Task Server ile Otomasyon
  1. Anasayfa
  2. Apple

Task Server ile Otomasyon

0

Daha önce Apple Remote Desktop ile Mac’lerinizi yönettiniz mi? Şimdiye kadar hiç kullanmadıysanız bu dakikadan sonra hiç girişmeyin derim. Çünkü ARD‘yi kullanmak, Apple cihazlarını merkezi olarak yönetmek için biraz çağ dışı kalmış bir yöntem artık. Apple yüzünü tamamen DEP ve MDM ile yönetim işine dönmüş durumda.

Ama halihazırda Apple Remote Desktop ile yönettiğiniz bilgisayar laboratuvarlarınız varsa size ikinci ARD lisansını aldıracak bir özellikten bahsedeyim: Task Server.

Senaryo

Apple Remote Desktop ile yönettiğiniz 30 bilgisayarlık bir bilgisayar labınız var. Bu bilgisayarların tümüne ABC.dmg isimli dosyayı ulaştırmak istiyorsunuz. Bilgisayarların tümü ARD‘de Computer List‘te tanımlı durumda. Fakat siz kendi ARD Admin bilgisayarınızdan paket gönderimini yaptığınız anda bilgisayarların sadece 15 tanesi erişilebilir durumda. Diğerleri kapalı olabilir veya herhangi bir nedenle ağ bağlantısı kopmuş olabilir.

Problem

Erişilebilir durumda olan bilgisayarlara istediğiniz dosyayı ya da komutu gönderebilirsiniz. Bunda bir sorun yok. Fakat erişilemez durumda olanlar için sonra tekrar deneme yapmanız gerekecek. O zaman da belki de bir önceki denemede erişilemez durumda olan bilgisayarların yarısına erişebileceksiniz.

Çözüm

Bu durumda elinizin altında sizin için bu denemeleri tekrar tekrar yapacak bir asistanınızın bulunması iyi olurdu. İşte bu asistan Task Server.

Task ServerApple Remote Desktop‘un rapor toplama, paket gönderimi gibi işleri sizin yerinize yapmasını sağlayan bir özelliğidir. Eğer elinizde sadece bir adet ARD lisansı bulunuyorsa Admin görevleri için kullandığınız bilgisayarı da Task Server olarak kullanabilirsiniz. Ancak birçok sistem yöneticisi gibi her yerden temel yönetim işlerini gerçekleştirebilmek için bir MacBook Pro kullanıyorsanız, ofiste sabit olarak duracak ikinci bir Mac’i Task Server olarak kullanmanızı önerebilirim (ikinci bir ARD lisansı gerektirir).

Apple Remote Desktop‘u bir bilgisayara ilk defa kurarken uzaktaki bir Task Server‘a bağlanmak isteyip istemediğinizi size soracaktır. Task Server bilgisayarın hostname’i ya da IP adresini belirterek basitçe uzaktaki sunucuyu Task Server olarak atayabilirsiniz.


Resim-1

ARD kurulumu sırasında Task Server atama

Ya da daha sonradan bu işlemi Apple Remote Desktop tercihleri arasından da gerçekleştirebilirsiniz. Remote Desktop > Preferences penceresini açtıktan sonra Task Server sekmesine geçtiğinizde temel ayarları görebilirsiniz.

Standart ayar olarak Use Task Server on this computer seçeneği seçilidir. Bu da tüm gönderim işlerinin kullanmakta olduğunuz Apple Remote Desktop tarafından üstlenileceği anlamına gelir. Eğer isterseniz ağdaki diğer Apple Remote Desktop kullanıcılarının sizin bilgisayarınızı Task Server olarak kullanmalarına izin vermek istiyorsanız Allow remote connections to this server seçeneğini işaretlemelisiniz.

Ya da Apple Remote Desktop‘un kurulumunda da yapabileceğiniz ayarı buradan gerçekleştirerek uzaktaki ARD Task Server‘ın adresini girebilirsiniz.


Resim-2

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs: apple remote desktop, apple remote desktop nedir, ARD, Task Server, Task server nedir

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 1
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Melih Sancar, 1975 Diyarbakır doğumludur. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimini Mersin’de tamamladıktan sonra İstanbul’a yerleşerek çalışma hayatına başladı. 1998 yılından bugüne kadar Akademi İstanbul, Lasalle Academy, BilgeAdam, Yeditepe Üniversitesi, Doğuş Üniversitesi gibi kurumlarda çalıştı. Halen kendi şirketi GetInfo Danışmanlık bünyesinde eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunmaktadır. Apple teknolojileri, mobil cihaz yönetimi, kurumsal yayıncılık çözümleri gibi alanlarda uzmanlaşmıştır. Çeşitli yayınevlerinden yayınlanmış 4 kitabı, ve sektörel yayınlarda yayınlanmış onlarca makalesi bulunmaktadır. Melih Sancar, Apple, Adobe ve MobileIron gibi vendorlardan onlarca teknik sertifikaya sahiptir.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir