekliliği de sağlanmış oluyor.

Üstelik bu özelliği etkin hale getirmek oldukça kolay. Firma BT ekipleri dilerlerse bu değişikliği Group Policy’ler üzerinden kullanıcı ya da grup bazlı gerçekleştirebilecekleri gibi, dilerler ise firma çalışanlarının kendi inisiyatiflerine bırakarak da kullandırabilirler.


Resim-1

İsterseniz beraber bu kazanımları nasıl elde edebileceğimize bakalım.

Eğer Windows 10 bir bilgisayar ile beraber OneDrive’ı kullanıyorsanız OneDrive ikonu üzerine tıkladığınızda aşağıdakine benzer bir görüntü ile karşılaşırsınız.

Eğer OneDrive AutoSave özelliğini, Active Directory ve GPO ile yönetmek isterseniz aşağıdaki adımları izleyerek sonuca ulaşabilirsiniz.

İlk olarak bir Windows 10 bilgisayarda %localappdata%\Microsoft\OneDrive\BuildNumber\adm klasörüne erişerek
OneDrive.admx ve OneDrive.adml dosyalarını kopyalayın.

Sonrasında ise bir Domain Controller’ınız üzerinde \domain\sysvol\domain\Policies\PolicyDefinitions klasörüne aşağıdakine uygun biçimde yapıştırın. .ADML dosyasının farklı bir klasörde olduğuna dikkat edin.

Aşağıdaki iki ekranda örnek bir gösterim yer alıyor.


Resim-2


Resim-3

Bu makalede OneDrive OU’suna GPO uygulayacağım. Bununla beraber test kullanıcımız Hande.Aydin@mshowto.local ve hande.Aydin@mshowto.local UPN’i ile logon olacağımız bilgisayarın adı ise Client-Mshowto.mshowto.local.

Bu bilgilere göre aşağıdaki ekran görüntüsünde tamamını bulabilirsiniz. Bilgisayar ile kullanıcıyı aynı OU’ya koydum çünkü OneDrive GPO’su bilgisayar tabanlı kurallarda içeriyor.


Resim-4

Group Policy Management konsolda OneDrive isimli bir GPO oluşturdum ve bunu OneDrive isimli OU’ya linkledim.


Resim-5

Yukarıdaki .Admx ve .Adml dosyaları düzgün biçimde Central Store’a eklenmiş durumda ise aşağıdakine benzer bir görüntü ile karşılaşmanız gerekiyor.

GPO içinde Computer Configuration içinde benim gerçekleştirdiğim biçimde ayarları gerçekleştirebilirsiniz.


Resim-6

GPO içinde User Configuration içinde benim gerçekleştirdiğim biçimde ayarları gerçekleştirebilirsiniz.

Not : Buradaki konfigürasyon kurumuza özel olarak değiştirilebilir.


Resim-7

Bu ayarları yaparken bazı pencerelerde kaşınıza Tenant ID‘si sorusu gelecek. Bu sorunun cevabını bulmak için aşağıdaki linki kullanarak ulaşacağınız sayfada Directory ID‘yi kopyalayın ve GPO içinde kullanın.

https://aad.portal.azure.com/#blade/Microsoft_AAD_IAM/ActiveDirectoryMenuBlade/Properties


Resim-8

Bu ayarlardan sonra şimdi sırada Client bilgisayarda test kullanıcımız ile testler gerçekleştirmeye sıra geldi.

Eğer bilgisayar üzerinde login olduğunuz kullanıcı UPN’i ile OneDrive için kullandığınız UPN birbirine uyuyorsa, bilgisayara oturum açılan kullanıcı hesabı ile OneDrive’a otomatik olarak oturum açılabilir. Burada UPN’ler farklı.


Resim-9

Uygulamaya bilgileri manuel girerek ya da Single Sign-on ile oturum açın.


Resim-10

Kullanıcının OneDrive içinde yer alan dosyaları karşımızda. Masaüstünde yer alan Microsoft Edge ikonunun sol alt köşesindeki yeşil check işaretine dikkat edin. Ayrıca yine OneDrive klasörü içindeki Desktop, Documents ve Pictures isimli klasörlere dikkat edin. Sync işlemi gerçekleşmiş.


