1. Anasayfa
  2. Server 2012

Server 2012 Remote Desktop Services User Profile Disk Nedir?


1

Windows Server 2012 üzerinde bir rol olan Remote Desktop Services’ i ilgili makalemizde genel bir bakış yapmıştık. Bu makale de ise benim en çok beğendiğim bir özelliği olan User Profile Disk’i sizlere anlatacağım. Mevcut yapılarda bir kullanıcı bir RDS sunucusuna bağlandığı zaman o sunucu üzerinde profil dosyaları bulunur. Ör: C:\Users\Profiladı

Bu adres içerisinde, sunucu üzerine oturum açan tüm kullanıcıların profil dosyaları oluşur ve siz birden fazla RDS sunucu konumlandırdığınızda bu profil dosyalarının doğal olarak tüm terminal sunucularda aynı olmasını istersiniz. Bunun için Gezici Profil (Roaming Profile) oluştururduk. Fakat bu yöntem sağlıklı çalışsa da bir çok yerde profil dosyaları disklerdeki alanları doldurmaktaydı. Örnek vermek gerekirse 2 Terminal sunucunuz olduğu bir yapıda bir de Roaming için bir yer tanımladığınızı varsayalım toplam 3 farklı yerde kullanıcıların dosyaları bulunacaktır. Bu durum terminallerde gereksiz disk arttırımına sebebiyet verecektir.

Peki User Profile disk nedir, Nasıl çalışır?

User Profile Disk, kullanıcı profilini bir vhdx imaj dosyasında tutar. Çalışma mantığı şu şekildedir. UPD (User Profile Disk)’in duracağı bir alanı RDS ayarlarından belirtiyorsunuz, Siz bu işlemi yaptığınızda kapasitesi 20 GB olan dinamik bir template vhdx dosyası oluşacaktır. Kullanıcılar sunucuya logon oldukları zaman template VHDX dosyasının bir kopyası oluşacak ve dosyanın adının devamına kullanıcının SID’sini ekleyecektir.  Oluşan bu diski sunucu üzerine mount edecek ve kullanıcı oturumu kapattığı zamanda dismount ederek diskteki bağlantıyı çıkartacaktır.

Yapılandırma ayarlarını şimdi resimleri ile inceleyelim.

Öncelikle bir UPD dosyalarının toplanacağı bir paylaşım açmanız gerekmektedir. Paylaşım ayarlarına Creator Owner a ve Domain Admins grubuna tam yetki verebilirsiniz.

Remote Desktop Services üzerinde > Collections  içerisinde “Tasks” Kısmında “Edit Properties” i seçiniz.


Resim-1

Açılan ekranda sol aşağıdaki + işaretine basarak “User Profile Disks” kısmını genişletiniz. “Enable user profile disks” checkbox’ını işaretleyiniz ve paylaşıma açtığınız alanı bu kısma yazınız.


Resim-2

Maximum size (in GB) kısmı ise kullanıcı için oluşturulacak VHDX dosyasının alabileceği maksimum kapasiteyi belirlemek için kullanılır. Bu değeri kullanıcı sayınıza, şirket politikanıza bağlı olarak değiştirebilirsiniz.

Hemen altında bulunan “Store all user settings and data on the user profile disk” kısmı seçili gelmektedir. Bu seçenek kullanıcı profiline ait tüm dosyaların oluşturulan vhdx dosyası içerisinde tutulmasını sağlamaktadır.

Biraz aşağısında “Store only the following folders on the user profile disk” kısmını işaretlerseniz kullanıcı profilindeki hangi klasörlerin bu VHDX dosyası içerisinde tutulacağı belirlenir.


Resim-3

Ayarları bitirdiğinizde UVHD-template adında bir imaj dosyası oluşacaktır. (bir üstündeki ise oturum açmış kullanıcıya aittir) Apply ve OK butonlarına basarak ekranı kapatınız.


Resim-4

RDS sunucusunda profil kısmına baktığınızda mevcut açılmış oturumlara ait kullanıcı profilleri gözükecektir.


Resim-5

UPD yapılandırıldıktan sonra ise  oturum açan kullanıcı için burada bir klasör oluşmayacak sadece bir kısa yol belirecektir.


Resim-6

Bu kısayol RDS sunucusuna attach edilmiş vhdx dosyasını işaret etmektedir. Aşağıdaki ekranda görüldüğü üzere RDS sunucusuna oturum açıldıkça o kullanıcılara ait UPD’ler sunucuya eklenecektir. c:\users içerisinde de kısa yollar bu diskleri hedef olarak göstermekte ve profili içerisinde tutmaktadır.


Resim-7

Oturum kapatıldığı zaman ise aşağıdaki gibi vhdx diskler sunucudan çıkartılacak ve kısa yollar kalkacaktır.


Resim-8

RDS sunucu içerisine attığınız dosyalara VHDX dosyası içerisinde de ulaşabilirsiniz.


Resim-9


Resim-10

Tabi bu durumda ihtiyacımız olan şey hangi diskin kime ait olduğunu bilmek. Tüm SID’leri ezberlememiz mümkün olmadığına göre bu işlem için 1 program bir de listeyi Export eden Powershell scripti sizlerle paylaşacağım.

İlki Sidder.exe dir. İlgili linki tıklayarak indirebilirsiniz. Aşağıdaki resimde görüldüğü üzere yolu gösterdiğiniz paylaşımdaki SID’lerin kimlere ait olduğunu sizlere göstermektedir.


Resim-11

İkincisi ise bir Powershell scripti olan ShowUPDFolderDetails.ps1 dir.

Bu script ise hem sonuçları göstermekte hem de bir csv dosyası olarak bulunduğu konuma export etmektedir.


Resim-12

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1982 yılında İstanbul'da doğan Fatih Teke, Atatürk Üniversitesi Endüstriyel Elektronik Bölümünü bitirdikten sonra şirketlerin bilgi işlem departmanlarında çalışmaya başladı. Commodore 64 ile başlayan bilgisayar macerası, 2003 yılında profesyonel olarak devam etmiştir. Şu anda Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezinde Birim Yöneticisi olarak görev almakta olan Fatih Teke, Microsoft yetkili eğitmeni MCT (Microsoft Certified Trainer) sertifikasına sahiptir. Ayrıca Symantec Official Web sitesinde yaptığı çözümler, paylaştığı videolar ve makaleler ile Symantec Trusted Advisor unvanına layık görülmüştür. Türkiye’deki ilk ve tek Trusted Advisor olan Fatih Teke boş zamanlarında tenis ve satranç müsabakalarına katılmaktadır. Active Directory, Exchange Server, Symantec EndPoint Protection, Skype For Business, Teams, SCCM, SCOM, Powershell Scripting ve Server İşletim Sistemleri ilgi alanları dahilindedir.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. 06/08/2015

    Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim
    Benim bir sorum olacaktı hocam bu active directory de kullanıcıların özelliklerinde bulunan environment bölünümde bulunan dosya ismi ve start in yerini c# kodu kullanarak nasıl değiştirebilirim .Yani istediğim klasörü ve adresi nasıl değiştirebilirim ..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir