0

Sharepoint 2013 yapısal anlamda SharePoint 2010’da yer alan birçok özelliğin üzerine önemli yenilikler getirmektedir. Özellikle 2010’dan bugüne Office365 alanında ve Cloud mimarisindeki yenilikler SharePoint 2013 içinde de kendine yer bulmuştur. Bu yenilikleri tasarım, uygulama geliştirme ve site yönetimi / kullanımı alanlarında değerlendirelim.

Öncelikle tasarım bölümünde istenen herhangi bir tasarım aracını (Dreamviewer, Microsoft Expression Web ve diğerleri) kullanarak site tasarımlarını yapabilmenin artık daha da kolay olduğunu vurgulayalım. Bu şekilde HTML, CSS ve JavaScript gibi web tasarımı ve programlama için önemli unsurları istediğimiz editör içinde daha etkili kullanabileceğiz.

Site yapısı ve kullanımı içinde değerlendireceğim My Site ve Social Sites yapılarındaki değişikleri inceleyelim. Önemli bir değişiklik My Site yapısında oldu. Buna göre My Site yapısı senkronizasyon, bilgi taşıma ve paylaşım yapma gibi konularda çok daha yetkin hale geldi. Social Sites / Features tarafında da yine 2010 sürümünde uygulanmaya başlanan özellikler geliştirildi. Özellikle takip edilen kişiler, belgeler ve diğer nesnelerden anlık bildirimlerin (notifications) daha etkili hale geldiğini söyleyebiliriz.

Site yönetimi içinde değerlendirdiğim arama konusunda yine önemli ilerlemeler var. Son birkaç yılda çok popüler hale gelen arama motoru optimizasyonu (search engine optimization) konusu yanında Analytics kavramı ile beraber SharePoint Search içine dahil oldu. Böylelikle arama index’i içinde yer alan içerik ve kullanıcıların hangi öğelerle daha fazla iletişim içinde oldukları daha analitik bir şekilde değerlendirilmeye başlandı. Bu geliştirmelerin yapılan aramalar için çok önemli bir kavram olan “relevance ranking”i direkt etkileyeceğini söylemek yanlış olmaz.

SharePoint ile uygulama geliştirme başlıklarını bir önceki konu ile ilgili bir noktadan, “Content Search Web Part”daki yeniliklerden bahsederek başlatalım. Önceki sürümlerde “Content Query Web Part” olarak karşımıza çıkan bu yapı, crawl edilerek arama index’ine eklenmiş içerikleri listelememize yardımcı olur. İstenen kritere uyan sonuçları kategorilendirmek de mümkündür.

Diğer yazılım geliştirme yeniliklerinden iş akışları yani Workflow’lardaki gelişmelerle devam edelim. 2010 sürümü ile beraber zenginleşen Workflow yapısı 2013 sürümü ile beraber daha karmaşık adımları destekleyen ve web servislerinden de faydalanabilen bir yapıya bürünüyor. Cloud yapısı içinde yer alan Azure Workflow yapısı da bu sistem dahilinde kullanılabilmektedir.

Yeni uygulama modeli (App Model) içinde yer alan Cloud App Model, SharePoint ile remote hosted uygulama ve servisler arasında güvenli iletişim sağlayabilmektedir.

Yazımızın başında tasarımcılar için belirttiğimiz araç ve editör kullanabilme özgürlüğünü yazılım geliştiriciler için de belirtebiliriz. Bir önceki bölümde değindiğim Cloud App Model ile istenen ortam ve dilde (ASP.NET, C# ve hatta Java, PHP gibi) uygulamalardan SharePoint dahilinde faydalanılabilmektedir.

Son olarak da SharePoint’in mobil desteğini ciddi şekilde artırdığını vurgulamakta fayda görüyorum. Son birkaç yılda giderek artan smart phone ve tablet bilgisayar kullanımı uygulama geliştiricileri de doğal olarak bu ortamlara uygun geliştirme yapmaya zorunlu kıldı. Bu bağlamda SharePoint 2013 hem Windows hem de diğer mobil işletim sistemlerinde istenen seviyede çalışan bir uygulama olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

2002 yılından bu yana yazılım danışmanı ve eğitmen olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanları; Azure, SQL Server, Web Programlama, Backend Programlama, Proje Yönetimi ve Kurumsal Uygulamalar’dır. SQL Server - MVP, MCT, MCLC, Azure Data Engineer, Azure Data Scientist, Microsoft PowerBI Data Analyst, Azure Database Administrator, Azure DevOps Engineer Expert, Azure Developer, PMP ve MCSD ünvanlarına sahiptir. 10.000 saatin üzerinde eğitim tecrübesi bulunmaktadır; eğitimlerinde katılımcılarının bilgi düzeylerini artırmayı hedeflemekte ve öğrenme metodolojileri üzerine geliştirmeler yapmaktadır.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir