MySQL Workbench ile Azure MySQL Veritabanı Oluşturma ve Sorgulama
  1. Anasayfa
  2. Microsoft Azure

MySQL Workbench ile Azure MySQL Veritabanı Oluşturma ve Sorgulama

0

Bir önceki yazımızda Azure MySQL Veritabanı ne olduğunu ve Azure MySQL hizmetini kullanarak sunucu oluşturmuştuk. Bu yazımızda ise MySQL Workbench kullanarak nasıl erişebilir, veritabanı oluşturabilir sorgu yazabiliriz bunu inceliyor olacağız.

Öncelikli olarak bir önceki makalemizde anlattığımız gibi bir Azure MySQL Veritabanına ihtiyacımız var. İkinci olarak ise MySQL erişimi ve yönetiminde kullanmak için MySQL Workbench programına ihtiyacımız var. Buradaki adresten workbench’i indirip kurabilirsiniz.

MySQL Workbenck kurulumunu gerçekleştirdikten sonra Azure Portal’a girip sol taraftaki menüden “All Resource” kısımından Azure MySQL veritabanı için oluşturduğumuz kaynak grubunu içerisinden erişim bilgilerimizi alıyoruz.

Resim-1

“All Resource” kısımına tıkladıktan sonra tüm kaynaklarınız geliyor olacaktır. Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi iki tane farklı azure mysql veritabanı için kaynak grubu oluşturmuşum.

Resim-2

“mysqlmshowto” yazanı seçiyorum. Sağ tarafta sunucu için erişim bilgilerim yer almaktadır.

Resim-3

Yukarıdaki resimde işaretli bilgileri mysql workbench ile erişimde kullanacağız. MySQL Workbench’i açtığınızda aşağıdaki gibi bir ekran ile karşılaşıyor olacaksınız. Buradan Yeni bağlantı oluşturmak için isterseniz “MySQL Connections” yazısının yanındaki artı işaretine isterseniz de database menüsünün altından “connect to database ” seçebilirsiniz.

Resim-4

“Connect to database” dedikten sonra aşağıdaki ekran ile karşılaşıyor olacaksınız.

Resim-5

Örneğimizde olduğu gibi, Hostname bilgisine, servername bilgisinde yazan “mysqlmshowto.mysql.database.azure.com” yazdık, username bilgisine ise “cozenc@mysqlmshowto” bilgisini yazıyoruz. Bu bilgileri kırmızı ile işaretlemiştik. Port bilgisi varsayılan olarak 3306 olarak kalıyor. Kullanıcının şifresini ise store in valult bölümüne tıklayıp yazıyoruz. Bu bilgilerden sonra başarılı bir şekilde bağlantı sağlamış oluyoruz. Eğer ki firewall ile ilgili bir hata alacak olursanız Azure MySQL Veritabanı nedir isimli makalemizde Connection security’den yapılması gereken ayardan bahsetmiştik, bu ayarı değiştirmeniz yeterli olacaktır.

Başarılı bir şekilde bağlandıktan sonra veritabanı oluşturabilmek için yeni bir sorgu penceresine ihtiyacımız bulunmaktadır. Bunun için isterseniz File menüsünden new query tab seçilebilir yada CTRL + T kısayolu kullanarak yeni sorgu penceresi açabilirsiniz. MySQL’de Ansi SQL kodlarını desteklediği için “create database mshowtomysql DEFAULT CHARACTER SET ‘utf8’;
” komutu ile yeni bir veritabanı oluşturabilirim. Veritabanı oluşturduktan sonra show databases; komutu ile görüntüleyebilir yada azure portal’dan görüntüleyebilirim.

Resim-6

Azure portal üzerinden ise ;

Resim-7

Gördüğünüz gibi veritabanımızı oluşturduk, ansi sql kullanarak bu veritabanı içerisinde tablolar oluşturup veriler ekleyip çıkartabiliriz. Örnek olması adına yazarlar isimli bir tablo oluşturup içerisine veritabanı yönetim sistemleri konularında içerik giren diğer yazar arkadaşlarımı ekleyeyim :)

create database mshowtomysql DEFAULT CHARACTER SET 'utf8';
use mshowtomysql;
create table Yazarlar
(
ID int not null AUTO_INCREMENT primary key,
Name varchar(30)
);
insert into Yazarlar(Name) values('Çağlar Özenç');
insert into Yazarlar(Name) values('Mesut Güneş');
insert into Yazarlar(Name) values('Mert Aydoğan');
insert into Yazarlar(Name) values('Baki Abacı');
select * from yazarlar;

 

Resim-8

Gördüğünüz üzere Azure MySQL veritabanı, kendi lokalimizde kurulu olan mysql’den kullanım açısından hiçbir farklılığa sahip olmayıp aksine yönetilebilirlik açısından daha konforlu bir kullanıma sahiptir. Yedekten geri dönmeyi, repllikasyon oluşturmanın ne kadar hızlı ve kolay olduğunu farklı içeriklerde bahsediyor olacağım. Bu yazımızda temel olarak mysql workbench ile Azure MySQL erişim sağladık, örnek bir veritabanı oluşturmuş olduk.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org 

TAGs: azure, Azure MySQL, azure open source, MySQL Workbench ile Azure MySQL Veritabanı Oluşturma ve Sorgulama, workbench ve azure

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 1
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Milenyumdan beri ilginç bir merak duygusu ile başlayan bilgisayar ve teknoloji dünyası merakı sayesinde eğitim yaşantımı doğup büyüdüğüm Düzce'de geçirdim. Sonrasında Düzce'nin kendimi geliştirmek adına yeterli imkanlara sahip olmadığından İstanbul'a gelip Bilge Adam Eğitim Kurumlarından Yazılım ve Veritabanı eğitimi aldım. Eğitimimi tamamlarken çeşitli Windows ve Web uygulamaları geliştirdim.Sırası ile Sentez Yazılım, Nebim Yazılım, Ciceksepeti, Doğan Holding, Kariyer.Net, TurkNet gibi firmalarında Yönetici / Müdür pozisyonlarında farklı ünvanlarda ( Yazılım Geliştirici / Raporlama ve Veritabanı Yöneticisi gibi) görev aldım. Şimdilerde ise DMC Bilgi Teknolojileri firmasının Kurucu Ortaklığını ve Veritabanı Danışmalığı Hizmeti vermekteyim.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir