Bu yazımda sizlerle Visual Studio IDE ortamında Android projesi oluşturacağız. Xamarin eklentisinin Visual Studio ortamına yüklenmesini önceki makalede incelemiştik. Kurulumu yapmamızın ardından Xamarin eklentisinin şablonları Visual Studio ortamına eklenmektedir.
Visual Studio IDE ortamını açalım. File>New>Project yolunu izleyelim veya Ctrl+Shift+N kısayolunu izleyerek proje oluşturacağımız ekranı açıyoruz.
Resim-1
Visual C# sekmesi altında bulunan Android şablonunu seçelim ve şablonlar içerisinden Blank App(Android) şablonunu seçiyoruz ve Name kısmında projemize bir isim veriyoruz, Location kısmında projemizin bilgisayarımızda kayıt edileceği yolu belirliyoruz OK butonuna tıklayarak projemizi oluşturuyoruz.
Resim- 2
Projemizi ilk oluşturduğumuzda Solution Explorer penceresinde projeye ait Resources proje içerisinde kullanacağımız (tasarım, font gibi dosyalar) klasörü içerisinde bulunuyor. Projenin varsayılan çalışma dosyası MainActivity.cs dosyasıdır. Dosya içerisine varsayılan olarak Button tıklanması ve bu kontrolün kaç kere tıklandığını ekrana yazdıran bir kod tanımlanmıştır.
Resim-3
Projeyi çalıştırmak için F5 veya MonoForAndroid_API_10 butonuna tıklıyoruz.
Resim-4
Karşımıza Xamarin Account bilgileriyle oturum açmamızı isteyen bir ekran geliyor. Bilgilerimizi giriyoruz ve Log In butonuna tıklıyoruz böylece oturum açma işlemini gerçekleştiriyoruz. Eğer Xamarin Account bulunmuyor ise Create Account bağıntısını tıklıyoruz ve bir hesap oluşturuyoruz.
Resim-5
Gerekli bilgileri giriyoruz sonra Accept butonuna tıklıyoruz ve Xamarin hesabımızı oluşturuyoruz. Hesap oluşturduktan sonra Visual Studio ortamına dönüyoruz ve Log In işlemini gerçekleştiriyoruz. Log In olduktan sonra;
Resim-6
Karşımıza lisans seçenekleri geliyor. Begin a Trial seçeneğini seçiyoruz ve deneme sürümünü başlatıyoruz.
Resim-7
Lisansımızın aktif edildiğine dair ve bu hesabımızın kullanılabileceği bilgisayar sayısının 2 olduğunu belirten bir ibare karşımıza geliyor. Close ile uyarıyı kapatarak projemize dönelim. Projeyi çalıştırmak için F5 veya MonoForAndroid_API_10 butonuna tıklıyoruz.
Resim-8
Projemizi çalıştırıyoruz karşımıza Android emülatörü geliyor. Emülatördeki kilit simgesini Slider olarak açıyoruz.
Resim-9
Karşımıza standart Android işletim sistemine sahip olan telefonların ara yüzü geliyor. Alt kısımda bulunan ortadaki butona tıklıyoruz ve telefondaki uygulamaları görüntülüyoruz.
Resim-10
App7 isimli uygulamamıza çift tıklıyoruz ve uygulamamızı çalıştırıyoruz.
Resim-11
Uygulamamızı çalıştırdığımızda karşımıza hazır olarak oluşturulmuş buton kontrolü geliyor. Butona tıklıyoruz;
Resim-12
Visual Studio ortamında hazır olarak gelen şablon içerisinde gelen kodlardaki sayaçtan üst kısımda incelemiştik. Butona tıkladığımızda sayaç devreye girip butonun tıklanma sayısını göstermektedir.
Böylelikle C# ile Android projemizi oluşturmuş olduk bir sonra ki makalede görüşmek dileğiyle.
Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.
Referanslar