Resim-11

Uygulamayı Policy ile yönettiğimiz için, kullanıcı bazı bilgi ekranları ile karşılaşıyor ve bazı ayarları değiştiremiyor.


Resim-12

Office 365 OneDrive ile gelen bu seçenek ile aşağıdakileri elde edeceksiniz. Bunlar:

  • Firma çalışanları bilgilerine bilgisayar bağımsız olarak (Microsoft’a ait çeşitli data, kimlik ve uygulama güvenliği yöntemleri ile kurumsal data uçtan uca koruma altında) her yerden erişebilecekler
  • Kullanıcı bilgisayarlarında çıkabilecek olası problemler esnasında data kaybı durumunu ortadan kaldırmış olacaksınız
  • Kullanıcı bilgisayar yedeği almış olacaksınız
  • İşletim sistemi geçişlerinde kullanıcı bilgisayarlarındaki dataların yedeklenmesi ve yeni bilgisayarlara geri yüklenmesi gibi oldukça uzun zaman alan işlerinizin süresi kısalmış olacak
  • OneDrive’a Sync olmuş kullanıcı datalarını Microsoft Office 365 etiketleme özelliği ile etiketleme şansını yakalayacaksınız
  • Kullanıcıya ait datayı firma kurallarına ve Kvkk’ya uygun olarak saklama şansını yakalayacaksınız
  • Bu data içinde gerekli görüldüğü durumlarda Kvkk’ya uygun olarak arama işlemleri yapabilir hale geleceksiniz

 

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

https://www.mshowto.org

https://support.office.com/en-us/article/files-save-to-onedrive-by-default-in-windows-10-33da0077-770c-4bda-b61e-8c8e8ca70ac7?storagetype=live

TAGs : onedrive, pc backup, pc backup alma, pc yedek, pc yedegi alma, pc yedegi nasil alinir, pc backup nasil alinir, onedrive gpo, onedrive gpo secenekleri, onedrive konfigurasyonu, onedrive nasil kullanilir, office 365

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 3
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 1
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Emre Aydın, Üniversite öncesi tüm öğrenimini İstanbul’da, üniversite öğrenimini ise Kocaeli'nde tamamladı. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) Işık Üniversitesinde gerçekleştirmiştir.Üniversite sonrası Metis, Microsoft Türkiye, BilgeAdam gibi bilişim sektörünün farklı firmalarında Çözüm Danışmanı, Birim Müdür Yardımcı ve Birim Müdürü olarak görev almıştır.Son olarak Comparex Türkiye'de Birim Müdürü olarak çalışmış ve sonrasında tekrar Microsoft Türkiye çatısı altında Office 365'ten sorumlu teknik çalışan olmuştur. Uzmanlık alanı olan Microsoft Exchange Server, Office 365, Microsoft EMS, Windows Server ve Microsoft Azure konularında birçok kişi ve firmaya teknik eğitim vermiştir. Özellikle  Türkiye’nin önde gelen firmalarında Mesajlaşma Teknolojileri üzerine başarılı projelere imza atmıştır. Türkiye'nin en büyük ve uzun soluklu bilişim portali olan MSHOWTO’yu 2005 yılında kurmuş, portalin isim ve fikir babası olmuştur. Halen MSHOWTO’da yönetici olarak portalın birçok kişiye ulaşmasında önemli bir görev üstlenmektedir.Microsoft Office 365 alanında MVP olan Emre Aydın, Türkiye’de 11 kez üst üste MVP seçilebilme başarısı gösteren iki MVP’den birisidir. Birçok üniversite, etkinlik ve lansmanda konuşmacı, moderatör olarak yer almıştır. Sahip olduğu bazı sertifikalar:MVP | Office 365 | Since 2006 MCT | Since 2005 MCSD | Azure Solutions Architect MCSE | Private Cloud, Messaging, Communication, Server Infrastructure, Productivity, Platform MCSA | Office 365, Server 2012, Server 2016, Cloud Platform MCTS | Developing Azure Solutions, Implementing Azure Infrastructure, Architecting Microsoft Azure Solutions, SAM P-Seller Intelligent Cloud | EMS Amazon | AWS Certified Solutions Architect - Associate

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir