1. Anasayfa
  2. SQL Server

SQL Server 2014 Yenilikleri – Neler Geliyor?


0

Daha biz tüm sistemlerimizi SQL 2012’ye taşıyamamışken, SQL 2014 tünelin sonundan göründü. Dün Inbox’ıma düşen TechNet Flash mailine göre 1 Nisan 2014 itibariyle SQL 2014 üretim bandına gönderilecek, şaka değildir umarım J.

İncelemek isteyenler için CTP2 hala indirilmeye açık. Biz bu yazımızda SQL 2014 ile dünyamıza giren bazı yenilikleri konuşacağız.


Resim-1

Dikkat çeken en önemli yenilikler;

In-Memory OLTP ;

Bellek ünitelerinin fiyatları makul seviyelere indikçe bunların performansından faydalanılabilecek teknolojilerde günden güne artıyor. Microsoft da bu teknolojiyi görmezden gelmemiş. SQL 2014 de bu konuda gelen yeniliğimiz; “memory-optimized tables” En basit özetiyle ram de tutulan tablolar.

In-Memory OLTP konusunu örnekler üzerinden bir başka yazımızda inceleyeceğiz, ama teknolojisinden kısaca bahsetmek gerekirse, SQL Core kütüphanelerine ek olarak geliştirilen yapı oluşturduğumuz tabloyu arkada C++ koduna çeviriyor ve ACID sınırları dışına çıkmadan yüksek performans ile işleri yürütüyor.

Dikkat! Tablo tipli değişken değil, temp tablo değil, memory tablosu. Bazı kısıtlamalar mevcut tabi ama bu konuda atılan ilk adım, ilerleyen versiyonlarda inmemory konusunda çok fazla yenilik bizi bekliyor olacaktır.

Güncellenebilir ColumnStore İndex+(Clustered);


Resim-2

Geleneksel Row Store formatta veriler satır bazlı tutulmaktaydı. Tek bir sütun dönecek bir sorguyu bile cevaplayabilmek için diskten tüm alanları içeren satırın okunması gerekirdi.2012 versiyonuyla hayatımıza giren ve sütun bazlı data tutmamızı sağlayan ColumnStore Index data saklama mantığı açısından büyük bir yenilikti ve uygun kullanımda çok yüksek performans faydaları sağladı.

Bu mantık;

-Sadece istenilen kolonlar için okuması gereken page’leri diskten okuması sayesinde gereksiz disk erişimini düşürür.

-Kullanılmayacak veriler (istenmeyen sütunlar) boşuna Cache a alınmayacağı için, Cache den erişim oranı yükselecek, buradan da bir performans kazanımı olacaktır.

-Ayrıca kolon bazlı saklama da büyük bir sıkıştırma avantajı da vardır.

Sıkıştırma mantığında birbirine benzeyen verilerden oluşan bir kümeyi sıkıştırmak daha kolaydır. Datanın bir kopyası tutulur ve diğerleri için bu kopyayı gösteren ancak çok daha az yer işgal eden pointerlar kullanılır.

Aynı sütunda saklanan birçok verinin birbirine eşit olabileceği düşünülürse(Şehirİsmi kolonu gibi), sıkıştırma sayesinde yer kazanımı artar. Bu da disk erişim ihtiyacını düşüren bir artıdır.

Ancak ColumnStore Index’in en büyük handikabı data güncellemelerine izin vermiyor olmasıydı. SQL 2014 ile artık Data güncelleme de yapabiliyoruz.

Bahsetmeden geçmeyelim 2012 de Unclustered olarak kullanmaya başlayabildiğimiz ColumnStore Index 2014 ile birlikte Clustered olarak da kullanılabilecek. ColumnStore ve ColumnStoreArchival seçenekleri mevcut. Ayrı bir yazıda örneklerle inceleyeceğiz.

Bu artık birçok tablomuzda bu özelliği kullanabileceğimizi ve zaten vazgeçilmezler arasına girmeye başlayan ColumnStore Index’in yerini iyice sağlamlaştıracağını gösteriyor.

Azure Entegrasyonu

Bulut teknolojisi takipçilerini peşinden koşturacak bir hızla ilerlemeye ve yayılmaya devam ediyor. Microsoft’un bulut çözümü Azure.

SQL 2014 ile birlikte Azure üzerine direkt olarak yedek alabiliyoruz. Belki daha da kritik olanı bir High Availability/Disaster Recovery senaryosu oluştururken artık Azure da bizim için bir seçenek.( AlwaysOn Replica in Azure)

Lokalde sunucu problemi yaşasak bile, minimum downtime ile bulut üzerinden sistemimiz çalışmaya devam ediyor. Ekstra donanım yatırımı yapmadan, Clustered sistem kurma, yönetme gibi zahmetlere ve zaman kayıplarına katlanmadan hızlıca sistemimize entegre edebileceğimiz bir çözüm.

Özellikle bu 3 maddenin çok kritik yenilikler olduğunu düşünüyorum,, MSHOWTO üzerinden bunlar hakkında detaylı incelemeler paylaşacağız. İş zekası tarafında Power Query, Power Map, Powerpivot, Power view ise ayrı bir oturumun konusu J.

Bunlar haricinde performans iyileştirmeleri, buffer pool vb. yenilikleri de sistem üzerinde çalıştıkça test edeceğiz.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

İstanbul Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği mezunudur. Kariyerine yazılım ile başlamış olup, zaman içerisinde .Net ve Dynamics Axapta üzerinde geliştirmeler yapmıştır. Son yıllarda yoğun olarak, veritabanı teknolojileri, iş zekası ve raporlama sistemleri ile ilgilenmektedir. Eroğlu Holding'de Bilgi Teknolojileri Proje Lideri olarak çalışmaktadır.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir