1. Anasayfa
  2. Exchange Server 2003

Exchange 2003 Sp2 ve Database Limiti


0

Exchange 2003 Sp2 ile birlikte gelen en çarpıcı yeniliklerden biri; Exchange Standart Edition database limitinin 75 GB’ a kadar çıkarılabilmesidir. Daha önce ki sürümler için bu limit 16 GB’ dı ve database bu limite yaklaştığı zaman mailbox erişimlerinde sorun oluyordu. Çoğu zaman da mailbox unmount oluyor ve mount edilemiyordu. Bir organizasyonda tüm kullanıcıların mailbox kullandığını düşünürseniz; kullanıcılarınızın maillerime erişemiyorum diye başınıza ekşimesi pek de uzun sürmeyecektir.

Exchange 2003 Enterprise Edition için ise bu limit zaten 8000 GB idi ancak tabii ki bu teorik bir limit. Donanımsal olarak bu limiti zorlamak çok zor. Sp2 ile birlikte makalenin ilerleyen kısımlarında belirteceğim değişiklikleri enterprise edition için de uygulabiliriz. Tek fark 75 GB yerine 8000 GB’ ye kadar çıkabilmeniz.

Neden otomatik olarak 75 GB’ ye çıkmıyor?

Exchange 2003 Sp2 yüklendiğinde bu limit otomatik olarak 18 GB a çıkıyor. 75 GB’ a kadar çıkarabilmeniz için ise bazı registry değişiklikleri yapmanız gerekiyor. (Makalenin geri kalan kısmında ilgili registry keyleri vereceğim). Peki neden böyle bir değişikliğe gerek var? Her şeyi registryden yapmak zorunda mıyız? Bunun başlıca nedeni Exchange database’inizi tuttuğunuz disk alanının yeterliliği. Diyelim ki limiti 75 GB’a çıkardınız ancak diskte 20 GB’lik boş yeriniz var. Kısa süre içinde database diski dolduracak ve farklı sorunlarla boğuşmak zorunda kalacaksınız. Aynı serverı, disk alanını kolayca dolduracak başka uygulamalar için de kullanıyor olabilirsiniz. (SQL Server ya da File Server gibi. ) Bu da disk boyutunuz ne kadar büyük olursa olsun kısa sürede aynı sorunları yaşamanıza neden olacaktır.

Database limitini belirlemek için gerekli registry key

Limitleri; kullanıcıların toplam mailbox boyutu ve public folder boyutu olarak ayrı ayrı belirleyebiliyoruz. Bu arada belirleyeğiniz limit edb ve stm dosyalarının toplam boyutudur.

Mailbox için : priv1.edb + priv1.stm

Public folder için : pub1.edb + pub1.stm şeklinde.

Registry’i açıp aşağıdaki dizinlere ilerleyelim

  • HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\MSExchangeIS\<sunucuadınız>\Private-GUID
  • HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\MSExchangeIS\<sunucuadınız>\Public-GUID

Not: Private-GUID ve Public-GUID Windows tarafından belirlenen, sadece sizin sisteminize özgü, 128 bit bir numaralardır.

Sağ taraf da boş bir alana sağ tıklayıp New | Dword Value ‘yu seçelim. Oluşan değerin adını “Database Size Limit in GB” (tırnaklar olmadan) olarak değişti-relim. Son olarak bu değere çift tıklayalım ve decimal seçeneğini işaretleyerek belirlediğimiz limiti girelim. (30 GB için 30 gibi) Registry editor’ ü kapatalım.

Microsoft Exchange Information Store servisini yeniden başlattığınızda yaptığınız değişiklik geçerli olmaya başlayacaktır. Bunun için başlattan çalıştıra tıklayın “services.msc” (tırnaklar olmadan) yazın ve entera basın. Microsoft Exchange Information Store servisini bulun, sağ tıklayın ve restart ‘ı seçin.

Yaptığınız işlemin doğruluğunu test etmek için olay görüntüleyicisinde (event viewer) application log da event id: 1216 nın varlığını kontrol edin.

Database limiti uyarısı

Varsayılan olarak database boyutunuz, belirlediğiniz limitin %90 ununa eriştiğinde application log da event id: 9690Böylece logları düzenli takip eden bir administrator, zamanında gerekli önlemleri alabilir. %90 değerini çok yüksek bulanlar için yine bir registry değişikliğiyle bu değeri değiştirmek mümkün.

Registry’i açıp aşağıdaki dizinlere ilerleyelim

  • HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\MSExchangeIS\<Sunucu adınız>\Private-GUID
  • HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\MSExchangeIS\<Sunucu adınız>\Public-GUID

Sağ taraf da boş bir alana sağ tıklayıp New | Dword Value ‘yu seçelim. Oluşan değerin adını “Database Size Buffer in Percentage” (tırnaklar olmadan) olarak değiştirelim. Bu değeri çift tıklayarak decimal’i seçelim ve istediğimiz şekilde ayarlayalım.

Umarım yukarıdaki bilgiler yardımcı olmuştur. Konu ile ilgili sorularınıza her zaman açığım.

İyi Çalışmalar.

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 1
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir