Server 2016 Active Directory Yapısını Server 2019 Active Directory Yapısına Yükseltme (Upgrade)
1

Preparation Options ekranın da Active Directory Domain Services yapısı için Forest,Schema ve Domain seviyelerinin Additional Domain Controller kurulumu ve yapılandırması sırasında işlem göreceğini ve yükseltileceği bilgisi veriyor bizlere Next diyerek yapılandırmaya devam ediyoruz.

BİLGİ : Windows Server 2012 öncesinden önce bu işlemler komutlar yardımıyla yapılmaktaydı. Windows Server 2012 sonrasinda bu işlemler Active Directory Domain Services yapılandırması sırasında otomatik olarak yapılmaktadır.


Resim-25

Review Options ekranın da Active Directory Domain Services rolü kurulumu ve Additional Domain Controller yapılandırması için yapmış olduğumuz seçeneklerin bir listesini görüyoruz. View Script bölümüne tiklayarak Active Directory Domain Services rolü ve Additional Domain Controller için yapmış olduğumuz yapılandırmayı PowerShell komutu olarak alarak kurulum yapabiliriz.

Review Options ekranın da Active Directory Domain Services rolü kurulumu ve Additional Domain Controller yapılandırması için Next diyerek devam ediyoruz.


Resim-26

Prerequisities Check ekranın da Active Directory Domain Services rolü ve Additional Domain Controller yapılandırması için check yaparak herhangi bir problem ya da eksiklik olup olmadığı kontrolünü yapacaktır.


Resim-27

Active Directory Domain Services rolü ve Additional Domain Controller yapılandırması için gerekli kontroller tamamlandı. All Prerequisite check passed succesfully. Click “Install” to begin installation. mesajını görmekteyiz. Install diyerek Active Directory Domain Services rolü ve Additional Domain Controller yapılandırması başlatabiliriz.


Resim-28

Installation ekranın da Active Directory Domain Services rolünün ve Additional Domain Controller yapılandırmasının sunucumuz üzerinde başladığını görüyoruz.

Installation ekranın da gördüğünüz gibi forest yapımızı şu anda yükseltiliyor.


Resim-29

Installation ekranın da gördüğünüz gibi domain yapımızı şu anda yükseltiliyor.


Resim-30

Sunucumuz üzerindeki Active Directory Domain Services rolünün ve Additional Domain Controller yapılandırmasının tamamlandığını ve sunumuzun restart olacağı bilgisini aliyoruz.


Resim-31

Windows Server 2016 ( W16DC ) sunucumuz üzerinde Active Directory Users and Computers konsolu üzerinde Domain Controllers Organizational Unit ( OU ) altına Windows Server 2019 ( W19DC )  ismindeki sunumuzun geldiğini görüyoruz.


Resim-32

Windows Server 2016 ( W16DC ) üzerinde Active Directory Domain Services üzerinde Flexible Single Master Operations ( FSMO ) rollerini Windows Server 2019 ( W19DC ) Active Directory Domain Services üzerine taşıma işlemine başlamadan aşağıdaki komut ile Schema versiyonunu kontrol edebilirsiniz.

dsquery * cn=schema,cn=configuration,dc=domain,dc=com -scope base -attr objectVersion”

dc=domain, dc=com ( Sizin Domain Name )

Windows Server 2019 ( W19DC ) üzerinde komut ile Schema versiyonunu kontrol ettiğimizde 88 olarak görüyoruz.


Resim-33

Command ( cmd ) üzerinde netdom query fsmo komutunu çalıştırarak Flexible Single Master Operations ( FSMO ) rollerinin ortamımız da hangi sunucu üzerinde olduğunu görüyoruz. Flexible Single Master Operations ( FSMO ) rollerinin ortamımız da Windows Server 2016 ( W16DC ) sunucumuz üzerinden bulunduğunu görüyoruz.


Resim-34

RID Master, PDC Emulator ve Infrastructure Master Flexible Single Master Operations ( FSMO ) rollerini Windows Server 2016 ( W16DC ) sunucumuz üzerinden Windows Server 2019 ( W19DC ) sunucumuz üzerine taşıma işleminİ başlatıyoruz.

Windows Server 2019 ( W19DC ) sunucumuz üzerinde Active Directory Users and Computers konsolunu açıyoruz. Active Directory Users and Computers üzerinde sağ tuş yapıyoruz ve Operations Masters bölümüne tıklıyoruz.


Resim-35

Operations Masters ekranın da RID Master, PDC Emulator ve Infrastructure Master Flexible Single Master Operations ( FSMO ) rollerini Windows Server 2016 ( W16DC ) sunucumuz üzerinden Windows Server 2019 ( W19DC ) sunucumuz üzerine taşıma işlemini Change diyerek başlatabiliriz.


Resim-36

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 2
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Baki ÇUBUK 1985 K.D.Z Ereğli doğumludur. 1998 yılında başlayan bilgisayar ile tanışma macerası 2003 yılında profesyonel hayata atılarak başlamıştır.19 yılı aşkın bir süredir Bilişim sektörü içerisinde farklı rollerde görev almıştır. Bilişim sektörüne K.D.Z Ereğli faaliyet göstermiş olan Ebil Bilgisayar bünyesin de 2003 – 2007 yılları arasında Teknik Destek Uzmanı olarak görev yapmıştır. Ebil Bilgisayar bünyesinde kurulan Avasoft Yazılım ve Danışmanlık firmasından çelik sektörü için üretilen Avasoft yazılım, Logo Tiger ve ETA Muhasebe yazılımlarına 2005 – 2007 yılları arasında Yazılım Destek Uzmanı olarak görev yapmıştır. 2007 yılında vatani görevi nedeniyle bu firmadaki görevlerinden kendi isteği ile ayrılmıştır. Vatani görevini tamamladıktan sonra 2008 – 2009 yılları arasında Bilge Adam Bilişim Grubu‘nda Sistem ve Network Uzmanlığı eğitimi alarak eğitimini Üstün Başarı ile tamamlamıştır. İstanbul’da faaliyet gösteren InterComp Bilgisayar bünyesinde 2009 – 2011 yılları arasında Sistem Destek Uzmanı olarak görev yapmıştır. Eylül 2011 yılından Ağustos 2022 yılına kadar Dorak Turizm ve Gayrimenkul Yatırımları Holding A.Ş bünyesin de Bilgi Teknolojileri Direktörü olarak görev yapmıştık. Eylül 2022 yılından itibaren Tiryaki Agro Gıda San. ve Tic. A.Ş. Sistem ve Network Müdürü olarak görev yapmaktadır. 2015 yılında Türkiye’de tüm 4 ve 5 yıldızlı otellerin IT Manager – Group IT Manager – Head of IT – IT Director pozisyonundaki profesyonel Bilgi İşlemcileri bir araya getirmek için kurulan HOTELS CIO Kurucu Üye olarak görev almaktadır. 2005 yılında Bilişim sektöründeki Türkçe içeriği arttırmak ve Microsoft’a ait ürünler ile ilgili çözümler sunmak için oluşturulmuş bağımsız bir organizasyon olan Mshowto bünyesinde yazar olarak görev almaktadır. 2017 yılında Türkiye’de Bilişim sektörüne yön veren, kâr amacı taşımayan, gönüllülerden oluşan profesyonel bir sosyal insiyatif olarak kurulan CIO Turkey bünyesinde Kurucu Üye olarak görev almıştır. 2020 yılında Bilişim Sektörüne fayda sağlamak için üyeleri arasında dayanışma ve geliştirmeyi hedefliyen. Bilişime dokunan herkesin derneği olacak BiTekDer Kurucu Üye olarak görev almıştır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. 18/02/2020

    Elinize klavyenize emeğinize sağlık Allah razı olsun. Mükemmel ötesi bir makale. En ince ayrıntısına kadar düşünülmüş kullanıcının nerede hata yapabilceği iyi görülmüş.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir