Veeam Backup & Replication 10 Virtual Machine Replication Failover
0

Veeam firmasının hem Microsoft Hyper-V hem de VMware vSphere platformları için geliştirilmiş olduğu Backup yazılımının yeni versiyonu ve yeni özelliklerinin bulunduğu Veeam Backup & Replication 10 18 Şubat 2020 tarihi itibariyle kullanıma sundu. Aslında 2019 ile birlikte Veeam Backup & Replication 9.5 Update 3’ten sonra Veeam Backup & Replication 10 versiyonun gelmesi hepimiz merakla ve heyecanla bekliyorduk ancak Veeam Forum’da yapılan açıklamada 2019 yılı içinde yayınlanacak olan Update serisi ile Veeam Backup & Replication kullanımına yeni özelliklerle devam edeceği bilgisi verildi. Veeam Backup & Replication 10 versiyonunu 2020 ilk çeyreğinde kullanıma sunulacağını bildirmişlerdi. 18 Şubat 2020 tarihi itibariyle Veeam Backup & Replication 10 versiyonu yeni özellikleri ile karşımıza çıktı.

Bu yazımızda ortamımızda bulunan Microsoft Hyper-V Server ( Standalone ) sunucumuz ya da Microsoft Hyper-V Failover Cluster yapısındaki sunucularımız üzerinde donanımsal ya da yazılımsal bir sorun olduğunu ve üzerinde çalışan Virtual Machine ( Sanal Makine ) ulaşılamaz durumunda olduğunu düşünelim. Böyle bir durumda ortamımızda bulunan Replication ( Replikasyon ) Microsoft Hyper-V Server ( Standalone ) sunucumuz ya da Microsoft Hyper-V Failover Cluster yapısındaki sunucularımız üzerinde Virtual Machine ( Sanal Makine ), alınmış olan Replication ( Replikasyon ) daha önce alınan bir Restore Point üzerinde Failover ( Yük Devretme ) yaparak çalıştırarak ortamınızda bulunan kullanıcılarımızın sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlabilirsiniz.

2-in-1: Backup and Replication

Replikasyon artık bir lüks değil, yedekleme stratejinizin bir parçası. Veeam Backup & Replication 10 Replication sağladığı 2-in-1: Backup and Replication, size Virtual Machine ( Sanal Makine ) hemen kullanıma hazır durumda bulunan bir kopyasını sunar; böylece bir Virtual Machine ( Sanal Makine ) arızalandığında beklemedeki Virtual Machine ( Sanal Makine ) derhal Failover ( Yük Devretme ) yapabilirsiniz.

  • Herhangi bir sanallaştırılmış uygulama için geliştirilmiş kesintisiz çalışırlık.
  • Kesintisiz Çalışırlık için iş yerinde ve ya felaket kurtarma için iş yeri dışında görüntü tabanlı replikasyon
  • Üretim ortamına etki etmeden, Backup ( Yedek ) dosyalarından replikasyon gerçekleştirme

Bulut tabanlı felaket kurtarma: hızlı ve güvenli

Artık her boyuttan işletme bulut tabanlı felaket kurtarmadan yerel olarak faydalanabilir. Veeam Cloud Connect sayesinde, Virtual Machine ( Sanal Makine ) replikalarınızı iş yeri dışına bir Veeam Cloud & Service Provider’a (VCSP) gönderebilir, böylece yerleşik Hizmet Olarak Felaket Kurtarma ( DRaaS ) aracılığıyla Kesintisiz Çalışırlık stratejinizi tamamlayabilirsiniz. Virtual Machine ( Sanal Makine ) replikalarınız için ikinci bir site oluşturup muhafaza etmenize gerek kalmaz.

  • Modern DRaaS sağlayıcılarına güvenli ve doğrudan bağlantı
  • Gerçek bulut tabanlı felaket kurtarma için ekonomik, görüntü tabanlı Virtual Machine ( Sanal Makine ) replikasyonu
  • VPN’e gerek olmadan

Yük Devretme ve yeniden çalışma

Replikasyon sizin emniyet ağınızdır. Üretimdeki bir Virtual Machine ( Sanal Makine ) bozulursa, derhal birVirtual Machine ( Sanal Makine ) replikasına yük devretmek suretiyle, sorunu çözerken kullanıcıların en az kesintiyle hizmetlere ve uygulamalara erişebilmesini sağlayabilirsiniz. Felaket Kurtarma planınızı geliştirebilmeniz ve veri kaybını önlemeniz için replikasyonu kolaylaştırdık.

  • Replikanız, üretimdeki Virtual Machine ( Sanal Makine ) veya yeni bir konuma yük devrederek ya da replika Virtual Machine ( Sanal Makine ) yeni üretim Virtual Machine ( Sanal Makine ) yaparak çalışırken, işlerinize normal bir şekilde devam edin. Birden fazla replika geri yükleme noktalarını muhafaza edin; böylece en son replikanız bozuksa daha önceki bir geri yükleme noktasına dönmek seçenekleriniz arasında olur.
  • Yük devretmenin tamamını önceden planlayın ve yeni Yük Devretme Planlarımızı kullanarak tek bir tıkla başlatın. Replikalardan Virtual Machine ( Sanal Makine ) ekleyin, önyükleme sırası oluşturmak için sıralarını değiştirin ve bir önceki başlatmalardan başlamamaları için her bir Virtual Machine ( Sanal Makine ) için gecikme süresi belirleyin.
  • Yeni Planlanmış Yük Devretme özelliğimizle veri merkezi geçişlerini kolaylaştırın veya üretim ana bilgisayarlarınıza bakım yapın. Planlanmış Yük Devretme, kaynak Virtual Machine ( Sanal Makine ) kapatır, yapılan tüm değişiklikleri hedef Virtual Machine ( Sanal Makine ) replike eder ve Virtual Machine ( Sanal Makine ) başlatır – bunları yaparken veri kaybına sebep olmaz ve kısa bir kesinti süresine neden olur.


Resim-1

Veeam Backup & Replication 10 Failover ( Yük Devretme ) yapılandırmasına başlamadan önce ortamımızda bulunan Microsoft Hyper-V Server ( Standalone ) sunucumuz ya da Microsoft Hyper-V Failover Cluster yapısında bulunan ve Replication ( Replikasyon ) yapacağımız W19FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzun durumunu kontrol ediyoruz.

W19NOD2 isimli Microsoft Hyper-V Failover Cluster yapısında bulunan sunucumuz üzerinde W19FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) State bölümünde Running ( Çalışan ) durumda olduğunu görüyoruz. W19FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) herhangi bir donanımsal ya da yazılımsal sorundan dolayı kapandığını varsayalım.

NOT : Failover ( Yük Devretme ) işleminden önce W19FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) kapatıyoruz.


Resim-2

W19NOD1 isimli Microsoft Hyper-V Failover Cluster yapısında bulunan sunucumuz üzerinde W19FILE_replica isimli Replication ( Replikasyon ) Virtual Machine ( Sanal Makine ) State bölümünde Off ( Kapalı ) durumda olduğunu görüyoruz. W19NOD2 isimli Microsoft Hyper-V Failover Cluster yapısında bulunan sunucumuz üzerinde W19FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) kapattıktan sonra W19NOD1 isimli Microsoft Hyper-V Failover Cluster yapısında bulunan sunucumuz üzerinde W19FILE_replica isimli Replication ( Replikasyon ) Virtual Machine ( Sanal Makine ) Failover ( Yük Devretme ) yapıyoruz.


Resim-3

Veeam Backup & Replication 10 konsolunu Connect diyerek açıyoruz.


Resim-4

Veeam Backup & Replication 10 konsolu geliyor karşımıza.


Resim-5

Veeam Backup & Replication 10 konsolunda Replicas menüsü altında bulunan Ready sekmesinde daha önce yapılandırmış olduğumuz Replication ( Replikasyon ) görüyoruz.

Name bölümünde Replication ( Replikasyon ) yapılan W9FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) ismini, Job Name bölümünde daha önce yapılandırmış olduğumuz Job ( Görev ) ismini, Type bölümünde Regular olarak görüyoruz., Status bölümünde şu an da Ready olarak görüyoruz. Creation Time bölümünde en son görevi ve oluşturulma tarihini, Restore Points bölümünde yapılandırma üzerinde 2 Adet Restore Point ( Geri Yükleme Noktası ) olduğunu, Original Location bölümünde W19FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) hangi sunucu üzerinde bulunduğunu ve Replica Location bölümünde W19FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) hangi sunucu üzerine Replication ( Replikasyon ) yapılacağını görüyoruz.


Resim-6

Veeam Backup & Replication 10 konsolunda Replicas menüsü altında bulunan Ready sekmesinde daha önce yapılandırmış olduğumuz Replication ( Replikasyon ) üzerinde sağ tuş Failover now… ya da üstteki Failover menüsünden Failover now… tıklayarak Veeam Backup & Replication 10 üzerinde Failover ( Yük Devretme ) işlemini başlatabilirsiniz.


Resim-7

Virtual Machines ekranın da Replication ( Replikasyon ) Failover ( Yük Devretme ) yapılandırması için Add VM diyerek Replication ( Replikasyon ) Failover ( Yük Devretme ) yapılandırması için ortamda bulunan başka Virtual Machine ( Sanal Makina ) ekleyebilirsiniz eğer başka bir Replication Job ( Replikasyon Görevi ) yapılandırmışsanız. Point diyerek Virtual Machine ( Sanal Makina ) daha önce yapılandırmış olduğumuz Replication ( Replikasyon ) için alınan Restore Point ( Geri Yükleme Noktası ) görebilirsiniz.

Virtual Machines ekranın da Point diyerek daha önce alinan Restore Point ( Geri Yükleme Noktası ) görüntülüyoruz.


Resim-8

Restore Point ekranın da W19FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) üzerinde daha önce yapılandırmış olduğumuz Replication ( Replikasyon ) için alınan Restore Point ( Geri Yükleme Noktası ) görüyoruz. Eğer birden fazla Restore Point ( Geri Yükleme Noktası ) mevcutsa en sonra Restore Point ( Geri Yükleme Noktası ) seçerek ya da farklı bir tarihteki Restore Point ( Geri Yükleme Noktası ) seçerek devam edebilirsiniz.


Resim-9

Restore Point ekranın da bir Restore Point ( Geri Yükleme Noktası ) seçiyoruz ve OK diyoruz.


Resim-10

Virtual Machines ekranın da W19FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) üzerinde Failover ( Yük Devretme ) işlemi için gerekli Restore Point ( Geri Yükleme Noktası ) yapılandırmasını seçtikten sonra Next diyerek devam ediyoruz.


Resim-11

Reason ekranın da neden Failover ( Yük Devretme ) işlemini gerçekleştirildiğiyle ilgili bilgiyi Restore reason bölümüne yazabilirsiniz. Do not show me this page again seçeneğini seçerek bir daha ki Failover ( Yük Devretme ) işlemin de Reason ekranının gelmemesini sağlayabilirsiniz.

Reason ekranın da herhangi bir açıklama yapmadan Next diyerek devam ediyoruz.


Resim-12

Summary ekranın da Failover ( Yük Devretme ) işlemi ile ilgili bilgileri görüyoruz. Summary ekranın da Finish diyerek Failover ( Yük Devretme ) işlemini başlatıyoruz.

  • VM name : Orjinal Virtual Machine ( Sanal Makine ) ismini görüyoruz.
  • Restore point : Hangi Restore Point ( Geri Yükleme Noktası ) seçildiğini görüyoruz.


Resim-13

Restore Session ekranın da Failover ( Yük Devretme ) işleminin başladığını görüyoruz.


Resim-14

Restore Session ekranın da Failover ( Yük Devretme ) işleminin de Powering on replica VM ile Replication ( Replikasyon ) yapılan ortamımızda bulunan Microsoft Hyper-V Server ( Standalone ) sunucumuz ya da Microsoft Hyper-V Failover Cluster yapısındaki sunucularımız üzerinde Virtual Machine ( Sanal Makine ) çalıştırıldığını görüyoruz.


Resim-15

Restore Session ekranın da Failover ( Yük Devretme ) işlemininin Failover completed successfully Replication ( Replikasyon ) Failover ( Yük Devretme ) işleminin başarılı bir şekilde tamamlandığını görüyoruz. Replication ( Replikasyon ) Failover ( Yük Devretme ) işlemi Virtual Machine ( Sanal Makine ) bağlı olduğu Virtual Harddisk ( Sanal Harddisk ) ( .vhd .vhdx ) boyutu, Virtual Machine ( Sanal Makine ) üzerindeki çalışan uygulamalar ve Network yapınıza göre bu ekrandaki işlemlerin süresi değişkenlik gösterecektir.

Restore Session ekranın da Close diyerek yapılandırmayı kontrol ediyoruz.


Resim-16

Veeam Backup & Replication 10 konsolunda Replicas menüsü altında bulunan Status sekmesin de Replication ( Replikasyon ) Failover ( Yük Devretme ) işleminden sonra Replication ( Replikasyon ) durumunu Failover olarak görüyoruz.

Replication ( Replikasyon ) Failover ( Yük Devretme ) işleminden önce Status bölümünde Ready olarak görmüştük. Replication ( Replikasyon ) Failover ( Yük Devretme ) işleminden sonra Status bölümünü Failover olarak görüyoruz


Resim-17

W19NOD2 isimli Microsoft Hyper-V Failover Cluster yapısında bulunan sunucumuz üzerinde W19FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) State bölümünde Off ( Kapalı ) durumda olduğunu görüyoruz.

W19FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) herhangi bir donanımsal ya da yazılımsal sorundan dolayı kapatmıştık.


Resim-18

W19NOD1 isimli Microsoft Hyper-V Failover Cluster yapısında bulunan sunucumuz üzerinde W19FILE_replica isimli Replication ( Replikasyon ) Virtual Machine ( Sanal Makine ) State bölümünde Running ( Çalışan ) durumda olduğunu görüyoruz.  Checkpoints bölümünde Replication ( Replikasyon ) Failover ( Yük Devretme ) işleminden sonra Veeam Replica Restore Point altında yapılandırmayı Now olarak görüyoruz.


Resim-19

W19NOD1 isimli Microsoft Hyper-V Failover Cluster yapısında bulunan sunucumuz üzerinde W19FILE_replica isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) çalıştığını ve ORTAK dizini altında bulunan dosyaları görüyoruz.


Resim-20

Veeam Backup & Replication 10 konsolunda Replicas menüsü altında bulunan Replication ( Replikasyon ) Failover ( Yük Devretme ) yapılandırmasını sonlandırmak için Replication ( Replikasyon ) üzerinde sağ tuş Undo
Failover ya da üstteki Failover menüsünden Undo
Failover tıklayarak Veeam Backup & Replication 10 Replication ( Replikasyon ) Failover ( Yük Devretme ) işlemini durduruyoruz.


Resim-21

Karşımıza gelen uyarı da Replication ( Replikasyon ) işlemine devam edebileceğimizi Replication ( Replikasyon ) Failover ( Yük Devretme ) işlemini sonlandırdığınızda Virtual Machine ( Sanal Makine ) son haline döneceğini ve eğer Undo Failover işlemi başarısız olursa tüm diskler üzerindeki değişiklikleri kaybolabileceğini uyarısında bulunmaktadır. Karşımıza gelen ekranda Yes diyerek devam ediyoruz. Force undo failover seçeneği ile Undo Failover işlemini yapılamazsa bu seçeneği seçerek tekrar zorla yapmasını deneyebilirsiniz.


Resim-22

Restore Session ekranın da Replication ( Replikasyon ) Undo Failover ( Yük Devretme Geri Al ) işleminin sonlandırıldığını görüyoruz.


Resim-23

Restore Session ekranın da Replication ( Replikasyon ) Undo Failover ( Yük Devretme Geri Al ) işlemininde Powering off replica VM ile Replication ( Replikasyon ) yapılan ortamımızda bulunan Microsoft Hyper-V Server ( Standalone ) sunucumuz ya da Microsoft Hyper-V Failover Cluster yapısındaki sunucularımız üzerinde Virtual Machine ( Sanal Makine ) kapatıldığını görüyoruz.


Resim-24


Resim-25

Restore Session ekranın da Undo Failover ( Yük Devretme Geri Al ) işlemininin Undo Failover completed successfully Replication ( Replikasyon ) Undo Failover ( Yük Devretme Geri Al ) işleminin başarılı bir şekilde sonlandırıldığını görüyoruz. Undo Failover ( Yük Devretme Geri Al ) işlemi Virtual Machine ( Sanal Makine ) bağlı olduğu Virtual Harddisk ( Sanal Harddisk ) ( .vhd .vhdx ) boyutu, Virtual Machine ( Sanal Makine ) üzerindeki çalışan uygulamalar ve Network yapınıza göre bu ekrandaki işlemlerin süresi değişkenlik gösterecektir.

Restore Session ekranında Close diyerek yapılandırmayı kontrol ediyoruz.


Resim-26

Veeam Backup & Replication 10 konsolunda Replicas menüsü altında bulunan Status sekmesin de Replication ( Replikasyon ) Failover ( Yük Devretme ) işlemini durdurduktan sonra Status bölümünü Ready olarak görüyoruz


Resim-27

W19NOD1 isimli Microsoft Hyper-V Failover Cluster yapısında bulunan sunucumuz üzerinde W19FILE_replica isimli Replication ( Replikasyon ) Virtual Machine ( Sanal Makine ) State bölümünde Running ( Çalışan ) durumda olduğunu görüyoruz.  Checkpoints bölümünde Replication ( Replikasyon ) Failover ( Yük Devretme ) işleminden sonra Veeam Replica Restore Point altında yapılandırmayı görüyoruz.


Resim-28

W19NOD2 isimli Microsoft Hyper-V Failover Cluster yapısında bulunan sunucumuz üzerinde W19FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) State bölümünde Running ( Çalışan ) durumda olduğunu görüyoruz.

W19FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) herhangi bir donanımsal ya da yazılımsal sorundan dolayı kapatmıştık. Tekrar açıyoruz.


Resim-29

W19NOD2 isimli Microsoft Hyper-V Failover Cluster yapısında bulunan sunucumuz üzerinde W19FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) çalıştığını ve ORTAK dizini altında bulunan dosyaları görüyoruz.


Resim-30

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs:05

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 1
    k_zd_m_
    Kızdım!

Baki ÇUBUK 1985 K.D.Z Ereğli doğumludur. 1998 yılında başlayan bilgisayar ile tanışma macerası 2003 yılında profesyonel hayata atılarak başlamıştır.19 yılı aşkın bir süredir Bilişim sektörü içerisinde farklı rollerde görev almıştır. Bilişim sektörüne K.D.Z Ereğli faaliyet göstermiş olan Ebil Bilgisayar bünyesin de 2003 – 2007 yılları arasında Teknik Destek Uzmanı olarak görev yapmıştır. Ebil Bilgisayar bünyesinde kurulan Avasoft Yazılım ve Danışmanlık firmasından çelik sektörü için üretilen Avasoft yazılım, Logo Tiger ve ETA Muhasebe yazılımlarına 2005 – 2007 yılları arasında Yazılım Destek Uzmanı olarak görev yapmıştır. 2007 yılında vatani görevi nedeniyle bu firmadaki görevlerinden kendi isteği ile ayrılmıştır. Vatani görevini tamamladıktan sonra 2008 – 2009 yılları arasında Bilge Adam Bilişim Grubu‘nda Sistem ve Network Uzmanlığı eğitimi alarak eğitimini Üstün Başarı ile tamamlamıştır. İstanbul’da faaliyet gösteren InterComp Bilgisayar bünyesinde 2009 – 2011 yılları arasında Sistem Destek Uzmanı olarak görev yapmıştır. Eylül 2011 yılından Ağustos 2022 yılına kadar Dorak Turizm ve Gayrimenkul Yatırımları Holding A.Ş bünyesin de Bilgi Teknolojileri Direktörü olarak görev yapmıştık. Eylül 2022 yılından itibaren Tiryaki Agro Gıda San. ve Tic. A.Ş. Sistem ve Network Müdürü olarak görev yapmaktadır. 2015 yılında Türkiye’de tüm 4 ve 5 yıldızlı otellerin IT Manager – Group IT Manager – Head of IT – IT Director pozisyonundaki profesyonel Bilgi İşlemcileri bir araya getirmek için kurulan HOTELS CIO Kurucu Üye olarak görev almaktadır. 2005 yılında Bilişim sektöründeki Türkçe içeriği arttırmak ve Microsoft’a ait ürünler ile ilgili çözümler sunmak için oluşturulmuş bağımsız bir organizasyon olan Mshowto bünyesinde yazar olarak görev almaktadır. 2017 yılında Türkiye’de Bilişim sektörüne yön veren, kâr amacı taşımayan, gönüllülerden oluşan profesyonel bir sosyal insiyatif olarak kurulan CIO Turkey bünyesinde Kurucu Üye olarak görev almıştır. 2020 yılında Bilişim Sektörüne fayda sağlamak için üyeleri arasında dayanışma ve geliştirmeyi hedefliyen. Bilişime dokunan herkesin derneği olacak BiTekDer Kurucu Üye olarak görev almıştır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir