0

Geçen hafta içerisinde yayınlanması beklenen Exchange Server 2013 Cumulative Update 1 bugün yayınlandı. Artık Exchange 2007/Exchange 2010 yapınızı (teknik olarak) Exchange 2013’e geçirmeniz mümkün.

Exchange Server 2013 CU1’i buradan indirebilirsiniz. (CU1 build number 15.0.620.29.) Exchange 2013 CU1 yüklemeden önce Release Notes’u okumanızı tavsiye ederim.

Exchange 2013 Cumulative Update 1’i inceledikten sonra yeni özellikler ve değişiklikler hakkında sizlere ayrıntılı bilgi vereceğim ancak o zamana kadar Exchange 2013 CU1 kurmadan önce bilmemiz gereken önemli noktalara bakalım.

Exchange 2013 Cumulative Update 1’i ortamınızda yüklemeden önce bazı kritik noktalara dikkat etmeniz gerekiyor. Daha önceki Exchange versiyonlarındaki güncellemelerin aksine Exchange 2013 Cumulative Update 1 tam Exchange sürümüdür. Bu nedenle organizasyonunuzda kurulum Exchange 2013 kurulumu yapıyorsanız son CU versiyonunu kurmanız yeterli. Exchange 2013 kurup üzerine CU kurmanıza gerek yok.

Yeni bir Exchange 2013 kurulumu yapacaksanız veya varolan Exchange 2013 RTM sunucunuzu güncelleyecekseniz, CU1 Active Directory, AD Schema ve AD yetkilendirme güncellemesi gerekmektedir. Active Directory güncellemesini yapmak için şu adımları izleyebilir veya gerekli yetkilere sahipseniz kurulum ekranından güncellemeleri yapabilirsiniz.

Active Directory Güncelleme

  1. Exchange Server 2013 kurulum dosyaları arasında bulunan setup.exe komutunu PrepareSchema switch’i ile çalıştırın.

    setup.exe /PrepareSchema

  2. Schema güncellemesi tamamlandıktan sonra Active Directory Directory değişiklikleri için şu komutu çalıştırın.

    setup.exe /PrepareAD

  3. İşlem tamamlandıktan sonra ortamınızda bulunan bütün domainlerde replikasyon tamamlandıktan sonra şu komutu çalıştırarak domaininizi hazırlayın:

    setup.exe /PrepareDomain

Eğer ortamınızda sadece Exchange Server 2007 bulunuyorsa Exchange 2013 kurulumundan sonra Exchange Server 2010 kuramayacaksınız. Bu nedenle eğer Exchange 2010 ihtiyacınız olacağını düşünüyorsanız ortamınıza Exchange 2013’ü tanıtmadan önce bir tane Exchange 2010 multirole (tüm rollere sahip) bir sunucu kurabilirsiniz. Bu sayede Exchange 2013 ortama girdiğinde Exchange 2007 ve Exchange 2010 legacy sistemler olarak kullanılmaya devam edilebilir.

Offline Address Book

Exchange 2013 kurulumu tamamlandıktan sonra ortama yeni bir Offline Address Book (OAB) eklenecektir. Bu offline address book tüm yapınızda varsayılan OAB olarak yer alacaktır. Legacy (Exchange 2007 veya Exchange 2010) versiyonlarının bulunduğu bir yapıda eğer mailbox databaseleriniz üzerinde OAB değerini ayarlamadıysanız tüm kullanıcılar full OAB download edeceklerdir ve bu yapınızda performans sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle Exchange 2013 kurulumundan önce yapınızda bulunan bütün mailbox databaselerini kontrol edip OAB ayarlarını yapmanız öneriliyor. Aşağıdaki komutu kullanarak hangi databaselerde OAB seçilmediğini bulabilirsiniz.

Get-MailboxDatabase | Where {$_.OfflineAddressBook -eq $Null} | FT Name,OfflineAddressBook -AutoSize

Eğer komut herhangi bir database getirmiyorsa herhangi bir sorun olmayacaktır. Eğer komut sonucunda herhangi bir database listelenirse, o database için OAB değerini ayarlamanızda fayda var. Exchange 2010’da kullandığınız default OAB değerini bu databaselerde ayarlamak için şu komutu kullanabilirsiniz:

Get-MailboxDatabase | Where {$_.OfflineAddressBook -eq $Null} | Set-MailboxDatabase -OfflineAddressBook (Get-OfflineAddressBook | Where {$_.IsDefault -eq $True})

Server Kurulumu

Gerekli gereksinimlerinizi tamamladıysanız. Exchange 2013 Server kurulumunu yapabilirsiniz. Client Access Server ve Mailbox rollerini kurmanız gerekiyor. İster ayrı ayrı sunucularda isterseniz tek bir sunucuda her iki rolü barındırabilirsiniz. Her iki rolü kurmadan Exchange 2013 yapınızı yönetemezsiniz. Ayrıca eğer her iki rolü aynı sunucu üzerine kurarsanız rolleri kaldıramayacağınızı unutmamanız gerekiyor. Bu nedenle sunucu planlaması yaparken dikkatli olmanızı öneririm.

Eğer daha önceden Exchange 2013 RTM kurulumu yaptıysanız kurulum arayüzünü kullanarak veya setup.exe /m:upgrade komutunu kullanarak Exchange 2013 CU1 geçişini yapabilirsiniz.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Serkan VAROĞLU, 1982'de İzmir'de doğdu. Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliğini bitirdi. Türkiye'de birçok farklı sektör ve firmada Sistem Yöneticiliği yaptıktan sonra 3 sene Bermuda'da Senior Consultant olarak çalıştı. Şu anda kariyerine İrlanda'da devam ediyor. MCSE/2000-2003, MCSA/2000,2003, MCITP: Enterprise Administrator, MCITP: Enterprise Messaging Administrator 2010, ITILv3 Foundation sertifikalarına ve 2012 yılından beri Exchange Server MVP ödülüne sahip.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir