Windows Dosya Kurtarma Aracı (Windows File Recovery Tool) Nedir? Nasıl Kullanılır?

windows-10-file-recovery-microsoft-store-file-cancellati-aiuto-unità

Windows dosya kurtarma aracı Microsoft Windows 10 2004 sürüm güncellemesi ile hayatımıza giren ve kurtarmak istediğimiz silinmiş dosyaları; yerel disklerden, harici disklerden (USB, Hard disk) SD kartlardan hatta kameralardan elde etmemizi sağlayan etkili bir Windows 10 aracıdır. Windows Dosya Kurtarma Aracının genel özelliklerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

Dosya kurtarma aracı tarafından desteklenen uzantılar:

Uzantı Grubu Dosya Türü
ASF wma, wmv, asf
JPEG jpg, jpeg, jpe, jif, jfif, jfi
MP3 mp3
MPEG mpeg, mp4, mpg, m4a, m4v, m4b, m4r, mov, 3gp, qt
PDF pdf
PNG png
ZIP zip, docx, xlsx, pptx, odt, ods, odp, odg, odi, odf, odc, odm, ott, otg, otp, ots, otc, oti, otf, oth

Dosya kurtarma işleminin yapabileceğimiz dosya sistemi türleri:

Dosya Sistemi Örnekler
FAT ve exFAT SD kartlar, Flash ya da USB diskler (< 4GB)
ReFS Windows Server ve iş istasyonları için Windows Pro
NTFS Bilgisayarlar (HDD, SSD), Harici Hard diskler, Flash ya da USB diskler (> 4GB)

Aşağıdaki tabloyu kullanarak; hangi durumlarda hangi kurtarma modlarının kullanılacağına karar verebiliriz:

Dosya Sistemi Durum Tavsiye edilen mod
NTFS Yakın zamanda silinmiş Varsayılan (Default)
Belli bir süre önce silinmiş Önce Segment sonra Signature
Disk format işlemi sonrası
Bozulmuş Disk
FAT, exFAT, ReFS İstenilen dosya uzantısı Signature

Dosya kurtarma sürecine gelecek olursak:

  1. Ön-Gereksinimler:
  • Mevcut Windows sürümünün Windows 10, sürüm 2004 (Build 19041) olması gerekmektedir. Çalıştır (Run) üzerinde winver komutunu çalıştırarak Windows sürümünü görüntüleyebiliriz

Resim-1

  • Windows Dosya Kurtarma aracının bilgisayarınızda kurulu olması gerekmektedir. Aracı, Windows Mağazadan kolaylıkla indirebiliriz.

Resim-2

  • Dosyaların kurtarılacağı sürücü ile kurtarılan dosyaların saklanacağı sürücü (Source and Destination Drives) farklı olmalıdır. Örneğin kurtarılacak dosyalar yerel disk C üzerinde ise hedef sürücü başka bir yerel disk veya harici disk olarak belirlemeliyiz.
  1. Kurtarma işlemi:
  • Windows Dosya Kurtarma aracı kurulduktan sonra, aracı başlat menüsünden çalıştırabilir ya da yönetici yetkileri ile başlatılan bir PowerShell üzerinde winfr komutu ile dosya kurtarma işlemine başlayabiliriz.
  • Örnek olarak yaklaşık iki ay önce tamamen formatladığım bir Flash Diskten bazı PDF ve Resim dosyalarını kurtardığım senaryo aşağıdaki gibidir:
  1. PDF uzantılı tüm dosyalarımı kurtarmak için “winfr E: C: /x /y:pdf” komutunu PowerShell üzerinde çalıştırıyorum: kurtarmayı hedefimde dosya uzantısı olduğu için “winfr” komutunu Signature(/x) modunda kullanıyorum

Resim-3

  • İşlem sonucunda dört PDF dosyam kurtarılıyor ve belirttiğim (C:) sürücü üzerine kaydediliyor ve aynı klasör içerisine bir log dosyası da oluşturuluyor, ancak PDF dosyalarımın isimleri 0,1,2 ve 3 olarak kaydediliyor.

Resim-4

  1. Aynı komutu bir kere de JPG ve PNG dosya türleri için çalıştırıyorum: “winfr E: C: /x /y:JPEG,PNG” İşlem sonucunda aylar önce silmiş oluğum tüm JPG ve işlem öncesinde format ile silmiş olduğum tüm PNG dosyaları isimleri de dahil olmak üzere başarılı bir şekilde kurtarılıyor.

Resim-5

  • Gelişmiş seçenekleri görüntülemek için “winfr /!” komutunu çalıştırabiliriz

Resim-6

Bu makalede sizlere son Windows 10 güncellemesi(Windows 10, sürüm 2004) ile gelen Windows Dosya Kurtarma Aracını tanıtmaya çalıştım. Data detaylı bilgi için Microsoft Support dokümanına bakabilirsiniz. Sorularınız olursa Mshowto forum üzerinden bizlere iletebilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

https://support.microsoft.com/en-us/help/4538642/windows-10-restore-lost-files

Tags: windows dosya kurtarma aracı, winfr, Tool, Windows 10, dosya kurtarma, file recovery, Picture recovery, resim kurtarma, belge kurtarma, veri kurtarma

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık