1. Anasayfa
  2. Üretici Teknolojileri

XBOX ONE S İncelemesi – Kutu İçeriği ve Özellikleri


1

XBOX ONE S İncelemesi – Kutu İçeriği ve Özellikleri. Xbox One makalesine; geçtiğimiz günlerde lansmanı yapılan Xbox One S modelinin kısa bir “Unboxing” makalesi ile başlıyoruz. Bu yazı içerisinde “PlayStation mı daha iyi Xbox One mı” gibi tartışmalara girmek yerine; ürünün donanım özellikleri ve işletim sistemi (Windows 10) gibi teknik konulara girmeye çalışacağım. Video çekseydin ya diyen arkadaşlar için Youtube üzerinde birçok unboxing videosu olduğunu da hatırlatayım.


Resim-1: Xbox One S Kutusu

Ürün 2 TB diske sahip özel bir versiyon ile piyasaya çıktı ancak 500 GB ve 1 TB versiyonları da olacağını da belirtmek isterim.

Xbox One’dan farkı ne?

Yeni konsol ilk versiyona göre “normal” boyutlarda, %40 daha küçük. Bu da tek rakibi diyebileceğimiz PlayStation 4 ile hemen hemen aynı boyutlarda olması anlamına geliyor. İlk versiyondan sonra slim modellerin piyasaya sürülmesi bir satış stratejisi ya da mühendislerin mesai yapması mı anlamına geliyor siz karar verin. Özellikle de halk arasında “tuğla” ya da “powerbrick” olarak tabir edilen güç adaptörü de artık yok. PlayStation4 ile benzer şekilde standart bir güç kablosu ile prize bağlayabiliyorsunuz. Bence en önemli ve en başta olması gereken bir özellik. Konsolun hem küçülüp hem de adaptör içeriğinin de konsol içerisine yerleştirilmesi ayrı bir konu tabi.

Konsolun öne çıkan özelliklerinden biri 4K desteği ancak 4K maalesef oyunlar için geçerli değil. 4K Bluray ve Netflix gibi online platformlardan 4K video izlemek için kullanabiliyorsunuz. Xbox One’da aslında HDMI 1.4a olduğu için 4K desteği vardı diyebiliriz ancak bu 30Hz ile sınırlı olduğu için çok da başarılı değildi. Xbox One S ile gelen HDMI 2.0a ile 4K 60Hz destekleyebiliyor. Benim gibi 4K televizyonu olmayan arkadaşlar için çok önemli bir özellik değil J

IR Blaster, (Kızılötesi Yayıcı) özelliği ile konsolunuzun TV, uydu alıcı vb. cihazları kontrol etmesini sağlayabiliyorsunuz. Universal remote mantığında düşünebilirsiniz.

Bir diğer yeni özellik ise HDR (High Dynamic Range) yani Yüksek Dinamik Aralıklı Görüntüleme. Daha çok akıllı telefon ile fotoğraf çekerken bir seçenek olarak gördüğümüz HDR, açık renkler ile koyu renkler arasında daha yüksek kontrast oranı sağlayarak oyunların görsel kalitesini arttırmak için kullanılan bir teknoloji. Bu özellik için Xbox One S’in Xbox One’dan daha güçlü bir GPU’ya sahip olduğu söyleniyor ama bunun oyunlara nasıl yansıyacağını yakın bir zamanda görebileceğiz.


Resim-2: Xbox One S – Xbox One Hardware Özellikleri

Oyun kumandasına gelirsek; Bluetooth desteği sayesinde artık PC’nizde de kullanabilecekseniz.

Kutu İçeriği

Artık kutuyu açıp konsolu düzgün paketlemişler mi diye bakıyoruz J


Resim-3: Kutuyu açınca bizi bekleyenler

Kutusu zaten ilk bakışta küçük görünüyor ancak kutuyu açar açmaz konsolun ne kadar “normal” boyutlara indiğini fark edebiliyorsunuz. Kutu içeriği oldukça sade, sabırsız biriyseniz çok fazla zaman kaybetmeden kurulumu tamamlayabilirsiniz. Oyun kumandası, HDMI kablosu ve güç kablosu yanyana paketlenmiş.


Resim-4: HDMI kablosu, oyun kumandası ve güç kablosu

Renk olarak beyaz seçilmesine Microsoft’un Xbox’a beyaz bir sayfa açtığı geyiğini yapmadan da geçmeyeceğim. J Tasarım olarak ilk versiyona benzese de daha derli toplu bir tasarıma sahip. Oturma odası ya da salonunuzda kullanmak isterseniz görsel açıdan da güzel duruyor.


Resim-5: Xbox One S (Yatay)

Konsol arkasındaki girişlere baktığımızda ilk göze çarpan kısım Kinect portunun kaldırılmış olması. Bunun nedeni olarak da konsolun küçülmesini sağlamak olduğunu tahmin etmek zor değil. Kinect bağlamak için ise Kinect for Windows adaptörüne ihtiyacınız olacak.


Resim-6: Xbox One S Arka Görünüm

Yine PlayStation 4 ile benzer bir özellik diyebileceğimiz dikey konsol standı sayesinde konsolu yerden tasarruf etmek ya da göz önünde çok durmasın diyerek TV’nin arkasına saklayabiliyorsunuz. Dikey konsol standı sadece 2 TB versiyonun içerisinde çıkıyor.


Resim-7: Xbox One S (Dikey)

Bir sonraki Xbox One makalesinde görüşmek üzere.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

https://www.mshowto.org

http://www.eurogamer.net/articles/digitalfoundry-2016-xbox-one-s-has-a-gpu-overclock-and-we-have-benchmarked-it

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 5
    harika_
    Harika!!
  • 1
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 1
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mert Yeter, lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi'nde, yüksek lisans eğitimini ise Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamlamıştır. Yazılım dünyasına üniversitenin ilk yıllarında aldığı QBasic ile başlayan Mert, .NET ve SQL Server gibi Microsoft teknolojileri ile devam etmiş; yüksek lisans tezini ise Linux konusunda yapmıştır. Netaş ve Ziraat Teknoloji gibi sektörün önde gelen firmalarında C#, .NET, SQL Server, Cisco Contact Center ürünleri ve Linux üzerine çalışmış, bir çok firmaya da bu konularda danışmanlık vermiştir.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. İnsan bi ebatlarını yazar :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir