Veri Yapıları 6 Ağaçlar
  1. Anasayfa
  2. Algoritmalar

Veri Yapıları 6 Ağaçlar

0

Ağaç veri yapısı doğrusal olmayan veri yapılarındandır. Özellikle arama işlemleri için çok güçlü olduğundan yaygın kullanılmaktadır. Bir ağaç verilerin birbirlerine ağaç oluşturuyormuş gibi sanal olarak bağlanmasıyla meydana gelmektedir. Ağaç veri yapısında veriler düğümlerde tutulmaktadır. Bu düğümlere node denilmektedir. Düğümler arası ilişki kenarlar yani dallar ile yapılmaktadır. Edge olarak da ifade edilebilir.

En tepedeki düğüme Root Node denilmektedir. Çocuğu olan düğümlere Parent denilmektedir. Düğüme bağlı olan alt düğümlere ise çocuk (Child) denilmektedir. Çocuğu olmayan düğümlere de yaprak (leaf) denilmektedir.

Bir düğümün alt ağaçlarına subtree denir. Aynı babaya sahip düğümlere kardeş düğüm denir. Bir düğüme bağlı tüm alt düğümlere ise o düğümün varisleri denilmektedir.

En çok bilinen ağaç veri yapısı türleri ikili arama ağacı (binary search tree), kodlama ağacı, sözlük ağacı, kümeleme ağacı ve bağıntı ağacıdır. Örneğin veri tabanı indeksleme mekanizmasının arka planındaki veri yapısı B+ ağaç yapısına dayanmaktadır.

Bu ağaçların her birinin özellikleri farklılaşabilmektedir. Özellikle yaygın olarak kullanılan ikili arama ağacı ile ilgili belli başlı kurallar ile karşılaşmak mümkündür. Ağaçların özellikleri ve detayları ayrı birer konu olacağı için bu bölümde yer verilmemiştir.

Arama işlemlerinde Binary Search Tree (BST), dengeleme ağaçları AVL, Red-Black Ağaçları, Splay Ağacı ve B Ağaçları hakkında ön araştırma yapılması bu ağaçlar hakkındaki detaylara gelmeden önce faydalı olacaktır.

 

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Algoritmalara Giriş Thomas H. CormenCharles E. LeisersonRonald L. RivestClifford Stein

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 2
    harika_
    Harika!!
  • 1
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 1
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 1
    k_zd_m_
    Kızdım!

Konya Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Doktora programında tez dönemi öğrenciliğim devam etmektedir.İş hayatıma Vodafone'da Test Mühendisi olarak başladıktan sonra şuan bir üniversitede Sistem Uzmanı ve Siber Güvenlik Ofis Yöneticisi pozisyonunda çalışmaktayım.Başlıca uzmanlık alanlarım arasında Sistem yöneticiliği ve Siber Güvenlik gelmektedir.Asp.net ile Proje Geliştirme (2015), Bilgisayar Mühendisliğine Giriş (2020), Güvenlik Tasarım Desenleri (2022) kitaplarının yazarıyım.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir