Let’s Encrypt Kullanarak Web Siteleriniz İçin Ücretsiz SSL Sertifikası Oluşturun
2

Son zamanlarda kullanıcılarımız için almamız gereken güvenlik önlemleri artıyor. Örneğin, kullanıcılarımız şirketin web sayfasına erişeceklerinde, herhangi bir yere parolalarını vs. gireceklerinde; bunun şifreli ve güvenli bir şekilde taşınması gerekiyor. Ayrıca, Google’ın Chrome tarayıcısı üzerinde ve Mozilla’nın Firefox tarayıcısı üzerinde yaptığı geliştirmeler sonunda; kısa bir zaman sonra SSL ile şifrelenmemiş tüm web sayfaları güvenli değil olarak işaretlenecek. Bu da kullanıcılarımızın kafasında soru işaretleri oluşturacaktır. Bunun için sayfalarımıza SSL sertifikasını eklememiz gerekecek. Bu yazımızda da, açık kaynaklı sertifikasyon sistemi olan Let’s Encrypt’in ne olduğundan ve ne şekilde çalışacağından bahsedeceğiz.

Web sitelerimiz üzerinde kullanabileceğimiz üç çeşit SSL sertifikası tipi var. Bunlar DV (Domain Validation), OV (Organization Validation) ve EV (Extended Validation) sertifikalar. Let’s Encrypt adlı açık kaynak araç sayesinde sayfalarımıza DV sertifikalar basabiliyoruz. Ve hepsinden ötesi, tüm bu işlemleri ücretsiz ve otomatik bir şekilde yapabiliyoruz.

Let’s Encrypt 2018 Ağustos ayından itibaren hepimizin bildiği Verisign, COMODO gibi SSL sertifikası basabilen şirketler gibi tüm tarayıcılar tarafından tanınıyor. Yani Let’s Encrypt kullanarak sertifika bastığımız sayfalara kullanıcılar hangi tarayıcıdan girerlerse girsinler herhangi bir hata mesajı almıyorlar.

Let’s Encrypt Nasıl Çalışır?

Let’s Encrypt sertifika basma işlemlerini yaparken ACME protokolünü kullanıyor. ACME protokolünün agent’I sayesinde, sertifika basma ve yenileme işlemlerinizi otomatize edebiliyor. İlk olarak Let’s Encrypt ile sertifika basabilmek için domaininizi doğrulamanız gerekiyor. Bunun için kullanabileceğiniz iki yöntem var:

  • DNS kaydıyla domainin sahibi olduğunuzu doğrulamak
  • HTTP üzerinden domainin sahibi olduğunuzu doğrulamak.

Let’s Encrypt Kullanarak Web Siteleriniz İçin Ücretsiz SSL Sertifikası Oluşturun

Resim-1

Doğrulama işlemlerinizi yaptıktan sonra, Let’s Encrypt’ten sertifika isteğinde bulunuyorsunuz ve sertifikanız tamamen otomatik şekilde oluşturuluyor.

Let’s Encrypt Kullanarak Web Siteleriniz İçin Ücretsiz SSL Sertifikası Oluşturun

Resim-2

Sertifikanın süresi dolduğunda ise, kurmuş olduğunuz agent program tekrar Let’s Encrypt ile iletişime geçerek yeni bir sertifika oluşturuyor veya sertifikanızı yeniliyor.

Let’s Encrypt’in bir diğer güzel yanı da; Subject Alternative Name (SAN) içeren sertifikalar basabilmesi. Örneğin www.example.com ve www2.example.com gibi birden fazla FQDN’e sahip bir web sayfanız var. Certbot agent programına bu adresleri gösterdiğiniz zaman otomatik bir şekilde SAN attribute’una sahip bir sertifika oluşturabiliyor.

CentOS İşletim Sisteminde Kurulu Apache’ye Sertifika Oluşturma İşlemleri

Domain doğrulama işlemlerini yaptıktan sonra aşağıdaki komutları kullanarak sayfanıza sertifika oluşturabiliyorsunuz.

Certbot EPEL (Extra Packages for Enterprise Linux) reposunda bulunuyor. Bunu kullanabilmek için ilk önce aşağıdaki komutla EPEL’I aktifleştirmelisiniz.

sudo yum install epel-release

Daha sonra Certbot’u ve Apache için mod_ssl modülünü yüklemeniz gerekiyor.

sudo yum install httpd mod_ssl python-certbot-apache

Ve aşağıdaki komutla SAN attribute’una sahip sertifikanızı oluşturabilirsiniz.

sudo certbot --apache -d example.com -d www.example.com

Sertifikanızı bastığınıza göre, kontrol etmeniz gerekiyor. Bunu kontrol etmek için https://www.ssllabs.com/ sayfasına erişerek kontrol işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Otomatik Yenileme Ayarlanması

Eğer otomatik yenileme yerine elle yenileme yapmak isterseniz, aşağıdaki komutu çalıştırmanız yeterli.

sudo certbot renew

Elle yenileme yerine otomatik yenileme yapmak isterseniz de; Linux ortamlarda zamanlanmış görevleri çalıştırabileceğiniz crontab’a yenileme işlemini eklemeniz yeterli. İlk önce aşağıdaki komutla crontab’I açıp,

sudo crontab -e

sonrasında da aşağıdaki şekilde yenileme komutunu girebilirsiniz.

00 4 * * * /usr/bin/certbot renew >> /var/log/le-renew.log

Bu komut, her gece saat 4:00’da yenileme işlemini yapmayı deneyecek ve oluşan logları /var/log/le-renew.log dosyasına çıkartacaktır. Eğer sertifika yenileme işlemi gerçekleşirse Apache de otomatik olarak yeniden başlatılacaktır.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

https://www.mshowto.org

https://letsencrypt.org

https://www.digitalocean.com/community/tutorials/how-to-secure-apache-with-let-s-encrypt-on-centos-7

TAGs:let’s encerypt apache ssl, let’s encrypt nedir, let’s encrypt ssl, let’s encrypt ssl sertifikası, let’s encrypt ücretsiz ssl, let’s encrypt wordpress, ssl sertifikası oluşturma, ücretsiz SSL,ücretsiz SSL sertifikası oluşturma, ücretsiz https yapın

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’nda yaklaşık 5 senedir Microsoft Sistem Yöneticisi olarak çalışmaktayım. Bunun yanısıra İTÜ Microsoft IT Academy bünyesinde MCSA eğitimleri veriyorum. On-premise ürünler üzerinde deneyim sahibiyim. Çalışma alanlarım; Active Directory, DNS, DHCP, WDS, SQL Server, IIS, Exchange Server, RDS, Hyper-V, Vmware vSphere ve Vmware VDI ortamı. Kendimi Powershell, System Center ürünleri ve Azure/AWS Public Cloud ortamları üzerine geliştirmeyi planlıyorum. Microsoft sertifikalarından MCSE ve MCSA sertifikalarına sahibim.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

  1. 13/01/2019

    mshowto.org sitesinede bir el atsaydınız iyi olurdu, SSL’i ücretsiz oluşturabiliyoruz madem neden SSL siz olsun.

  2. Windows IIS kullanıyorum o nasıl otomatik olacak?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir