Tableau ile Veri Görselleştirme II – Data Blending
  1. Anasayfa
  2. Üretici Teknolojileri

Tableau ile Veri Görselleştirme II – Data Blending

0

Veri Görselleştirme başlıklı ilk yazımın devamı olan bu yazıda, Tableau üzerinde farklı veri setleri ile Data Blending (veri harmanlama) işlemi yaparak basit bir Dashboard hazırlayacağım. Bunun için üç ayrı veri setini birleştirerek; ülkelerin refah ve mutluluk seviyelerinin, covid-19 ölüm sayılarını etkileyip etkilemediği üzerinde çalışacağım. Bu yazıda, Tableau aracında Data Blending işleminin ayrıntılarını bulabilirsiniz.

Tableau verilerin görselleştirilmesini sağlayan, sürükle bırak mantığı ve farklı veri kaynaklarının harmanlanabilmesi ile de bizlere oldukça kolaylık sağlayan bir iş zekası yazılımıdır. Daha ayrıntılı tanıtım için “Tableau ile Veri Görselleştirme” başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.

Ülkelerin ekonomik açıdan refah seviyeleri, ülkelerin mutluluk oranları ve Covid-19’a bağlı dünya çapında ölüm sayıları verilerini içeren üç farklı veri setim var ve bu veri setlerini tek bir ortak sütundan bağlamak istiyorum. Öncelikle veri setlerimi işaretlediğim yerden yüklüyorum.

Resim-1

Resim-2

İkinci verimi ilk veriye bağlamak için sürüklediğimde bana nasıl bir Join işlemi yapmak istediğimi soruyor. Burada veri kayıplarınıza göre seçim yapmalısınız. Eğer iki veri setinde de birbirine denk gelmeyen satırlarda veri kayıpları varsa Inner; bütün verilerinizin eksiksiz olduğundan emin iseniz, ya da bunu dert etmeyecekseniz Full Outer seçilebilir. Herhangi bir veri setinizde örneğin sağdaki veri setinde eksikler var ancak soldakinin tümünü almak istiyorsanız Lefti seçip, eksiksiz veri setinin tümünü ve ortaklaşa verileri alabilirsiniz. Ben de veri kayıplarıyla uğraşmamak adına Inner seçtim. Join işlemine karar verdikten sonra, hangi sütunun birbirini karşılayacağını seçmelisiniz. Ben burada ortak nokta yaratmak istediğim için ülke sütununu seçtim. Aynı işlemi diğer veri setim için de tekrarlıyorum.

Resim-3

Resim-4

Burada dikkat edilmesi gereken sol taraftaki Tables alanındaki veri tipleri. Deaths ve Happiness Pointin başındaki # işaret onun Num veri tipinde tutulduğunu gösteriyor. “GDP per Capita” ise başındaki Abc’den anlaşılacağı gibi String tipinde tutuluyor. Resim-4‘te üst kısımda işaretlediğim alana bakılırsa, satır ve sütunlara görmek istediğim alanları yerleştirdim. Columns alanına sayılabilen ölçütleri yerleştirdim. Eğer daha açıklayıcı olan birleşik çizgi grafiğini (sağ tarafta kırmızı ile işaretlenmiş) yaratmak isteseydim, bunun için “GDP per capita” sütununu Num veri tipinde düzenleyip, sayılabilen ölçütlerin arasına almalıydım.

İlk aşamada yapmak istediğim bu kadardı ancak ilk çalışma alanımı silmeyeceğim. Hem Sheet1’i kullanarak hem de başka bir grafik hazırlayarak bir Dashboard yaratmak istiyorum. İkinci veri setimde ise, Birleşik Krallık’taki aşılama sayılarının, bu ülkedeki ölümler ile karşılaştırılmasını işleyeceğim.

Resim-5

İlk veri setimi silmiyorum, yoksa Dashboard hazırlarken veriler eksik hatası verecektir. Bunun için Resim-5‘te işaretlenmiş olan alandan yeni veri setimi seçiyorum. Aynı resimde veri tiplerini işaretlediğimi göreceksiniz. Burada birleşik çizgi grafiği yaratmak istediğim için bu verilerimin Num tipinde tutulduğundan emin olmalıyım. Bunun için sütun isimlerinin başlarındaki # işaretini kontrol etmem yeterli.


Resim-6

Sol üstte gördüğünüz gibi, ilk çalışma alanım da duruyor. Çalışmak istediğim sütunları Rows ve Columns için seçtikten sonra, Resim-4‘te görülebileceği gibi sağ taraftaki grafik seçim alanından dilenen grafik seçilebilir. Araç bazı grafikleri seçmenize izin vermeyebilir, bunun sebebi ise veri tiplerinizdir. Columns kısmına tarihi, Rows kısmına ise sayılabilen ölçütler olan; yeni ölümler ve aşılanan insan sayılarını yerleştirdim. Rows alanında iki verinin çakışması bana birleşik çizgi grafiğini verdi.

Resim-7

İki çalışma alanım da hazır olduğuna göre, Dashboard hazırlayabilirim. Sheet1 ve Sheet2 alanında çalıştım, bunları Dashboard kısmına sürükle bırak yaparak bu görüntüyü elde edebilirim. Öğrenme eşiğinin düşük olmasıyla herkese hitap eden bu iş zekası arası, aynı Dashboard’u mobil ve tablet gibi kırılımlarda yaratmanıza da imkan sağlıyor.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar:
www.mshowto.org

TAGs: tableau, business intelligence, bi tools, data blending, join, union, data visualisation, information design

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 7
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 1
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Merve Algı, 1996 yılında İstanbul’da doğdum. 2016 yılında başladığım Sakarya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği’nin altıncı yarıyılında eğitim amaçlı Portekiz’e gittim. Kalbimi orda bırakıp döndüm ve lisans eğitimimi tamamladım. Yarım dönem PM olarak çalıştıktan sonra test alanına yöneldim ve şimdi Yazılım Test Mühendisi olarak çalışıyorum. Boş zamanlarımda ise veri görselleştirilmesi ve makine öğrenmesi üzerine çalışmalar yapıyorum.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir