1. Ana Sayfa
  2. Windows 7

USB Bellekten İşletim Sistemi Kurulumu


0

Windows 7 son günlerin en sıcak gündemi, durum böyle olunca ister istemez herkes Windows 7 ve yeni gelen özellikleri zevkle kullanmaya çalışıyor hatta kullanıyor. Microsoft’un daha önceki yıllarda ortaya çıkarttığı işletim sistemleri ile elde ettiği tecrübelerini de işin içine katarak yeni bir işletim sistemi ortaya çıkarttığı ve bütün bilişim camiasının da (Türkiye ile birlikte  yurt dışıda benzer durumda) bu yeni işletim sistemine geçiş için sabırsızlandığını görmek zaten zor değil. Buna en büyük örnek açılan sayısız forum sayfaları, web sayfaları, blog’lar ve ardı arkası kesilmeden indirilen elden ele dolaştırılan Windows 7 medya’ları. Yanlış hatırlamıyorsam sadece Türkiye’de Windows 7 medyasının microsoft.com’dan indirilme rakamı 1 Milyon kişinin üzerindeydi. Tabi buna indiren kişinin kendi çevresiyle paylaştığını da düşünürsek durumun ne kadar ciddi olduğu daha net şekilde ortaya çıkıyor. Yeni bir Windows 98 ya da yeni bir Windows XP diye de düşünülen ürün çok yakında piyasaya çıkmış olacak, şu anda Release Candidate versiyonuna ulaşılabiliyor, eğer hala denemediyseniz (ki pek sanmıyorum, en kötü arkadaşınızın PC’sinde kullanmışsınızdır.) internette biraz arama yaparak linkleri bulabilirsiniz.

Peki Windows 7 ile birlikte hayatımıza giren, insanların çılgınca bu yeni işletim sistemine geçmesini sağlayan yeni özellikler nelerdir? Bireysel ve kurumsal olarak iki başlık yeni özellikleri anlatabilmek mümkün. Fakat daha sonraki bir makalede bunları paylaşacağım. Şimdi bu makalenin asıl konusu olan PC’nizi kurarken DVD’den değilde USB Flash bellekten nasıl kuracağımıza değinelim. Neden bu tarz birşeye ihtiyacımız olduğu sorusunun iki tane cevabı var; ilki USB bellekleri yanınızda taşımanız DVD taşımanızdan daha kolay, ikincisi ise bu bellekler ile Windows kurma hızınız okunma oranlarının DVD’lere göre daha iyi olmasından dolayı çok daha iyi. Adımlara geçelim.

1. İlk olarak hazırlayacağımız USB flash belleğin minimum 4 GB’lık bir kapasitesinin olması gerektiğini hatırlatayım. Windows 7 DVD içeriğinin yaklaşık 3 GB olduğunu düşünürsek neden bu kapasiteye ihtiyaç olduğu sorularına cevap vermiş oluyoruz. Windows kurulu bir PC’de bu USB flash bellek içeriği hazırlamanız gerektiğini de tekrar hatırlatalım. Start > Run > Cmd > OK diyerek bir komut satırı açın ve açılan pencerede DISKPART yazarak Enter’a basın.

Windows 7
Şekil-1

2. LIST DISK > Enter komutunu çalıştırın ve PC’nizde bulunan diskleri listeleyin. DISK ### başlığı altındaki disk numaralarından kendi USB flash belleğe ait olanı bir yere not edin.


Şekil-2

3. Ve SELECT DISK 1 > Enter komutunu çalıştırarak kendinize ait olan USB flash belleği kullanım için seçin. Sizin PC’nizdeki numara 1 rakamından farklılık gösterebilir.


Şekil-3

4. Disk üzerinde bir partition yaratıp, bunu aktifleştirdikten sonra formatlamak ve hazır duruma getirmek için sırasıyla aşağıdaki komutları çalıştırın:

a. CLEAN > Enter
b. CREATE PARTITION PRIMARY > Enter
c. SELECT PARTITION 1 > Enter
d. ACTIVE > Enter
e. FORMAT FS=FAT32


Şekil-4

5. ASSIGN > Enter komutuyla diskin mount olmasını sağlayın ve kullanıma sunun.

6. EXIT > Enter ile işlemi sonlandırın.


Şekil-5

Bu son adımdan sonra artık USB flash belleğiniz yapısal olarak hazır durumda ve yaılması gereken sadece Windows 7 DVD içeriğinin bellek içerisine kopyalanması. Bu işlemi de aşağıdaki komutlar ile gerçekleştirelim.

7. XCOPY Z:*.* /S/E/F G: > Enter komutunu çalıştırarak Z:\ harfi ile kullanımda olan DVD-Rom’dan G:\ harfi ile kullanımda olan USB Flash Belleğe tüm Windows 7 içeriğinin kopyalanmasını başlattık.


Şekil-6

8. Ve son olarak 837 dosyasının başarılı şekilde DVD’den USB belleğe kopyalandığını görüyoruz.


Şekil-7

Artık USB flash belleğiniz kullanıma hazır, DVD yerine USB belleğinizi PC’nize takarak ve PC’nizi USB’den Boot ederek kurulum gerçekleştirebilirsiniz.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

Yazar Hakkında

Emre Aydın, Üniversite öncesi tüm öğrenimini İstanbul’da, üniversite öğrenimini ise Kocaeli'nde tamamladı. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) Işık Üniversitesinde gerçekleştirmiştir.Üniversite sonrası Metis, Microsoft Türkiye, BilgeAdam gibi bilişim sektörünün farklı firmalarında Çözüm Danışmanı, Birim Müdür Yardımcı ve Birim Müdürü olarak görev almıştır.Son olarak Comparex Türkiye'de Birim Müdürü olarak çalışmış ve sonrasında tekrar Microsoft Türkiye çatısı altında Office 365'ten sorumlu teknik çalışan olmuştur. Uzmanlık alanı olan Microsoft Exchange Server, Office 365, Microsoft EMS, Windows Server ve Microsoft Azure konularında birçok kişi ve firmaya teknik eğitim vermiştir. Özellikle  Türkiye’nin önde gelen firmalarında Mesajlaşma Teknolojileri üzerine başarılı projelere imza atmıştır. Türkiye'nin en büyük ve uzun soluklu bilişim portali olan MSHOWTO’yu 2005 yılında kurmuş, portalin isim ve fikir babası olmuştur. Halen MSHOWTO’da yönetici olarak portalın birçok kişiye ulaşmasında önemli bir görev üstlenmektedir.Microsoft Office 365 alanında MVP olan Emre Aydın, Türkiye’de 11 kez üst üste MVP seçilebilme başarısı gösteren iki MVP’den birisidir. Birçok üniversite, etkinlik ve lansmanda konuşmacı, moderatör olarak yer almıştır. Sahip olduğu bazı sertifikalar:MVP | Office 365 | Since 2006 MCT | Since 2005 MCSD | Azure Solutions Architect MCSE | Private Cloud, Messaging, Communication, Server Infrastructure, Productivity, Platform MCSA | Office 365, Server 2012, Server 2016, Cloud Platform MCTS | Developing Azure Solutions, Implementing Azure Infrastructure, Architecting Microsoft Azure Solutions, SAM P-Seller Intelligent Cloud | EMS Amazon | AWS Certified Solutions Architect - Associate

Yorum Yaz