VMware Horizon 7.12 – Instant Clone Teknolojisi – Bölüm 2
  1. Anasayfa
  2. VMware

VMware Horizon 7.12 – Instant Clone Teknolojisi – Bölüm 2

0

Makale serisinin ikinci bölümünde sizlere VMware Horizon yazılımında Instant Clone teknolojisini kullanarak sanal masaüstleri oluşturmayı ve oluşturduğumuz sanal masaüstü havuzlarını nasıl güncelleyebileceğimizi anlatacağım.

Instant Clone Teknolojisi Nedir?

İlk olarak VMware Horizon 7 sürümünde kullanıma sunulan ve vmFork olarak adlandırılan  Instant Clone teknolojisi, çok kısa süre içerisinde sanal masaüstü klonları oluşturmayı ve dağıtılmasına imkan tanıyan bir teknolojidir. VMware bu konuda o kadar iddialıdır ki, siz bu cümleyi okuduğunuz süre içerisinde sanal masaüstülerini oluşturulabildiğinizi söyler.

Resim-1‘de görebileceğiniz gibi Instant Clone Teknolojisi, View Composer (Linked-Clone) teknolojisine göre çok daha hızlı bir sürede sanal masüstlerinizi oluşturmanızı sağlar. Composer teknolojisine göre çok daha az IOPS kullanır ve Instant Clone kullanmak için Linked-Clone’da olduğu gibi herhangi bir Composer sunucusu kurmanıza gerek yoktur.

 

 

Resim-1

Horizon Agent Kurulumu

İşleyişimiz şu şekilde olacak:

  • Master Image olarak kullanacağımız bir adet Windows 10 VM
  • Master Image üzerinde Horizon Agent Kurulumu
  • Horizon Console üzerinden sanal masaüstleri oluşturulması ve test

Master Image olarak kullanmak istediğimiz Windows 10 sanal makinesine öncelikle Horizon Agent yazılımını yükleyelim.

Horizon Agent yazılımını linkten indirebilirsiniz.

Resim-2

Windows 10 sanal makinesine kopyaladığımız Horizon Agent kurulum dosyasını “Run as administrator” olarak çalıştıralım

Resim-3

 

Resim-4

“Welcome” ekranında Next ile kuruluma devam edelim.

Resim-5

Lisans sözleşmesi ekranında kabul edip, Next ile devam edelim.

Resim-6

Network yapılandırması için IPv4 seçeğini seçip Next ile devam edelim.

Resim-7

Agent komponentlerini seçebileceğimiz bu ekranda, Instant Clone teknolojisini kullanacağımız için, Instant Clone Agent seçeneğini aktifleştirelim ve Composer Agent seçeneğini devre dışı bırakalım.

Resim-8

Kurulumun yapılacağı klasörü de gördükten sonra Install ile kurulumu başlatabiliriz.

Resim-9

Kurulum bittiğinde sanal makineyi restart ediyoruz ve Agent kurulumunu bitiriyoruz

Resim-10

Resim-11

Master Image tekrar açıldıktan sonra, sanal makine üzerinde optimizasyon işlemlerine geldi sıra. Bu aşamada VMware Optimization Tool yazılımını kullanacağız.

VMware Optimization Tool, Server ve Desktop işletim sistemlerine sahip sanal makinelerinizi optimizasyon işlemi yapan ufak bir araçtır. Bu araç ile Windows üzerinde performans optimizasyonları yapabilir ve sanal makine kullanıma uygun makineler oluşturabilirsiniz.

VMware Optimization Tool yazılımını linkten indirebilirsiniz.

Resim-12

Optimizasyon işlemi bittikten sonra kurmak istediğiniz programlarda var ise, onları kurup makinemizi Shutdown edelim. Ardından vCenter üzerinde Actions->Snapshots->Take Snapshot seçeneği ile makinemizin Snapshot’ını alalım.

Resim-13

MasterImage_IC adında bir Snaphsot alıyoruz, Horizon Console ekranına geçiyoruz.

Resim-14

Instant Clone ile VDI Oluşturulması

Agent yapılandırmasını bitirdikten sonra Horizon Console ekranına geliyoruz ve sırasıyla Inventory->Desktops menüsüne gelip Add butonu ile yeni bir Desktop Pool oluşturma adımına başlıyoruz.

Resim-15

Bir Windows 10 Master Image üzerinden birden çok Windows 10 sanal makine oluşturmak istediğimiz için, Automated Desktop Pool seçeneğini seçelim ve Next ile devam ediyoruz.

Resim-16

Instant Clone seçeneğini seçelim ve hemen altında bulunan vCenter sunucumuzu seçip, Next ile devam edelim.

 

Resim-17

User Assignment sayfasında oluşturmak istediğimiz sanal masaüstlerin türünü belirleyeceğiz. Bu ekranda karşımıza Floating ve Dedicated olarak iki kavram çıkmaktadır.

Floating, kullanıcılarınızın her seferinde havuzdan herhangi bir makineye bağlanmasını, Dedicated ise bir kullanıcıyı havuzda bulunan bir makineye atamanızı sağlar. (1:1) Atadığınız kullanıcı dışındaki herhangi bir kullanıcı bu sanal masaüstüne bağlanamaz.

Burda masaüstü türünü yapınızda bulunan kullanıcılarınızın davranışlarına, kullandıkları uygulamalarına ve mimariye bağlı olarak sizin belirleyecebileceğiniz bir konudur. Ben bu tasarımda Floating seçeneğini işaretleyip Next ile devam ediyorum.

Resim-18

Storage Optimization sayfasında, VSAN ortamınız var ise kullanabilir, VSAN kullanmak istemiyorsunuz fakat Storage Tiering kullanmak istiyorsanız “Use Seperate Datastores…” seçeneğini işaretleyip Next ile devam edebilirsiniz.

Resim-19

ID bölümünde, oluşturacağınız Desktop Pools ismini verebilirsiniz. ID bölümünde vereceğiniz isim ile aynı isimde vCenter’da otomatik olarak bir klasör oluşturulacak ve makineleriniz bu klasör altında barınacaktır.

Display Name bölümünde, kullanıcılarınız Horizon ortamına eriştklerinde, Horizon Client yazılımı üzerinde bu Desktop Pools için görmesini istediğiniz ismi belirleyebilirsiniz.

Resim-20

Virtual Machine Naming bölümü, oluşturmak istediğiniz makinelerin hangi isimle oluşturulacağını belirlediğiniz bölümdür. Örneğin HRZW10{n: fixed=2} parametresini kullandığınızda, oluşturacağınız makineler, HRZW10-01, HRZW10-02 olarak oluşturulacaktır.

Yine bu ekranda toplamda kaç tane makine oluşturacağınızı, yedek olarak da kaç tane makinenin hazır duruma gelmesini istediğinizi belirletebiliriz.

Tüm bu işlemlerden sonra Next ile devam edelim.

Resim-21

vCenter Settings sayfasında, Browse butonu ile Master Image makinemizi, oluşturacağımız sanal masaüstlerinin vCenter üzerinde nerede oluşturacağımızı, Cluster, Datastores vb. seçenekleri belirliyoruz.

 

Resim-22

Resim-23

vCenter ayarlarını belirledikten sonra Next ile devam edelim.

Resim-24

Desktop Pool Settings sayfasında, Connection Server bazında sınırlama koyabilir, oluşturacağımız masaüstlerini bir klasör altına alabilir (Horizon Client üzerinde bu klasör altında gözükür), kullanıcılara sanal masaüstlerini Reset/Reboot gibi izinler verebiliriz. Ayarlarımızı belirledikten sonra Next ile devam edelim.

Resim-25

Remote Display Settings sayfasında, oluşturacağımız Desktop Pool için varsayılan görüntü protokolünü belirleyebilir, HTML5 erişimlerine izin verebiliriz. Ayarlarımızı belirledikten sonra Next ile devam edelim.

Resim-26

Guest Customization sayfasında, Horizon sanal masaüstleri için Active Directory’de hangi OU altında oluşturacağımızı belirleyebilir yada önceden oluşturulmuş Computer hesaplarını bağlayabiliriz.

Resim-27

Son aşamada artık oluşturacağımız masaüstü havuzuna hangi kullanıcı veya kullanıcı gruplarının erişebileceğini “Entitle Users…” seçeneği ile belirleyebiliriz.

Resim-28

 

Resim-29

Active Directory kullanıcı veya kullanıcı gruplarını belirledikten sonra Inventory->Desktops bölümüne geldiğimizde havuzun oluşturulmaya başladığını görüyoruz.

Resim-30

Resim-31

Pending Image bölümünde işlem bittiğinde havuz içerisinde makinelerimizi görebiliriz. Status bölümünde Available yazması artık kullanıcılarımızın bu masaüstlerine bağlanabileceği anlamına gelmektedir.

Resim-32

Sunucu üzerinde işlemlerimiz bittikten sonra istemci tarafına artık geçebiliriz. Horizon Client yazılımını açtığımızda Add Server butonu ile yapımızda bulunan Connection Server adresini girelim.

Resim-33

Active Directory kullanıcı adı ve şifrelerimizi girdikten sonra Login olalım.

Resim-34

Oluşturduğumuz Windows 10 Instant Clone masaüstümüz karşımıza geldi şimdi tıklayıp test edebiliriz.

Resim-35

Resim-36

Instant Clone ile VDI Pool Update İşlemleri

Bir VDI makinenin oluşturulması ne kadar önemli bir konu ise oluşturduğunuz VDI’lar üzerinde güncelleme işlemi de sizin için büyük öneme sahiptir. Oluşturduğunuz sanal masaüstlerinizi periyodik olarak Windows güncellemeleri geçebilir ve programlar kurabilirsiniz. Bu başlıkta Instant Clone ile oluşturduğumuz masaüstü makinelerine nasıl güncelleme yapabileceğimizi anlatacağım.

Yapacağımız örnekte VDI makinelerin içerisinde Notepad++ uygulamasının olmadığını farkettik ve bu programı kurup dağıtmak istiyoruz. Bu işlem için Master Image makinemizi vCenter üzerinde açıp, bağlanıyoruz.

İkinci adımda Windows 10 makinemize Notepad++ uygulamasını yüklüyoruz.

Resim-37

Kurulumları tamamladıktan sonra sanal makinemizi Shutdown ediyoruz ve bir adet MasterImage_IC_Update adında Snapshot alıyoruz.

 

Resim-38

Horizon Console ekranında Inventory->Desktops menüsüne gelip, hali hazırda oluşturulmuş masaüstü havuzumuzun içerisine giriyoruz.

Resim-39

Maintain menüsünden Schedule seçeneğine tıklıyoruz.

Resim-40

Parent Vm in Center sayfasında Master Image makinemizi, Snapshot bölümünde ise güncelleme için aldığımız Snapshot’ı seçip, Next ile devam ediyoruz.

 

Resim-41

Schedule sayfasında güncelleme zamanını belirleyebilir, aktif çalışan kullanıcılarınıza mesaj gönderebilir veya otomatik oturumlarını kapatıp Update işlemine başlayabilirsiniz.

Resim-42

Ready to Complete sayfasında girdiğimiz bilgileri kontrol edip, Finish butonu ile güncelleme işlemine başlayalım.

Resim-43

Resim-44

Bu aşamada hem Horizon Console hem de vCenter üzerinde güncelleme işlemi başlayacaktır.

Resim-45

Güncelleme işlemi tamamlandıktan sonra sanal makinemize tekrardan Horizon Client ile bağlanıyoruz ve Notepad++ uygulamasının yüklendiğini görüyoruz.

Resim-46

Umarım sizler için de faydalı olmuştur.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar        

www.mshowto.org

TAGs: VMware, Horizon, VDI, RDSH, Connection, Client, Composer, Blast, PCoIP, Update, Instant, Clone, Linked,VMware Horizon, VMware Horizon nedir

Bulk billing 0nline GP at your fingertips. viagra 100mg Instant online GP consultation using your mobile phone.

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 8
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 2
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Serdar Göksu, İstanbul doğumluyum. Profesyonel iş hayatıma 2010 yılında başladım. Lise ve üniversitede Bilişim bölümlerinden mezun olmamla beraber, son 6 yıldır Assista firmasında Kıdemli Sanallaştırma Mühendisi olarak çalışmaktayım. Çeşitli kamu ve özel sektör kurumlarının sanallaştırma dönüşüm projelerinde aktif bir şekilde görev aldım. Uygulama, masaüstü, gpu ve sunucu sanallaştırma konularıyla ilgilenmekteyim.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir