1. Anasayfa
  2. Server 2003

Server’larınızın Üzerindeki İş Yükünü Paylaştırın (Network Load Balancing)


0

Kullandığımız Exchange server ın bir anlık cevap veremez hale gelmesi çoğu kişinin kabusudur. Sorun anlarında dış dünyaya cevap veremez hale gelebiliriz. Bu tarz sorunları hiç yaşamamak için birçok yol mevcut. Bu yazımda bu yöntemlerden bir tanesi olan Network Load Balancing i inceleyeceğiz ve Front-End Exchange Server yapısının kullanıldığı bir networkü, Network Load Balancing ile sorun anlarında bile dış dünyaya hizmet verebilecek şekilde yapılandıracağız.

NLB Windows 2000 Advanced Server ve sonraki tüm server versiyonlarında bulunmakta. Şekil-1 de ki yapı da üç tane front-end Exchange server çalışmakta. NLB sonrasında dış dünyadan gelen istekler bu üç Exchange arasında cevaplanacak ve iş yükü paylaştırılmış olacak.

Gereksinimler

  • Kullandığımız Exchange server versiyonlarının aynı olması,
  • Servis paketi versiyonlarının aynı olması,
  • Yüklü güncellemelerin aynı olmasını öneririm,
  • NLB kullanılacak her server üzerinde iki tane Ethernet kartı olmasını öneririm,
  • Exchange server lar üzerinde tanımladığımız OWA kaynaklı ayrıntılar varsa, bu özeliklerinde birebir aynı olmasını öneririm.

Network Load Balancing
Şekil-1

1. External istemcilerin isim çözümlemesi yapacakları DNS üzerinde istediğimiz ismi bir host kaydı olarak oluşturuyoruz.


Şekil-2

2.  Ethernet kartı özeliklerinde NLB kutucuğunu işaretleyelim.

3. Cluster Parameters tabında DNS te yarattığımız kaydın IP sini Cluster IP si olarak verelim ve NLB özeliklerini incelemeye başlayalım.

IP address:                           Load Balance için DNS te tanımladığımız IP

Full Internet Name:               İstemcilerin isim çözümlemesinde kullanacakları isim


Şekil-3

Allow Password Control seçeneğini etkinleştirip sonrasında komut satırı ya da WMI yardımıyla konfigürasyon üzerinde değişiklikler yapabiliriz. Fakat buradaki dezavantaj kullanılan şifrenin herhangi bir şifreleme olmaksızın networkte dolaşması olacaktır.


Şekil-4

3. Host Parameters tabına geçelim ve çalıştığımız bilgisayarın TCP-IP sindeki IP yi buraya tanımlayalım.

Default State:                                     Servis durumu

Retain suspended state:                     Bilgisayarın restart ından sonra servisin aynı durumda kalmasını sağlar


Şekil-5

4. Port Rules tabına geçelim ve gelen default rule u incelemeye başlayalım. Burada ki seçenekler opsiyonel dir.

Port Range:                                           NLB nin işlem yapacağı port aralığını belirliyoruz

Protocols:                                             Hangi protocol den gelen isteklerin dinleneceğini seçiyoruz

Burada dikkat etmemiz gereken nokta ise Filtering Mode dur.

Eğer kriterlerimize uygun istemcilerden gelen tüm isteklerin NLB deki tüm bilgisayarlar üzerinde işlem görmesini istiyorsak Multiple Host seçiyoruz.

Affinity seçeneklerinde ise bu dağıtımın NLB de ne şekilde yapılacağını belirliyoruz. None ı seçersek, gelen isteklerin kaynağına bakılmadan tüm NLB üyeleri arasında dağıtılır. Single ı seçersek istekte bulunan IP adresinin işlem yapacağı NLB üye sayısı bir ile sınırlandırılır. Class C i seçersek belirli bir C sınıfı IP aralığından gelen isteklerin NLB üyeleri arasında dağıtılmasını sağlar.  Oluşturduğumuz kriterlerin NLB üyeleri arasında eşit dağılması için Equal ı seçebiliriz. Bu oranı değiştirmek istersek Load Weight ile istediğimiz yüzde oranını tanımlayabiliriz.

Eğer kriterlerimize uygun istemcilerden gelen tüm isteklerin NLB deki bir bilgisayarlar üzerinde işlem görmesini istiyorsak Single Host seçiyoruz. Bu şekilde NLB üyesi erişilemez olana kadar belirlediğimiz kriter için gelen tüm isteklere tek başına cevap vermeye başlıyor.

Disable This Port Range seçeneği ise port rule da belirlediğimiz kriterler için hiçbir NLB üyesinin cevap vermeyeceği anlamına gelir.


Şekil-6

5. Son adım olarak NLB için ayırdığımız sanal IP nin, her NLB üyesinin TCP-IP sinde ikincil IP olarak atanmış olup olmadığını kontrol edelim.

Buraya kadar yaptığımız işlemleri her yeni NLB üyesi için tekrarlamak, NLB daki server sayısının artmasıyla zorlaşacaktır. Bunun için Administrative Tools içindeki Network Load Balancing Manager i kullanabilir ve yapılandırmanızı birkaç dakika içinde seçtiğiniz bir server 2003 üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

Referanslar

Network Load Balancing Technical Overview

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Emre Aydın, Üniversite öncesi tüm öğrenimini İstanbul’da, üniversite öğrenimini ise Kocaeli'nde tamamladı. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) Işık Üniversitesinde gerçekleştirmiştir.Üniversite sonrası Metis, Microsoft Türkiye, BilgeAdam gibi bilişim sektörünün farklı firmalarında Çözüm Danışmanı, Birim Müdür Yardımcı ve Birim Müdürü olarak görev almıştır.Son olarak Comparex Türkiye'de Birim Müdürü olarak çalışmış ve sonrasında tekrar Microsoft Türkiye çatısı altında Office 365'ten sorumlu teknik çalışan olmuştur. Uzmanlık alanı olan Microsoft Exchange Server, Office 365, Microsoft EMS, Windows Server ve Microsoft Azure konularında birçok kişi ve firmaya teknik eğitim vermiştir. Özellikle  Türkiye’nin önde gelen firmalarında Mesajlaşma Teknolojileri üzerine başarılı projelere imza atmıştır. Türkiye'nin en büyük ve uzun soluklu bilişim portali olan MSHOWTO’yu 2005 yılında kurmuş, portalin isim ve fikir babası olmuştur. Halen MSHOWTO’da yönetici olarak portalın birçok kişiye ulaşmasında önemli bir görev üstlenmektedir.Microsoft Office 365 alanında MVP olan Emre Aydın, Türkiye’de 11 kez üst üste MVP seçilebilme başarısı gösteren iki MVP’den birisidir. Birçok üniversite, etkinlik ve lansmanda konuşmacı, moderatör olarak yer almıştır. Sahip olduğu bazı sertifikalar:MVP | Office 365 | Since 2006 MCT | Since 2005 MCSD | Azure Solutions Architect MCSE | Private Cloud, Messaging, Communication, Server Infrastructure, Productivity, Platform MCSA | Office 365, Server 2012, Server 2016, Cloud Platform MCTS | Developing Azure Solutions, Implementing Azure Infrastructure, Architecting Microsoft Azure Solutions, SAM P-Seller Intelligent Cloud | EMS Amazon | AWS Certified Solutions Architect - Associate

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir