0

Sistem uzmanlarının en çok karşılaştığı problemlerden biri de, teknik servis personelinin yetkisinin yetersiz olması durumunda son kullanıcı bilgisayarına destek verirken karşılaştığı problemlerdir. Bu sebeple domain ortamında teknik personel için bir grup oluşturup bu grubu domain içerisindeki bilgisayarların “local admins” grubuna eklenmesi sıkça uygulanan bir çözüm yöntemidir. Bu makalemde size bu işlemin nasıl yapılacağını anlatacağım.

Normalde bilgisayarımızın Local Admin grubuna bir tek Administrator eklidir. (Aşağıdaki Resimde Görebilirsiniz)


Resim-1

Local Admin grubu içerisine istediğimiz grubu eklemek için öncelikle Active Directory üzerinde bir grup oluşturmanız gerek. Bunun için Active Directory de yeni bir grup yapalım “Help Desk Admins” adı senaryoda kullanılmıştır.


Resim-2

Daha sonra istediğiniz kişileri bu gruba üye yapın.


Resim-3

Active Directory Users And Computers Kısmında işimiz tamamlanmış oldu. Şimdi Group Policy Editor ile yeni bir Policy yapıp düzenleyelim. Burada işlemi yapacağımız yer;

Computer Configuration > Polices > Windows Settings > Security Settings > Restricted Groups olacaktır.


Resim-4

Bu kısım üzerinde sağ clik “Add Group” diyelim ve Active Directory de açtığınız grubun adını verin.


Resim-5

Grubunuzu ekledikten sonra aşağıdaki ekran gelecektir. Yukarıdaki Add butona basarak bilgisayarın local admin grubu içerisinde bulunmasını istediğiniz grupları ekleyiniz.


Resim-6

Senaryoda Domain admins ve “Help Desk Admins” Grupları eklenmiştir.

Apply ve Ok butonlarına bastıktan sonra Policy’nizde hazır demektir.


Resim-7

Unutmamanız gereken bir konu yaptığınız policy bir “Computer Policy”dir. Dolayısıyla bilgisayarlarınızı bir “Organization Unit” içerisinde topladıktan sonra bu policy’i o “Organization Unit”e atamanız gerekmektedir.

Bir sonraki restart işleminden sonra mevcut gruplarınızı silmeden yeni grupların eklenmiş olduğunu göreceksiniz.


Resim-8

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

http://support.microsoft.com/kb/279301

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1982 yılında İstanbul'da doğan Fatih Teke, Atatürk Üniversitesi Endüstriyel Elektronik Bölümünü bitirdikten sonra şirketlerin bilgi işlem departmanlarında çalışmaya başladı. Commodore 64 ile başlayan bilgisayar macerası, 2003 yılında profesyonel olarak devam etmiştir. Şu anda Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezinde Birim Yöneticisi olarak görev almakta olan Fatih Teke, Microsoft yetkili eğitmeni MCT (Microsoft Certified Trainer) sertifikasına sahiptir. Ayrıca Symantec Official Web sitesinde yaptığı çözümler, paylaştığı videolar ve makaleler ile Symantec Trusted Advisor unvanına layık görülmüştür. Türkiye’deki ilk ve tek Trusted Advisor olan Fatih Teke boş zamanlarında tenis ve satranç müsabakalarına katılmaktadır. Active Directory, Exchange Server, Symantec EndPoint Protection, Skype For Business, Teams, SCCM, SCOM, Powershell Scripting ve Server İşletim Sistemleri ilgi alanları dahilindedir.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir