Windows Server 2022 Datacenter Azure Edition
  1. Anasayfa
  2. Microsoft Azure

Windows Server 2022 Datacenter Azure Edition

0

Windows Server‘ı NT 4.0 sürümünden itibaren kullanan, sonrasında eğitimlerini ve danışmanlıklarını veren birisi olarak geçirdiği büyük dönüşüme şahit olmak, birçok proje gerçekleştirmek benim için güzel deneyimlerdi. O tarihlerden bugünlere kadar Windows Server sürümlerini hatırladığımda Standard, Enterprise olarak gidiyordu sonralarında Datacenter sürüm hayatımıza girmişti. Bugün ise sizlere Windows Server 2022 ile gelen Windows Server Datacenter Azure Edition‘ı anlatacağım hatta adı ile uyumlu olan bir bilgi verip Azure üzerinde bu sürümün artık kullanımda olduğununda bilgisini vereceğim.

Asıl konumuza gelirsek Windows Server 2022 Datacenter Azure Edition diğer sürümlerden farklı olan özelliği nedir derseniz, bu sürümle bulutun avantajları sizin Windows Server yönetiminize büyük kolaylık sağlıyor. Bu avantajı sağlayan teknik özelliğin adı Azure Automanage.

Azure Automanage aşağıda yer alan 3 özelliği sizlere sunarak özel bir Windows Server sürümünü kullanmanıza olanak sağlıyor.

  • Hotpatch (preview)
  • SMB over QUIC
  • Extended network for Azure

İlk olarak şu an preview aşamada olan Hotpatch‘e bakalım; hepimizin belki de en büyük sorunlarından birisi olan güncelleme(ler) sonrası işletim sisteminin yeniden başlatılması zorunluluğunu yani planlı bir bakım ile gerçeklen bir kesinti olan yeniden başlama ile ortaya çıkan kesintiyi ortandan kaldırıyor. En kısa hali ile patch geçtikten sonra sanal makinenizi yeniden başlatmanız gerekmiyor.

SMB over QUIC ise, şu avantajı sağlıyor, internet’e açmış olduğunuz File server’ınıza en güvenli erişimin yapılmasını mümkün kılıyor.

Son olarak karşımıza çıkan özellikte olan Extended network for Azure ile On-Premise yapınızda kullanmış olduğunuz sanal makinelerinizi Azure migrate ederken orijinal şirket içi özel IP adreslerini korumasına izin vermek için şirket içi bir alt ağını Azure’a genişletmenize olanak sağlıyor.

Giriş bölümünde bahsettiğim gibi şu an için Windows Server 2022 Datacenter Azure Edition‘ı Azure IaaS VM oluştururken kullanabilirsiniz bunun için Azure kullananların çok iyi bildiği gibi tek yapmanız gereken Image kısmından bu sürümü bulup seçmeniz.

Resim-1

Sizlere Azure tarafındaki yeni gelişmeleri aktarmaya devam edeceğim ama bu yıl için bu kadar :) 2021 yılının son makalesi ile sizlere daha güzel ve daha sağlıklı bir yeni yıl diliyorum.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs: Windows Server 2022, Windows Server 2022 Datacenter Azure Edition, Windows Server 2022 Datacenter Azure sürümü

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mustafa Kara, 1981 yılında Adana'da doğdu. Üniversite öncesi tüm öğrenimini Mersin'de tamamladı. Anadolu Üniversitesi mezunudur. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) , Maltepe Üniversitesinde ve Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisansını da Okan Üniversitesinde gerçekleştirmiştir. Eskişehir'de okuduğu yıllarda Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Araştırma Uygulama Merkezi Bilgi işlem departmanında çalışma hayatına başladı. Üniversite sonrası İstanbul'da kendi iş dallarının öncü firmalarında görev aldı. Uzun yıllar boyunca BilgeAdam BTA ve Kurumsal‘da Sistem ve Network Eğitmeni, Kıdemli Danışman ve Birim Müdürü görevlerinde bulundu. Sonrasında COMPAREX Türkiye'de Teknik Müdür olarak çalışmıştır. Şu anda SimpliX Teknoloji Hizmetlerinde Bulut ve Güvenlik Çözümleri Direktörü olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanı olan Microsoft altyapı, yönetim ve iletişim ürünleri, Azure, M365 ve AWS bulut teknolojileri Veeam gibi yedekleme çözümleri ile sanallaştırma teknolojilerinde mimari düzeyde bilgi ve deneyime sahiptir. Ayrıca yeni nesil güvenlik çözümleri üzerine eğitim ve danışmanlık vermekte olup 20 yıldan daha fazla süredir birçok kişi ve firmaya binlerce saat teknik eğitim vermiştir. Kamu ve özel sektördeki kuruluşlara projeler gerçekleştirmiş ve bu projelerin bazıları Microsoft tarafında Case Study olarak duyurulmuştur. Türkiye'nin en büyük bilişim portallarında yazıları yayınlanmakta olup MSHOWTO Topluluk Lideri görevini üstlenmektedir. Üniversitelerde seminerler vermekte olup birçok teknoloji üreticisinin lansmanında uzman konuşmacı olarak yer almıştır. 2010 yılında çeşitli topluluklarda yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Microsoft tarafından MVP ünvanına layık görülmüş olup günümüzde de bu ünvanı koruma başarısını göstermektedir. Sahip olduğu sertifikalar: MVP, MCT, AWS SA, Azure Administrator, Azure Security Engineer, Azure Solution Architect, MCITP, MCTS, MCDBA, MCSE+S+M, MCSA+S+M, MCDST, MCP, CCDA, CCNA, HP AIS, HP APS ve CompTIA A+'dır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir