Windows Server 2003’de DHCP CLASSID Uygulaması

Bu makalemizde sizlere DHCP ClassID ile ilgili anlatımda bulunuyor olacağız.

Dhcp ClassID, aynı scope içerisinde static ip özelliğini  kullanmadan belli grupdaki ya da  belirlediğimiz bilgisayarlara farklı özellik ya da  tanımlama yapmak için bize kolaylık sağlar.

Bu konuyu bir örnek ile açıklayacak olursak ;

Sistemimizde 100 ip adresi dağıtan bir scope  yapımız var ve bu scope yapımızın 15 tanesi muhasebe birimine ait pc ‘ler olsun. Bu muhasebe birimine ait pc’lere farklı bir router adresi tanımlamak istiyorum. İşte bu uygulamayı rahatlıkla Dhcp ClassID ugulaması ile yapabiliriz. Bu özelliği aktif hale getirmek için ise aşağıdaki adımları gerçekleştiriyoruz;

1) Dhcp Server üzerinde sağ butona basarak “ Define User Classes “ seçeneğini seçiyoruz,


Resim 1

2.) Define User Classes seçeneğini seçtikten sonra  karşımıza aşağıdaki resimde görüldüğü gibi “ New Class” bölümü gelecektir. Bu bölümde “Display Name “ ve “Description”  bölümlerini dolduruyoruz daha sonra ise ASCIIbölümüne resimdeki gibi “12345” rakamlarını girerek onaylıyoruz.


Resim 2

3) Onaylama işlemi bittikten sonra ilgili Scope ‘ a ait “Scope Options “ üzerinde sağ butona basarak            “ Configure Options” seçeneğini seçiyoruz.


Resim 3

4) Karşımıza “Scope Options“ bölümü gelecek ve bu bölümde “ Advanced” sekmesine  geçiyoruz.


Resim 4

5) Yine aynı bölümdeyken “ User Class “ bölümünden “Muhasebe Birimi” seçeneğini seçiyoruz.


Resim 5

6) User Class bölümünü seçtikten sonra ise aşağıda bulunan “Avaliable Options” bölümünden “Router” seçeneğini aktif hale getirerek 10.9.6.22 adresini veriyoruz ve “Add” butonu yardımı ile ekliyoruz.


Resim 6

7) Dhcp Server üzerinde yapacağımız tanımlamar bitti.Sıra geldi yaptığımız bu tanımlamayı bu 15 pc ‘ye  tanımlama işlemine. Ben bu örneğimde istemcilere tanıtırken teker teker tanımlama yöntemini uyguluyorum, siz isterseniz batch file oluşturarak işlem yapabilirsiniz. İstemcilerin network bağlantı ismini öğrendikten sonra komut satırından işlem yapabiliriz,


Resim 7

8) Bu özelliği uygulayacağınız herhangi bir istemcide komut satırına geçiyoruz ve  aşağıdaki resimde görüldüğü gibi “ ipconfig  /setclassid 01  12345” komutunu   uyguluyoruz,


Resim 8

9) Bu bölüme kadar herhangi bir hata ile karşılaşmadık. Şimdi ise uygulamamızın aktif olup olmadığını kontrol edelim. Bu kontrol işlemini ise ilgili istemci de “ ipconfig /all” komutunu kullanarak  kontrol edebiliriz. Aşağıdaki resimden de anlaşılacağı gibi uygulamamız aktif durumda.


Resim 9

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

technet.microsoft.com

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık