Veri Yedeklemelerinde RTO ve RPO Nedir ?
  1. Anasayfa
  2. SQL Server

Veri Yedeklemelerinde RTO ve RPO Nedir ?

1

Veritabanı uzmanı yada yöneticisi olarak çalışıyorsanız en iyi bilmeniz gereken kural “vakit nakittir” ve bu kural seti dahilinde genelde mesleğimizin kritikliği açısından etrafımızda RPO ( Recovery Point Objective ) ve RTO ( Recovery Time Objective ) gibi iki tane kavram üzerinden sürekli konuşulduğunu duyarız. İşte bu yazımızda size RPO ve RTO’nun ne ifade ettiğininden bahsediyor olacağım.

RTO ( Reovery Time Objective ) nedir ?

Olası bir felaket anında verilerin geri dönülebilir olması için kabul edilen kesinti süresidir. Genel değerler aşağıdaki sıralamaya sahiptir.

%99.9 luk bir başarı ( SLA ) için yılda 8 saat 45 dakikalık bir kesintiye,

%99,99 luk bir başarı ( SLA ) için yılda 52 dakikalık bir kesintiye,

%99,999 luk bir başarı ( SLA ) için yılda 5 dakikalık bir kesintiye,

sahip olmalısınız.Şirketiniz için hangi RTO’nun en iyisi olduğuna karar vermek için veri gereksinimlerinizi dikkate almanız gerekir. Tüm şirketler 365/24 programa dahil değildir. Bazı şirketler, kesinti süresini yalnızca pazartesiden cumaya kadar saat 18 ile 18 arasında veya sadece hafta sonları arasında ölçer. Bu bilgileri baz alarak bir RTO hesaplaması yapmalısınız. Uptime.is sitesinden de konu hakkında bir hesaplama yapabilirsiniz.

RPO ( Recovery Point Objective ) nedir ?

Olası bir felaket anında kabul edilebilir veri kaybının ne kadar olduğudur.

Konuyu daha net anlaşılabilir olması için örneklendirmemiz gerekirse, Bir E-ticaret sitesinde RPO değerin 5 dakikalık veri kaybına tahammülün olduğunu gösterir. RTO’da ise felaket yaşandıktan sonra felaket öncesinde sunulan hizmet ve süreçlerin tekrar aksamadan devam edebilmesi adına arada geçen süreye denir. Bu kayıplar ve süreleri kısaltmak için yetkinliğe sahip çalışanlara yada çözümlere sahip olunması gerekmektedir.

Resim-1

Bu 2 terim haricinde birde MTPoD (Maximum Tolerable Period of Disruption ) kavramı vardır ki ( Kesintiye katlanılabileceke maksimum sürenin aşılması durumu )  eğer süreciniz MTPD içerisine girdiyse kurum, finansal ve kurumsal itibarı acısından zarar görmüş sayılabilir.

Terimlerin karmaşası ve iş birimlerinin yüksek erişilebilir olma talepleri ile RPO,RTO ve MTPD değerlerine uygun sistem kaynaklarının yapılandırılması kurumlar için ciddi önem arz etmektedir.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere..

 

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.microsoft.com

www.mshowto.org

TAGs: RPO Nedir?,RTO Nedir?, MTPOD Nedir?, Recovery Point Objective, Recovery Time Objective,Veri Yedeklemelerinde RTO ve RPO Nedir?

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 6
    harika_
    Harika!!
  • 1
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 4
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 3
    sevdim_
    Sevdim!
  • 1
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 2
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Milenyumdan beri ilginç bir merak duygusu ile başlayan bilgisayar ve teknoloji dünyası merakı sayesinde eğitim yaşantımı doğup büyüdüğüm Düzce'de geçirdim. Sonrasında Düzce'nin kendimi geliştirmek adına yeterli imkanlara sahip olmadığından İstanbul'a gelip Bilge Adam Eğitim Kurumlarından Yazılım ve Veritabanı eğitimi aldım. Eğitimimi tamamlarken çeşitli Windows ve Web uygulamaları geliştirdim.Sırası ile Sentez Yazılım, Nebim Yazılım, Ciceksepeti, Doğan Holding, Kariyer.Net, TurkNet gibi firmalarında Yönetici / Müdür pozisyonlarında farklı ünvanlarda ( Yazılım Geliştirici / Raporlama ve Veritabanı Yöneticisi gibi) görev aldım. Şimdilerde ise DMC Bilgi Teknolojileri firmasının Kurucu Ortaklığını ve Veritabanı Danışmalığı Hizmeti vermekteyim.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. 04/02/2021

    Süper bilgi teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir